סגור

פאוול יתעלם הערב מדרישת טראמפ; "כשנשיאים מתערבים בהחלטות ריבית, זה לרוב נגמר רע"

לאחר שלוש הורדות ריבית רצופות, הפד יותיר אותה הערב ללא שינוי, על 4.50% - על אף דרישת הנשיא להורדה משמעותית; בכירה בפד לשעבר: "הורדת הריבית כשהאינפלציה עדיין לא ירדה ליעד עלולה ליצור עוד אינפלציה. יש סיבה מדוע הפד הוא מוסד עצמאי"

הבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב יפרסם היום (ד') את החלטת הריבית הראשונה שלו תחת ממשל טראמפ החדש. ההערכה הרווחת בקרב כלכלנים היא כי בפד יחליטו להשאיר את הריבית ללא שינוי, זאת לאחר מספר הורדות רצופות ועל אף קריאותיו של הנשיא להפחית את עלויות ההלוואה "בשיעור גדול".
אולם, מבול הצווים הנשיאותיים עליהם חתם דונלד טראמפ בשבוע הראשון שלו בחזרה בבית הלבן, מחייבים לפי אנליסטים את יו"ר הפד ג'רום פאוול לא להיענות ללחץ המופעל עליו מהממשל וזאת כדי לשמור על הביטחון בשווקים ולהימנע מהצתה מחודשת של האינפלציה. הבנק הפדראלי המרכזי בארה"ב יפרסם היום (ד') את החלטת הריבית הראשונה שלו תחת ממשל טראמפ החדש. ההערכה הרווחת בקרב כלכלנים היא כי בפד יחליטו להשאיר את הריבית ללא שינוי, זאת לאחר מספר הורדות רצופות ועל אף קריאותיו של הנשיא להפחית את עלויות ההלוואה "בשיעור גדול".

רק מה שמעניין - הצטרפו לערוץ כלכליסט בטלגרם

אולם, מבול הצווים הנשיאותיים עליהם חתם דונלד טראמפ בשבוע הראשון שלו בחזרה בבית הלבן, מחייבים לפי אנליסטים את יו"ר הפד ג'רום פאוול לא להיענות ללחץ המופעל עליו מהממשל. וזאת כדי לשמור על הביטחון בשווקים ולהימנע מהצתה מחודשת של האינפלציה. "כשנשיאים מתחילים להתערב בהחלטות מוניטאריות, זה לרוב נגמר רע", אמרה לפייננשל טיימס קלאודיה באהם, לשעבר בכירה בפד. "הורדת הריבית כשהאינפלציה עדיין לא ירדה ליעד שהוצב עלולה ליצור עוד אינפלציה. יש סיבה מדוע הפד הוא מוסד עצמאי", הוסיפה.
בפד אמנם הורידו בשנה שעברה את הריבית, לראשונה מזה ארבע שנים, בנקודת בסיס שלמה לטווח של בין 4.25% ל-4.5%,אך האינפלציה עדיין גבוהה מהיעד של 2%. התחזית היא אמנם שהפעם בפד ישאירו את הריבית ללא שינוי, אך טראמפ כבר הביע את דעתו לגבי הפעולות הנדרשות מהבנק המרכזי. "אני חושב שאני מבין בריביות הרבה יותר טוב מהם, ואני חושב שאני מבין בהם הרבה יותר טוב ממי שאחראי על קבלת ההחלטות", אמר בשבוע שעבר. "אני רוצה שהריבית תרד בשיעור גדול".
בנקים מרכזיים ברחבי העולם קיבלו את הסמכות להחליט באופן בלעדי על שיעורי הריבית לאחר גל של אינפלציה בשנות ה-70 וה-80, שהוכיח שלא ניתן להשתלט על משברים מסוג זה תוך התערבויות פוליטיות בלתי פוסקות. כיום, רק מנהיגים בודדים מרשים לעצמם להתערב בהחלטות על הריבית, ביניהם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן.
"עכשיו כשטראמפ מביע בקולניות את דעתו להורדת הריבית, אם הפד אכן יקלו את המדיניות המוניטארית זה יצור את הרושם שהם נכנעו לו וויתרו על העצמאות שלהם", הסבירה איזבלה וובר, כלכלנית באוניברסיטת מסצ'וסטס אמהרסט.
לפיכך, בניסיון להימנע מהשיח על ההתערבויות הפוליטיות, פאוול יסרב לענות על שאלות בנושא וינסה לא להזכיר כלל את שמו של טראמפ במסיבת העיתונאים לאחר פגישת קובעי המדיניות. בכל מקרה טראמפ כבר אמר כי אינו מתכוון לפטר את פאוול ויאפשר לו להמשיך עד סוף הכהונה שלו במאי 2026. "הטיעון המשכנע ביותר מדוע פוליטיקאים החליטו להפוך בנקים מרכזיים לישות עצמאית הוא שהם רצו שיהיה להם את מי להאשים", סיכם וינסנט ריינהרט, לשעבר בכיר בפד. "כלומר בתמורה לעצמאות הבנקים המרכזיים הופכים ליעד לביקורת, והיו"ר פאוול מעריך זאת".