השיפור בפעילות הממתקים לא שכנע את מידרוג לשנות את אופק הדירוג של שטראוס
השיפור בפעילות הממתקים לא שכנע את מידרוג לשנות את אופק הדירוג של שטראוס
האופק השלילי שקבעה חברת הדירוג לסדרות האג"ח של שטראוס אחרי הריקול הגדול לפני שנתיים נותר על כנו. במידרוג מעריכים כי במחצית השנייה השנה תחול פגיעה משמעותית ברווחיות החברה עקב עליית מחירי הקקאו
למרות שיפור הדרגתי שהציגה בפעילות הממתקים אחרי הריקול העצום במפעל עלית בנוף הגליל, הותירה מידרוג את האופק השלילי לדירוג Aa1 לסדרות האג"ח ה', ו' של קבוצת שטראוס.
מידרוג נימקה את החלטתה באתגרי החברה, המתמודדת עם סביבת שערי חליפין מאתגרת והתייקרות חומרי הגלם ובראשם הקפה והקקאו. מידרוג קבעה שככל שתתרשם שביכולת החברה להקטין את היקף החוב המתואם או להגדיל את בסיס ה־EBITDA המתואמת באופן מהיר מהערכותיה בתרחיש הבסיס, הדבר עשוי להביא לייצוב אופק הדירוג. אלא שאם שטראוס לא תעמוד בתרחיש הבסיס, יוביל הדבר למימוש האופק ולהורדת דירוג.
במידרוג מעריכים כי במחצית השנייה השנה תחול פגיעה משמעותית ברווחיות החברה, בעקבות עליית מחירי הקקאו, וכי בטווח הקצר, רווחיות החברה תיוותר נמוכה ביחס לשנים שקדמו לריקול. ב־2023 הציגה החברה רווחית תפעולית בגובה 7.3% מהמכירות, לעומת שיעור ממוצע של 10.2% בשנים 2021-2019. ברבעון הראשון בשנה נרשמה שחיקה עזה של הרווחיות התפעולית ל־4.5% לעומת 9.3% ברבעון המקביל.
השחיקה ב־2023 נבעה מפעילות הממתקים, שלא התאוששה לחלוטין מהריקול באפריל 2022; מפעילות הקפה בחו"ל, שהתמודדה עם עליית מחירי הקפה, תוך התאמת מחירי המכירה בעיתוי מאוחר יותר; ואי התאוששות פעילות הסלטים בארה"ב, כתוצאה משיפוץ קווי ייצור. השחיקה ברבעון נבעה מעליית מחירי חומרי הגלם וצעדי הגידור. מידרוג אמנם מעריכה כי בידי החברה כלים להתמודדות עם אתגרים תפעוליים, בין היתר באמצעות מיקוד עסקי, תוכניות התייעלות וטיוב תפעולי, מותגים חזקים, חדשנות ו"התאמה מסויימת של מחירי המכירה". אך ציינה כי אין ודאות למיצוי הפוטנציאל הטמון בצעדים אלו.
תרחיש הבסיס של מידרוג לשנים 2025-2024 מניח צמיחה של 5%-3% בהכנסות הקבוצה, ל־11.5-10.8 מיליארד שקל, המבוססת על הגידול הטבעי באוכלוסיה והעלאות מחיר שביצעה השנה ובשנה שעברה. אלא שמכיוון שהעלאות המחירים לא כיסו באופן מלא את עליית מחירי חומרי גלם, הצפי הוא לשחיקת הרווחיות. אם לא די בכך, הרי שגם כשהעלאות המחיר יבואו לידי ביטוי באופן מלא בשנה הבאה, יירשם שיפור ברווחיות, אך היא תישאר חלשה ביחס לעבר.
כמו כן, תתמודד שטראוס עם גידול בהוצאות המימון, בעקבות עליית ריביות וגידול בחוב ביחס לשנים קודמות. כחצי מיליארד שקל מהחוב מצוי בברזיל, בריבית גבוהה, שכן ריבית הבנק המרכזי בברזיל עומדת על כ־10.5%.
החלטת מידרוג להותיר את האופק השלילי, התקבלה חודשיים וחצי אחרי שמעלות S&P עדכנת את תחזית הדירוג ליציבה משלילית, בעקבות התאוששות הדרגתית מאירוע הריקול. זאת, שנתיים אחרי שמעלות S&P שינתה את תחזית הדירוג +ilAA מיציבה לשלילית בעקבות השפעת הריקול.
את השבת התחזית ליציבה נימקה בכך שהיא משקפת את הערכתה כי בשנתיים הקרובות, החברה תמשיך לייצר תזרימי מזומנים פנויים חיוביים, תשמור על ביצועים תפעוליים הולמים ולא תבצע השקעות, מיזוגים, או רכישות ממונפות מהותיות, וכי הפרופיל העסקי של החברה יישאר יציב יחסית וימשיך לשקף נתח שוק מוביל ומוניטין חזק בישראל, יחד עם שיעור EBITA גבוה מ-10%.
מאז, פרסמה שטראוס את תוצאות הרבעון הראשון השנה. פיטורים, קיצוצים ורצף העלאות מחירים, לא סייעו לשטראוס להתאושש והיא חתמה את הרבעון בירידה (0.7%) אורגנית במכירות וירידה (2.4%) ברווח התפעולי, שהובילו לירידה של 6.9% ברווח לפני מס. רק בזכות הטבת מס בגובה 35 מיליון שקל, הציגה שטראוס עלייה של 18.7% ברווח הנקי ל־159 מיליון שקל.
בשיחת משקיעים אחרי פרסום הדו"ח, אישר באב"ד את חשיפת כלכליסט כי החברה פועלת למכור את פעילותה בתחום הירקות הטריים, הדבש של יד מרדכי ורשת עלית קופי וחשף כי שטראוס תבחן את עתידה של חברת הממרחים והמטבלים סברה, בה היא שותפה (50%) עם פפסיקו העולמית.
האופק השלילי של מידרוג אינו הדבר היחיד שמעיב על קבוצת המזון שבשליטת (52.98%) משפחת שטראוס, שכן מאז מינויו של באב"ד בדצמבר 2022 למנכ"ל הקבוצה, ירדה מניית החברה ב־32.2%. באותה תקופה, רשם מדד ת"א־125 עלייה של 2.5%, מה שמשקף תשואת חסר משמעותית של החברה, שחזרה להיסחר בשווי שהיה לה לפני כ־7 שנים.