סגור

הקרנות הזרות חיסלו ההחזקה בהפניקס ותשובה השלים סיבוב מוצלח על המניה

מניות חברת הביטוח בשווי של 1.2 מיליארד שקל החליפו ידיים בשבוע שעבר. הקרנות סנטרברידג' וגלטין, שחיסלו את החזקתן (5%) בחברה, עוררו גל ביקושים מצד גופים מחו"ל ומישראל. קבוצת דלק ניצלה זאת וחיסלה גם היא את החזקתה בהפניקס

מניות הפניקס בהיקף של 1.2 מיליארד שקל החליפו ביום רביעי בערב ידיים. מכירת מניות בהיקף כזה זכורה רק מהתקופה שבה מכר בינו צדיק מניות של פז בשוק ב־2016, בהיקף של 920 מיליון שקל ולמעשה ויתר על השליטה בחברה.
שתי הקרנות הזרות, סנטרברידג' וגלטין מכרו מניות הפניקס בהיקף של כ־600 מיליון שקל, כ־5% ממניות החברה ולמעשה נפרדו מהחברה. את ההפצה ביצע בנק ההשקעות ג'פריס שהשלים בכך מכירה של מניות הפניקס בחודשים האחרונים בהיקף של 850 מיליון דולר. בארץ סייע לג'פריס השותף המקומי בית ההשקעות לידר. המניות נמכרו ל־12 גופים מאירופה וארה"ב, ו־8 מהארץ.
ההפצה של מניות הפניקס היתה מתוכננת,אך מה שלא היה מתוכנן זה הביקושים הגבוהים שהגיעו מהגופים המוסדיים בישראל ואשר היו למעשה, יחד עם הביקושים מהעולם, של פי 3 מהכמות שהוצעה. הביקושים גרמו לעמית ורדי, הבעלים והמנהל של לידר שמוחזקת בשותפות עם בנק הפועלים, להתקשר למנכ"ל דלק עידן ולס ולדווח לו על ההזדמנות. "אתם רוצים למכור?", שאל ורדי. ולס נטה בחיוב ובהתייעצות עם בעל השליטה יצחק תשובה החליט שכן, אבל בתנאי שמדובר בכמות מהותית של שני שלישים לפחות מההחזקה של דלק בהפניקס, שעמדה על 4.9%. לורדי היו הביקושים לכמות כזו ותוך זמן קצר הם גדלו, וכך מכרה דלק את כל החבילה שלה.
עבור דלק מדובר בסיבוב מוצלח במיוחד. ביולי, לפני ארבעה חודשים, הציעו סנטרברידג' וגלטין לדלק להמיר את ההלוואה שהעניקה להן כשרכשו את השליטה בפניקס ממנה - בסך 250 מיליון שקל - למניות של הפניקס. הפעולה הזו נעשתה בד בבד עם מכירת המניות הראשונה של סנטרברידג' וגלטין כשנתח דומה קנה ג'ארד קושנר חתנו של נשיא הנבחר של ארה"ב, דונלד טראמפ, לצד אופציה לרכישת נתח זהה נוסף, בכפוף לאישור רשות שוק ההון.
דלק שילמה עבור המניות כ־460 מיליון שקל, מהם 210 מיליון במזומן, ובמחיר של 37.5 שקל למניה. עכשיו, ארבעה חודשים אחרי, אותן מניות נמכרו במחיר של 44.75 שקל למניה - תמורת כ־575 מיליון שקל. דלק כבר הכירה בדו"חות הרבעון השני ברווח של 69 מיליון שקל מהסכום (כולל דיבידנד של 13 מיליון שקל) וברבעון הרביעי תכיר ברווח של כ־45 מיליון שקל נוספים. בסה"כ רווח של כ־115 מיליון שקל בארבעה חודשים. שתי הקרנות מכרו מניות בהיקף 633 מיליון שקל ונשארו עם 5% ממניות הפניקס שמובטחות לקושנר במידה ויקבל היתר אחזקה מרשות שוק ההון.
הביקושים במכירה הגיעו כשמניית הפניקס היתה מצויה בשווי שיא של 11.7 מיליארד שקל, והם עשויים להצביע על כך שבשוק סבורים כי למרות השווי הנוכחי, החברה הגדולה מבין חברות הביטוח בישראל היא בעלת פוטנציאל להמשיך את הצמיחה שרשמה בשנים האחרונות תחת אייל בן סימון כמנכ"ל ובני גבאי כיו"ר. הפניקס היא חברה ללא גרעין שליטה, והדירקטוריון שלה עתיד לשנות מעט את פניו בעתיד הקרוב.
ההסבר לביקוש הרחב למניות נעוץ לדברי מעורבים בעסקה גם בדו"ח הרבעון השלישי של הפניקס שהציג רווח נקי של 617 מיליון שקל, פי 3 מהרבעון המקביל. מתחילת השנה הרוויחה הפניקס 1.28 מיליארד שקל ורשמה תשואה להון של 16%. הפניקס הציבה לעצמה יעד רווח של 2 מיליארד שקל לשנת 2027, ושווי הנכסים המנוהלים של הקבוצה חצה את חצי טריליון השקלים.
מהקרנות סנטרברידג׳ וגלאטין פוינט נמסר בתגובה: ״ההשקעה שלנו בהפניקס היתה מסע יוצא דופן, שמדגיש את עוצמתה של הנהלת החברה ואת החזון האסטרטגי של דירקטוריון החברה. שילוב של צוות מסור, שותפים ברמה הגבוהה ביותר ולקוחות נאמנים, הביא לצמיחה משמעותית וליצירת ערך, מה שחיזק את מעמדה של הפניקס כמובילה בשוק השירותים הפיננסיים בישראל.
״כאשר הפכנו לבעלי שליטה לפני חמש שנים, מטרתנו היתה להשאיר את הפניקס במצב טוב יותר מזה שבו היתה. בזכות צוות יוצא דופן, הפניקס היא כיום חברה חזקה, בטוחה ורווחית הרבה יותר, שערוכה לשרת את הציבור במשך שנים רבות קדימה״.