סגור

נחשף בכלכליסט
מבנה ודסק"ש מאשרות: מנהלות דיונים על מיזוג

כלכליסט דיווח הבוקר על יוזמת המיזוג שהוביל מנכ"ל מבנה דודו זבידה - השילוב עם דסק"ש יעניק לחברת הנדל"ן המניב שליטה על פורטפוליו נכסים נרחב, באמצעות גב ים

קבוצת מבנה וחברת דיסקונט השקעות מאשרות בדיווח לבורסה את חשיפת כלכליסט מהבוקר ומציינות כי החלו לבחון אפשרות מיזוגה של דסק"ש אל ולתוך מבנה. ככל הידוע העיסקה צפויה להיות עיסקת מניות.
את המגעים לעיסקה מוביל מנכ"ל מבנה דודו זבידה, מול בעלי המניות הגדולים בדסק"ש, צחי נחמיאס והאחים מייקי ודני זלקינד.
לפי הדיווח בכלכליסט, אם המהלך יצא לפועל, בעלי המניות הגדולים כיום בדסק"ש יירדו לאחזקות מיעוט בחברה הממוזגת שאותה ינהל זבידה. בה בעת, סביר להניח שנחמיאס וזלקינד ידרשו, וכנראה שגם יקבלו, פרמיה משמעותית שתביא את השווי של דסק"ש בעסקה לפחות לשווי שבו רכשו אותה, 1.34 מיליארד שקל.
מדובר בהזדמנות חד־פעמית מצד מבנה לשלוט בפורטפוליו נדל"ן אדיר שספק אם תגיע אליו בכוחות עצמה - הנכסים של גב־ים.
בתקופה משברית, למחיר יש חשיבות עליונה. מבחינת דסק"ש העסקה יכולה לשפר את מצבה הפיננסי שנפגע כתוצאה מעליות הריבית בשוק. מיזוג עם חברה חזקה כמו מבנה ישפר את החוסן הפיננסי והמצב המימוני של דסק"ש והחברה־הבת נכסים ובניין.

זו אינה הפעם הראשונה שמבנה רוצה לרכוש את דסק"ש, וכבר בעבר ניהלה מגעים לרכישה כזו אחרי חדלות הפירעון שאליה הגיע אדוארדו אלשטיין. באותה העת היא ניהלה מגעים מול נציגות האג"ח של אי.די.בי שהשתלטה על החברה.
בסופו של דבר, בסוף 2020, מי שרכשו את מניות השליטה בדסק"ש זו קבוצת משקיעים שכוללת את מגה אור שבשליטת צחי נחמיאס, שרכשה 29.9% מהמניות; אלקו שבשליטת האחים זלקינד, שרכשה 29.8%ֵ מהמניות; רמי לוי, שרכש באופן פרטי 11% מהמניות; וחן למדן, שרכש 5%. המניות נרכשו תמורת 1.1 מיליארד שקל, והן שיקפו לחברה שווי של 1.34 מיליארד שקל. כיום שווי השוק של דסק"ש עומד על 828 מיליון שקל, כך שבעלי המניות מופסדים על ההשקעה.
המהלך המשמעותי ביותר שבוצע תחת הבעלים החדשים של דסק"ש הוא העלייה לשליטה בחברת הנדל"ן המניב גב־ים, שבמידה רבה היא זו שקורצת למבנה וזבידה. ביוני האחרון השלימה נכסים ובניין, החברה־הבת של דסק"ש, את רכישת המניות של איש העסקים אהרון פרנקל (37.2%) בגב־ים תמורת 3 מיליארד שקל, בעסקה שממנה פרנקל יצא עם רווח של מיליארד שקל ונכסים ובניין עלתה לאחזקתה הנוכחית (86.7%).
פרט לנכסים ובניין, דסק"ש מחזיקה בשליטה בחברת הסלולר סלקום (35.7%), בחברת המטעים והחקלאות מהדרין (44.5%), ובחברת ההשקעות בהייטק אלרון (60%). אם תבשיל עסקה בין מבנה לדסק"ש הרי שמבנה צפויה למכור את הנכסים שאינם בליבת העסקים שלה, מה גם שדוד פורר, בעל המניות הגדול במבנה (17.85%) הוא מבעלי השליטה בבזק, הבעלים של פלאפון, המתחרה של סלקום.
החל ממועד כניסתם של נחמיאס, זלקינד ורמי לוי לדסק"ש, פועלות גם דסק"ש ונכסים ובניין למימוש נכסים שאינם בעסקי הליבה של החברות, וזאת לצורך הקטנת המינוף של החברות והתמקדות בנכסי הליבה שלהן.במסגרת זו, מכרה דסק״ש 10% מאחזקותיה בסלקום, וכן מכרה את אחזקתה בבית ההשקעות אפסילון. כמו כן, נכסים ובניין מכרה נכסים משמעותיים שהיו בבעלותה - פרויקט טיבולי בלאס וגאס, בית נכסים ובית רומנו בתל אביב, בית אבגד ברמת גן, עתודות קרקע בפרויקט מנדרין שבתל ברוך, ופרויקט התחדשות עירונית בנחלת יהודה. כמו כן, התקשרה החברה בהסכם, שלא צלח, למכירת אחזקתה בבניין HSBC בניו יורק, והחברה מנהלת כיום משאים ומתנים שונים למכירתו.
מבנה, שנסחרת בשווי שוק של 8.5 מיליארד שקל היא כיום חברת הנדל"ן המניב החמישית בגודלה במונחי שווי שוק בבורסת תל אביב. זאת לאחר שב־12 החודשים האחרונים המניה שלה ירדה בקרוב ל־17%, בדומה לחברות נדל"ן מניב רבות. מבנה היא חברה היא ללא גרעין שליטה והדומיננטיים בה מבחינת בעלי המניות הם בני משפחת פורר שמחזיקים במניות בשווי 1.5 מיליארד שקל שנרכשו בשליש משוויין הנוכחי. פורר הוא בעלי נאו־פארם שפועלת בתחום התרופות ומוצרי היגיינה ביסודה, ומחזיקה גם ב־10% מדבוקת השליטה בבזק.