במאמץ לקבל היתר שליטה בכלל ביטוח, אקירוב ביצע עוד רכישה עצמית של אלרוב
במאמץ לקבל היתר שליטה בכלל ביטוח, אקירוב ביצע עוד רכישה עצמית של אלרוב
אלרוב נדל"ן שבשליטת אלפרד אקירוב רכשה מניות של עצמה ב־19.2 מיליון שקל. המהלך מקרב את האפשרות שלו למחוק אותה מהמסחר, מה שעשוי לקדם את קבלת היתר השליטה בכלל ביטוח
אלפרד אקירוב ממשיך לשאוף לקבל היתר שליטה בכלל ביטוח ולשם כך רכשה שלשום אלרוב נדל"ן שבשליטתו מניות של עצמה ב־19.2 מיליון שקל, אחרי שביוני רכשה ממניות אלרוב ב־13 מיליון שקל נוספים. הרכישות נעשות במסגרת תוכנית לרכישה עצמית של 40 מיליון שקל שעליה דיווחה החברה בסוף מרץ, מגבירות את האחיזה של אקירוב בחברה, ומקרבות את האפשרות שלו למחוק אותה מהבורסה - מהלך שעשוי לקדם את קבלת היתר השליטה בכלל ביטוח.
אקירוב, יו"ר אלרוב, מחזיק ב־87.5% מאלרוב באמצעות שתי חברות פרטיות שלו ושל משפחתו. הגוף המוסדי היחיד שמהווה בעל עניין (5.7%) הוא חברת הגמל של בית ההשקעות מור. כשחברה רוכשת את המניות של עצמה, הן הופכות למניות רדומות - כאלה שלא מקנות זכויות ומפחיתות את מספר המניות הנסחרות. בכך המהלך מגדיל דה פקטו בעיקר המניות של אקירוב.
ביולי 2020, כאשר החזיק ב־15% מכלל החזקות, הגיש אקירוב, באמצעות אלרוב, בקשה לרשות שוק ההון לקבלת היתר שליטה בחברה־האם הציבורית של כלל ביטוח (100%), במטרה להגיע להחזקה של 30%. המוקש המרכזי שעמד בפני אקירוב הוא שרכישת השליטה בכלל החזקות מייצרת פירמידה של יותר משתי שכבות המנוגדת לחוק הריכוזיות.
אלרוב היא ציבורית וכך גם כלל החזקות, אולם כלל ביטוח הפרטית מחזיקה בחברה־בת - כללביט מימון - שמגייסת עבורה אג"ח, ומשום כך גם היא חברה מדווחת. אקירוב הגיש לרשות חוות דעת שקובעת שאין לראות בה חברת שכבה, אך חוות הדעת לא התקבלה. אקירוב אף הגיש מתווה שלפיו ירכוש את השליטה בכלל החזקות באופן פרטי, מה שהיה כרוך בחלוקת דיבידנד בעין של מניות כלל החזקות שבידי אלרוב, מהלך שעשוי גם הוא להיות סבוך נוכח העובדה שמדובר בעסקת בעלי עניין.
ביולי 2023 הרשות סגרה את הבקשה בלי להשיב לה, וזאת, לטענתה, משום שלא התקבלו כלל נתונים ומסמכים נדרשים. בדצמבר הגיש אקירוב בקשה מחודשת לקבלת היתר, ומאז מתנהלים מגעים בינו לבין הרשות, כאשר האופציה המרכזית מבחינת אקירוב היא לבצע את העסקה באופן פרטי, תוך מחיקת אלרוב מהבורסה והפיכתה לחברה פרטית (100%), מה שיקפל מראש קומה בפירמידה של כלל החזקות. רכישת המניות העצמית של אלרוב מקרבת אותו לכך.
כדי למחוק את אלרוב מהמסחר, אקירוב ייצטרך להגיע להסכמות עם מור גמל ופנסיה וכן לבצע הצעת רכש. מור גמל ופנסיה החלה לרכוש ממניות אלרוב בינואר 2023. את רובן רכשה מישראל קנדה שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר. ההשקעה הכוללת של מור גמל ברכישת המניות עומדת על 210 מיליון שקל, בעוד שווי השוק הנוכחי שלהן הוא 155 מיליון שקל, כך שסביר שרכישת המניות ממור תצריך תשלום פרמיה משמעותי. אלרוב נסחרת כיום לפי שווי שוק של 2.9 מיליארד שקל.
אקירוב משדר לאורך כל הדרך ביטחון בכך שהוא יצליח לקבל את האישור הנכסף. הדבר יכול להסביר את העובדה שאלרוב רכשה בתחילת יוני בכמה עסקאות ממניות כלל החזקות ב־14.9 מיליון שקל, והגיעה להחזקה של 14.4%. אלרוב החלה להשקיע במניות כלל החזקות בסוף 2019, ומאז הגדילה את ההחזקות שלה עד ל־15%, שיעור ההחזקה המקסימלי המותר לפי היתר ההחזקה שבידיה (שאינו היתר שליטה), והחלק שלה גם דולל בשל גיוסי הון שביצעה החברה.