בנימוק בטחוני: מאגר לווייתן ביצע הפסקות יזומות - פרויקט הצינור השלישי יתעכב
בנימוק בטחוני: מאגר לווייתן ביצע הפסקות יזומות - פרויקט הצינור השלישי יתעכב
השותפות הישראליות במאגר רציו וניומד אנרג'י דיווחו לבורסה על ההפסקות היזומות, שלדבריהן לא היו "בהיקף מהותי"; השותפה האמריקאית שברון הודיעהעל דחייה של חצי שנה בפרויקט הנחת צינור הגז השלישי, שאמור להגדיל את יכולת הספקת הגז מהמאגר
מאגר לווייתן ביצע כמה וכמה השבתות יזומות, בשל המצב הבטחוני - כך לפי עדכון ששלחו לבורסה ניומד אנרג'י (45% מהמאגר) של קבוצת דלק ורציו (15%), השותפות במאגר הגדול בישראל, יחד עם שברון האמריקאית (40%) - שברון היא גם המפעילה של לווייתן.
במשרד האנרגיה ובחברות לא מוכנים לומר האם ההשבתה נעשתה על דעתה של שברון בלבד או בהנחיית משרד האנרגיה. אם שברון החליטה לסגור את המאגרים על דעת עצמה, מדובר במהלך חריג המעיד על הכוח של שברון במשק האנרגיה הישראלי. כמו כן החברות דיווחו על עיכוב של חצי שנה בהתקדמות בהרחבת יכולת הפקת הגז מלווייתן.
בדיווח של רציו וניומד לבורסה נאמר: "בהמשך להתפתחויות הבטחוניות האחרונות וכתלות, בין היתר, בשיקולים תפעוליים וטכניים של המערכת, מבצעת המפעילה מעת לעת, בהתאם להוראות הפעלת האסדה ונהלי הבטיחות בה, הפסקות יזומות של ההפקה ממאגר לווייתן לפרקי זמן מסוימים. נכון למועד דוח זה, הירידה בהיקף ההפקה בשל הפסקות ההפקה כאמור, לא היתה בהיקף מהותי ביחס להיקף ההפקה השנתי".
הכוח החריג של שברון בשוק האנרגיה הישראלי
לשברון אחזקות ב-2 מאגרי הגז הגדולים בישראל: לווייתן המכיל כ-600 BCM גז טבעי, שבו החברה מחזיקה כאמור 40%; בנוסף שברון מחזיקה ב-25% במאגר תמר המכיל כ-300 BCM. המאגר הפעיל השלישי בישראל הוא כריש של אנרג'יאן, המכיל כ-100 BCM.
שברון לא רק שותפה בלווייתן ובתמר, היא גם המפעילה של שני המאגרים - כלומר הניהול השוטף של האסדה הוא בידיה, עובדה שרק מחזקת את האחיזה שלה בשוק הגז הטבעי הישראלי.
לפיכך, אם בשברון החליטו לסגור את המאגרים על דעת עצמם, וללא הנחיה ממשרד האנרגיה, תהיה זו עדות נוספת לכוח החריג שלה בסקטור תשתיות חיוני של מדינת ישראל.
הגז הטבעי אחראי ל-70% מייצור החשמל בישראל. חלק מהגז מיועד לייצוא, כך שאם אחד המאגרים מושבת, ניתן במידה מסוימת לצמצם את הייצוא ולספק גז טבעי למשק המקומי. כך אכן קרה בחודש הראשון של המלחמה, אז הושבת מאגר תמר הדרומי למשך חודש שלם, ובלווייתן צמצמו את הייצוא בשביל לספק גז טבעי בהיקף הנדרש למשק.
בשעתו, השבתת מאגר תמר בשל המצב הבטחוני לא הוסתרה מהציבור והחברות דיווחו על כך לבורסה באופן מיידי - שלא כמו במקרה הנוכחי שדבר ההשבתות הזמניות מדווח בעיכוב. במשרד האנרגיה מסרבים להתייחס לדברים. בשברון מפנים למשרדי הממשלה הרלבנטיים, ומסרבים להתייחס לשאלה האם ההשבתה נעשתה על דעתה או לפי החלטת ממשלה.
עיכוב בהנחת הצינור השלישי
במקביל לדיווח על ההשבתות כאמור, מסרו השותפות כי בשל המצב הבטחוני, המפעילה שברון הודיעה על השהיית עבודות הנחת הצנרת הימית במסגרת פרויקט הצינור השלישי משדה לווייתן עד לחודש אפריל 2025, "כתלות בלוחות הזמנים ובצבר ההזמנות של הקבלן המבצע ובמצב הבטחוני שישרור באזור".
הצינור אמור להתחבר בחוף למערכת ההובלה של נתג"ז ולהגדיל את ההספק של המערכת מ-1.2 ל-1.4 BCF ליום. לנוכח ההודעה, "להערכת המפעילה צפויה דחייה של 6 חודשים לפחות בהשלמת פרויקט הצינור השלישי".
עוד מציינות השותפות כי לדחייה "אין השפעה מצטברת מהותית על השווי הכולל של תזרים המזומנים המהוון של השותפות מפרויקט לוויתן, אולם צפויה להיות לה השפעה מצטברת שלילית מהותית על תזרים המזומנים הצפוי בשנת 2025".