סגור

עלייה חזקה ברווחי הראל, תיק הנכסים צמח ב-14%

הראל הכפילה את הרווח הנקי, שעמד ברבעון השלישי על 547 מיליון שקל - החברה הציגה שיפור ברוח תחומי הפעילות שלה, אך הגורם העיקרי לעלייה החזקה ברווח היה עדכונים חשבונאיים (אקטואריים) שצמצו את ההפרשה לעתודות; החברה הודיעה על תכנית רכישה  עצמית של 100 מיליון שקל; תיק הנכסים המנוהלים עמד בתום הרבעון על 490 מיליארד שקל

הראל חוזרת להרוויח. חברת הביטוח והפיננסיים, בניהולו של ניר כהן, סיימה את הרבעון השלישי עם רווח נקי של 547 מיליון שקל - כפול מהרווח ברבעון המקביל. הרווח משקף תשואה על ההון גבוהה של 25%.
הראל הייתה חברת הביטוח הגדולה היחידה שסיימה את הרבעון הקודם עם הפסד, שעמד על 108 מיליון שקל ונבע בעיקר מתשואה ריאלית שלילית של 0.62% על תיק הנוסטרו של החברה. הרווח של החברה מתחילת השנה הסתכם ב-672 מיליון שקל - עלייה של 69% ביחס לתקופה המקבילה.
על רקע התוצאות החיוביות, החברה דיווחה שהשלימה את תוכנית רכישת המניות הקיימת של 100 מיליון שקל שאושרה בינואר 2024, ואישרה תוכנית רכישה נוספת של 100 מיליון שקל.
הראל הציגה אמנם שיפור ברווחיות ברוב תחומי הפעילות, אך השיפור המרכזי ברווח נובע מעדכון הנחות אקטואריות בביטוחי הנכות, שהביא לקיטון של 305 מיליון שקל (לפני מס) בעתודות החברה. אחת לתקופה חברות הביטוח מעדכנות, בהתאם למידע שנצבר לאורך זמן או בהתאם למחקרים חדשים בתחום, את תחזיות תשלומי התביעות שלהם. עדכונים אלו משפיעים באופן חד פעמי, לפעמים בצורה משמעותית, על שורת הרווח.
מעבר להשפעה החד פעמית, הראל הציגה שיפור ברווחיות גם בשל תשואת נוסטרו חיובית, לעומת תשואה אפסית ברבעון המקביל אשתקד. גורם נוסף היה שיפור של 5.9% ברווח החיתומי - הרווח מפעילות ביטוח נטו, שהסתכם ב-285 מיליון שקל.
הסעיף המרכזי שבו הציגה הראל שיפור בחיתום הוא בביטוחי הבריאות, תחום שבו הראל היא השחקנית הגדולה בענף. הרווח החיתומי בענף זה צמח ב-81.4% ל-156 מיליון שקל. מעבר לשיפור בפעילות החיתום בפעילות זו, חלק מהזינוק הושג הודות לביטוחי הסיעוד שהחברה מתפעלת עבור קופ"ח כללית.
עד תחילת 2024, החברה נשאה באחריות ביטוחית חלקית על הפוליסה, שבה מבוטחים 2.6 מיליון איש. המשמעות היא שהחברה קיבלה 20% מההכנסות מהפרמיות, וגם שילמה 20% מהתביעות. בפועל, האחריות הביטוחית תורגמה להפסד מצטבר. מתחילת 2024, החברה הפכה למתפעלת בלבד של הביטוחים, מה שאפשר לה לרשום על הפעילותץ בתשעת החודשים הראשונים של השנה רווח של 56 מיליון שקל, לעומת הפסד של 23 מיליון שקל בתקופה המקבילה.
ההסכם הנוכחי של הראל וכללית יסתיים בסוף השנה. הראל לא התכוונה לחדשו, אך מכיוון שאף חברת ביטוח אחרת לא מוכנה להחליפה, המשמעות היא שהביטוח ייכנס ל-Run Off, והראל תיאלץ להמשיך לתפעלו. על פניו, לא אמורות להיות לכך השלכות ישירות על תוצאות החברה.
מכיוון שהראל לא מתכוונת לחדש את ההסכם עם כללית, שכפי שפורסם בכלכלית השבוע - קופת החולים פירסמה מכרז אליו לא ניגשה אף חברת ביטוח, הראל הקטינה את ההתחייבויות הביטוחיות שלה בסיעוד, מה שאפשר לה לרשום רווח נוסף בתחום.
בדומה למגמה הכללית בענף, גם הראל המשיכה לשפר את הרווחיות בביטוח הכללי, ובעיקר בביטוחי רכב רכוש (מקיף וצד ג'), בהם העלאות המחירים המתמשכות בשנתיים האחרונות, שהגיעו לעשרות אחוזים, הניבו את פירותיהם לחברות הביטוח. הרווח מרכב רכוש גדל מ-11 מיליון שקל אשתקד ל-23 מיליון שקד ברבעון הנוכחי.
בשונה מהשיפור ברווחיות בביטוח הבריאות והביטוח הכללי, בביטוחי חיים וחסכון ארוך טווח, הרווח החיתומי קטן ב-63% ל-35 מיליון שקל, זאת בעיקר בשל גידול בעלות התביעות בתחום ריסק מוות.
תיק הנכסים המנוהלים של הראל, שעד לרבעון השלישי ב-2023 היה הגדול בשוק וכיום נמצא במקום השני אחרי הפניקס, עמד בסוף הרבעון על 490 מיליארד שקל - צמיחה של 14% מאז סוף 2023. לפי היעדים בתכנית האסטרטגית של החברה, עד 2026 תיק הנכסים צריך לגדול ל-520 מיליארד שקל. תיק הנכסים תרם לשורת הרווח של החברה 103 מיליון שקל.
בתחילת 2025 יכנס לתוקף בכל חברות הביטוח תקן חשבונאי חדש (IFRS 17) שמשנה את אופן חישוב ההתחייבויות והרווחים של חברות ביטוח. במסגרת הדו"ח הנוכחי, הראל פרסמה כי יישום התקן החדש צפוי להגדיל את ההון העצמי של החברה, שעומד כיום על 9 מיליארד שקל, ב-300 מיליון שקל נוספים.