שפיר תצטרך לבחור בין מכירת הרישיונות לחלוקת גז טבעי לבין חלק מההחזקה בבית הזיקוק
שפיר תצטרך לבחור בין מכירת הרישיונות לחלוקת גז טבעי לבין חלק מההחזקה בבית הזיקוק
שפיר הנדסה הודתה כי היא נמצאת בהפרה של החוק בשל החזקה צולבת ברישיונות החלוקה ובבית הזיקוק באשדוד. נושא זה היווה עילה לבקשה לתביעה נגזרת נגדה
חברת שפיר הנדסה מחויבת למכור את ההחזקות שלה בחברות בעלות רישיונות לחלוקת גז טבעי או לחילופין לרדת אל החזקה של מתחת ל־10% בבית הזיקוק באשדוד.
שפיר, שבשליטת האחים שפירא, מצויה בהפרה של הוראות חוק משק הגז הטבעי בשל ההחזקה הצולבת במניות בית הזיקוק באשדוד וברישיונות החלוקה. רשות הגז הטבעי הודיעה לשפיר על ההפרה, אבל החברה התנגדה לטענה ופנתה לבית המשפט בבקשה לצו על תנאי נגד מנהל רשות הגז הטבעי. במהלך הדיונים הגיעו הצדדים להסכמות שבהן הודו החברות־הבנות של שפיר, שמחזיקות ברישיונות חלוקת גז טבעי, כי הן מצויות בהפרות של הוראות חוק הגז הטבעי.
בין הצדדים סוכם כי שפיר והחברות־הבנות ירפאו את ההפרה באמצעות אחת הדרכים: מכירה של רישיונות חלוקת הגז הטבעי, כאמור, או ירידה מהחזקה של 10% ממניות בית הזיקוק באשדוד וביטול הזכות למינוי דירקטור בחברה עד ספטמבר 2025. אם צעד זה בבתי הזיקוק לא יבוצע, יוכל מנהל רשות הגז הטבעי לבטל את הרישיונות של שפיר לחיפושי גז.
שפיר מחזיקה ב־10% ממניות בית הזיקוק שפוצל מפז, שאותן רכשה ביוני 2023 תמורת 156 מיליון שקל, ולמעשה היא יכולה למכור כמות מזערית של מניות כדי לעמוד בתקנה. אך הבעיה הגדולה יותר שניצבת בפניה היא חוסר היכולת להשפיע בחברה באמצעות הדירקטור שהיא זכאית למנות. בשנת 2009 קיבלה שפיר רישיון לחלוקת גז באזור המרכז, ובשנת 2013 ניתן לה גם רישיון בלעדי להקמה ולהפעלה של רשת חלוקת גז טבעי באזור חדרה והעמקים. הרישיונות ניתנו לה לתקופה של 25 שנים. בשנת 2022 שפיר גם רכשה 50% מחברת חלוקת הגז הטבעי של סופרגז תמורת 50 מיליון שקל.
על פי החוק, מי שמחזיק ברישיונות חלוקת גז לא יכול להחזיק ב־10% ממניות בית זיקוק ולמנות דירקטור בחברה. שפיר רכשה תחילה 15% ממניות בית הזיקוק אבל בהמשך ירד ההסכם ל־10% ובנוסף יש לה אופציה להגיע לעד 65% ממניות החברה ולמנות דירקטור.
נושא זה מהווה עילה לתביעה נגזרת שהוגשה בשבוע שעבר לאישור בית המשפט המחוזי בתל אביב בידי בעל המניות כפיר ספיר באמצעות משרד עורכי הדין עמית מנור ויוקי שמש. שווי התביעה מעל 2.5 מיליון שקל והיא הוגשה נגד שפיר הנדסה, נגד חברות־בנות שלה ונגד בעלי השליטה והדירקטורים.
בתביעה נטען כי הנתבעים הפרו את תנאי הרישיונות לחלוקת גז טבעי ובכך גרמו נזק כספי לחברה שתיאלץ עתה למכור החזקות ברישיונות או בבית הזיקוק בהליך של מימוש מהיר או שהרישיונות יילקחו ממנה.
ה