סגור

החוק עבר: אזרחי אל סלבדור יוכלו לקנות מוצרים ולשלם מסים בביטקוין

לראשונה, מדינה ריבונית הופכת את הביטקוין למטבע חוקי; מיד אחרי ההצבעה שנערכה אמש בפרלמנט של המדינה הדרום אמריקאית, הביטקוין טיפס ב-4% למחיר של 34.2 אלף דולר; נשיא המדינה נאיב בוקלה הכריז כבר ביום א' על המהלך הצפוי; אתמול צנחו המטבעות הווירטואליים ביותר מ-10% אחרי התערבות נוספת של בייג'ינג

אל סלבדור הפכה למדינה הראשונה בעולם שבה הביטקוין הוא מטבע חוקי. זאת, לאחר שחברי הפרלמנט במדינה הצביעו אמש ברוב גדול. 62 מבין 84 הקולות היו בעד. מיד לאחר ההצבעה עלה מחיר הביטקוין ב-4% ל-34,239 דולר. בשאר המטבעות נרשמות עליות קלות יותר.


ההצבעה התקיימה לאחר שמוקדם יותר השבוע הכריז נשיא המדינה נאיב בוקלה כי ברצונו להפוך את הביטקוין למטבע חוקי. בכל מקרה, החוק עוד צריך לעבור את כל תהליך החקיקה של אל סלבדור לפני שיהפוך לרשמי.
2 צפייה בגלריה
ביטקוין סלוודור
ביטקוין סלוודור
אל סלבדור מאמצת את הביטקוין
(צילום: רויטרס)

לכשיעבור החוק באופן רשמי, מחירים של מוצרים יוכלו להופיע גם בביטקוין, ניתן יהיה לשלם מסים באמצעות המטבע הדיגיטלי ועסקאות בביטקוין לא יחויבו במס רווחי הון. לפי הצעת החוק, שיעור החליפין מול הדולר "ייקבע בחופשיות על ידי השוק". המטבע הרשמי באל סלבדור הוא הדולר האמריקאי.
לפי החוק, המדינה גם "תקדם את ההכשרה הנחוצה והמנגנונים כך שלאוכלוסיה תהיה גישה לעסקאות ביטקוין". לפי נתוני הממשלה, לסביבות 70% מהתושבים במדינה אין בכלל גישה לשירותים פיננסיים מסורתיים, כך שמטבע הקריפטו נתפס כדרך להרחיב את המשתתפים במשחק הפיננסי.


בשבוע שעבר הכריז בוקלה גם על שותפות בין המדינה וחברת הארנק הדיגיטלי סטרייק לבניית תשתית פיננסית מודרנית באמצעות טכנולוגיית הביטקוין.

כלכלות כושלות מוצאות בקריפטו הזדמנות לפרוח
שי דתיקה מייסד שותף ונשיא חברת הקריפטו INX מדגיש: "בדומה לצפון קוריאה, איראן ומדינות נוספות, אשר מאמצות לחיקן את הביטקוין או מייצרות מטבע משלהן, בין אם לצורך יציבות פיננסית (כתחליף למטבע מקומי מפוחת חדות) או כדרך להחלפת הדולר כמטבע הדומיננטי של העולם הפיננסי - כך פועלת גם אל-סלבדור שבאופן מסויים מחוברת לציר הזה. הצעד צפוי להמשיך עם מדינות אשר לא יציבות כלכלית כמו: ונצואלה, עיראק ועוד, ולאחר מכן תהיינה כניסה אל מדינות שתלויות במדינות המובילות את המהלך, מבחינה כלכלית ובטחונית".
אבי סלמה מנכ"ל הנציגות הישראלית של Hyposwiss: "בדומה למדינות רבות ביבשת אפריקה, בהן המערכת הפיננסית לא הגיעה לפריסה פיזית, אבל המהפכה התקשורתית של ה-4G הגיעה לכמעט כל נקודה ביבשת ואפשרה את הקמתם של בנקים וירטואליים ואמצעי תשלום דיגיטליים רבים לצמוח - גם אל סלבדור הולכת בכיוון הזה כאשר היא תאמץ את הביטקוין כאמצעי תשלום עוקף מערכות פיננסיות מסורתיות, דבר אשר יקל על המבנה הפיננסי של המדינה ויכול ויקדם את השוק הפיננסי של אל סלבדור לקדמת הבמה הבינלאומית, תוך עקיפת מדינות מערביות רבות שעסוקות באי קבלת החלטות בהיבטי רגולציה".

2 צפייה בגלריה
נאיב בוקלה נשיא אל סלבדור Nayib Bukele
נאיב בוקלה נשיא אל סלבדור Nayib Bukele
נאיב בוקלה נשיא אל סלבדור Nayib Bukele
(צילום: בלומברג)

שגיא בקשי, מנכ"ל חברת הפינטק Coinmama מציין: "מהלך זה צפוי להעלות את הביטקוין דרגה מנכס להשקעה אל התחום הגיאופוליטי. כפי שנראה בשלב הראשון, מדינות כמו אל סלבדור יאמצו את הביטקוין מתוך צורך ואף חולשה".
עוד מוסיף בקשי כי "למדינת ישראל יש הזדמנות היסטורית להיות המדינה המפותחת הראשונה שמאמצת את הביטקוין מתוך חוזק ויכולת השפעה. זאת משום שלפי החוק הישראלי מטבע בישראל מוגדר כמטבע חוץ אם הוא מוגדר כחוקי באחת ממדינות העולם. לפיכך, כשהביטקוין יוכר כמטבע רשמי באל סלבדור – ניתן יהיה לטעון שביטקוין הוא מט"ח עם מיסוי אפס".
אתמול נרשמו נפילות בקריפטו בשל התערבות נוספת של סין: במקביל למגבלות על פעילות הכרייה, בייג'ינג דאגה למחוק מהרשת החברתית וויבו חשבונות של מובילי דעה בשוק הקריפטו. מחיר הביטקוין נפל ביותר מ-10% מתחת לשווי של 32 אלף דולר, האת'ר צלל ב-14%, וגם הדוג'קוין.
עם זאת, הביטקוין ידוע בתנודתיות הגבוהה במחירו. כך למשל, באפריל טיפס המחיר לשיא של 64,829 דולר, שנפל מאז בכחצי (בגלל התערבות של סין, ארה"ב ואלון מאסק). אך המחיר כיום עדיין גבוה ב-230% מכפי שהיה לפני שנה.