בלעדי לכלכליסטמדד בנקים חדש נולד: המשקל של לאומי והפועלים יצומצם
בלעדי לכלכליסט
מדד בנקים חדש נולד: המשקל של לאומי והפועלים יצומצם
חברת אינדקס תנהל עבור מנהלי הקרנות את מדד הבנקים החדש. ההתאמות להרכב שלו יתבצעו בשש פעימות לאורך החודשים יוני-אוגוסט. פיבי, ישראכרט ושב"א יצטרפו למדד. השינוי יגרור רכישה של מניות מזרחי טפחות ב־780 מיליון שקל
מדד בנקים חדש עומד לצאת לדרך, ולכלכליסט נודע כי מנהלי קרנות הנאמנות בחרו בחברת המדדים אינדקס שתנהל עבורם את המדד החדש.
מנהלי הקרנות העוקבים כיום אחר מדד הבנקים של הבורסה יעברו באופן מדורג, בשש פעימות במהלך החודשים יוני־אוגוסט, עד שהרכב הקרנות יותאם למדד החדש. זאת כדי למתן את התנודות במניות, שכן בחלק מהמקרים מדובר בביקוש או בהיצע לא מבוטלים.
השינוי בהרכב מדד הבנקים הגיע בעקבות דרישה של רשות ניירות ערך. הרשות, בראשות ענת גואטה, דרשה שהמדד יהיה פחות ריכוזי. בין היתר נדרש שמשקל המניות של בנק הפועלים ובנק לאומי - שעומד כיום על מעל 30% בכל מניה - יפחת ויהיה תואם לחוק. לפיו, קרנות הנאמנות יכולות להחזיק עד 25% מנכסי קרן בני"ע בודד במדד שאחריו היא עוקבת. הבורסה, שמנהלת כיום את מדד הבנקים, התנגדה נחרצות לשינוי, בטענה שהמדד משקף את מצב המערכת הבנקאית. כמו כן התריעו בבורסה כי המהלך עלול לפגוע במשקיעים.
כשמנהלי קרנות הנאמנות ראו שהבורסה עומדת על דעתה, הם פנו באמצעות רשות ני"ע לחברות מדדים שהציעו אפשרויות שונות למדדים. חברת אינדקס שבה בחרו מציעה מדד שיהיה בנוי מכל החברות שתחת פיקוח בנק ישראל. המשמעות היא שחברת כרטיסי האשראי ישראכרט, פיבי (בעלת השליטה בבנק הבינלאומי) ושב"א, המנהלת את תשתית התשלומים בישראל, ייכנסו אל המדד, ומשקל המניות של הבנקים הבינוניים יגדל על חשבון הפועלים ולאומי.
כיום הקרנות העוקבות אחר מדד הבנקים מנהלות 7 מיליארד שקל. השינויים המשמעותיים ביותר שהן יצטרכו לעשות כדי לעבור להרכב המדד החדש יהיו במניות הפועלים, לאומי ומזרחי טפחות. לאורך חודשיים מנהלי הקרנות ימכרו מניות בנק לאומי ב־763 מיליון שקל ומניות בנק הפועלים ב־719 מיליון שקל.
לעומת זאת, קצת יותר ממחצית מהסכום הזה שיימכר (781 מיליון שקל) תופנה לרכישת מניית מזרחי טפחות. גורמים בענף קרנות הנאמנות מקווים שחלק מבעלי המניות של בנק אגוד, שקיבלו מניות במסגרת מיזוג הבנק למזרחי טפחות, ינצלו את העלייה הצפויה בביקוש למניה וימכרו אותה במסגרת תהליך ההתאמה למדד.
החשיפה לבנק הבינלאומי תגדל גם היא: 337 מיליון שקל ישירות בבנק, ועוד 156 מיליון שקל בחברה־האם פיבי. עוד מרוויחה מהמהלך היא ישראכרט, חברה ללא גרעין שליטה, שלמניותיה צפויים לזרום ביקושים של 184 מיליון שקל. הפעימה הראשונה מתוך שש במסגרת תהליך ההתאמה תתבצע ב־3.6, והפעימה האחרונה ב־5.8.