סגור
עדי צים דן אנד ברדסטריט
עדי צים (צילום: יח"צ)

כפל הכובעים של עדי צים: בעל השליטה באס.אר אקורד והלווה הכי גדול שלה

חברת האשראי החוץ־בנקאי הציגה תוצאות חזקות ברבעון השני. לפי הדו"חות, האשראי לבעל השליטה עומד על 97 מיליון שקל, 8% מהתיק. האשראי ניתן בדרך של ניכיון צ'קים לפקודת צים וחברות פרטיות שלו, ובכך הסיכון עובר לחברה הציבורית; אס.אר.אקורד:  "מדובר במיזמי בניה שבהם צים מעורב שאקורד מנכה להם צ'קים כדי להגדיל את הכנסות החברה"

מניית חברת האשראי החוץ־בנקאי אס.אר. (SR) אקורד פתחה את יום המסחר אתמול בזינוק של 12%, וחתמה אותו עם עלייה של כמעט 9%, וזאת על רקע הדו"חות הכספיים שפרסמה לרבעון השני של השנה. החברה, שבשליטת (60%) עדי צים, הציגה עלייה של כ־11% בהכנסות מימון נטו, שעמדו על 30.8 מיליון שקל ברבעון השני, ירידה של כ־44% בהוצאות להפסדי אשראי, שעמדו על 3.1 מיליון שקל, והרווח הנקי ניתר ב־19% ועמד על 16.7 מיליון שקל. תיק האשראי צמח מתחילת השנה ב־10% ועמד בסוף יוני על 1.27 מיליארד שקל.
אולם כשצוללים לדו"חות מתגלה פרט מפתיע. הלווה הגדול של החברה הוא צים, בעל השליטה. נכון לסוף הרבעון, היקף האשראי שקיבל צים, באופן אישי או באמצעות חברות פרטיות שבבעלותו, עמד על 97 מיליון שקל, שמהווים כ־8% מתיק האשראי של אס.אר. אקורד. לפי הדו"ח השנתי של 2023 שפורסם במרץ האחרון, הלווה החיצוני הגדול ביותר של אס.אר. אקורד מהווה 5.6% מהתיק האשראי כולו.
האשראי שניתן לצים הוא באמצעות ניכיון צ'קים. פרט לתחום האשראי החוץ־בנקאי, צים פעיל בעוד תחומים - בתחום הנדל"ן באמצעות צים נדל"ן, בתחום האנרגיה באמצעות צים אנרגיה מתחדשת, בתחום סוכנויות הביטוח באמצעות צים סוכנויות ביטוח - שמבטחת את הלווים של אס.אר. אקורד - ובתחום שוק ההון באמצעות חברת סנס שמפעילה חדר עסקאות מט"ח. צים מעביר ל־אס.אר. אקורד צ'קים אישיים שלו או של החברות, ומקבל בתמורה מזומן בניכוי עמלה - כריבית על הסיכון שעובר מהחברות הפרטיות של צים לחברה הציבורית, שתידרש לפעול לפירעון הצ'קים ותישא בסיכון אם הדבר לא יעלה יפה. זו פעילות קלאסית של ניכיון צ'קים.
בנובמבר 2021 בעלי המניות של אס.אר. אקורד אישרו את ההתקשרות העסקית הזו בין הצדדים, ובמרץ האחרון הדבר אושר מחדש לשלוש שנים. במרץ עמד שיעור האשראי שניתן לצים על 88 מיליון שקל. האשראי שניתן לצים מקורו בהון העצמי של החברה, שעומד על 406 מיליון שקל, נכון לסוף הרבעון, ובאג"ח שגייסה מהציבור, בהיקף של 152 מיליון שקל. לפי ההסכמים של אס.אר. אקורד עם הבנקים, שמהם נטלה אשראי או מסגרות אשראי של 970 מיליון שקל, היא לא יכולה לעשות שימוש בכספים האלו כדי להעמיד אשראי לצים. לפי החברה, מערכת היחסים העסקית עם צים הניבה לה הכנסות של 2.3 מיליון שקל ברבעון השני של השנה.
ב־12 החודשים האחרונים ירדה מניית החברה ב־4.7%%, זאת לעומת מדד ת"א־צמיחה שבו היא כלולה שעלה ב־14.8%. תשואת החסר של החברה, שנסחרת לפי שווי שוק של כ־350 מיליון שקל, נובע מהחשש שהריבית הגבוהה והמלחמה יקשו על לווים לפרוע את האשראי שקיבלו ממנה, שכן רבים מהלווים שלה הם עסקים קטנים ובינוניים. כמו כן, החברה פועלת, כאמור, בתחום ניכיון הצ'קים שהוא תחום שבו ניתן אשראי ללא בטוחות, והוא סובל מסנטימנט שלילי מצד המשקיעים, בעיקר לאחר ששלוש חברות שפעלו בתחום קרסו - יונט קרדיט, גיבוי החזקות ובול מסחר.
כמו כן, יש בשוק מי שמעלים ספקות בנוגע לאיכות החיתום של אס.אר. אקורד, חרף התוצאות החזקות שהיא מציגה והירידה בהוצאות להפסדי אשראי. זאת על רקע אירועים דוגמת זה שחשף כלכליסט בחודש שעבר: אס.אר. אקורד העניקה אשראי לראמי מורה, שנעצר בעבר במסגרת חקירת תיק רצח. החברה הלוותה לו יותר מ־7 מיליון שקל, ודרשה שיעשה ביטוח חיים אגב ההלוואה. מורה נרצח השנה, וכעת אס.אר. אקורד מנסה לקבל את ביטוח החיים שלו כדי לפרוע את ההלוואה, אך חברות הביטוח מסרבות לכך, וההליך מתנהל כיום בבית המשפט.
מאס אר אקורד ועדי צים נמסר: "מדובר בצ'קים של קבלני בניה במיזמים שבהם צים מעורב שאקורד מנכה להם צ'קים כדי להגדיל את הכנסות החברה. בנוסף, סיפקנו בטוחה בהיקף 250 מיליון שקל עבור פעילות זו".