ערן וולף עוזב את מימון ישיר וצפוי להקים חברת אשראי
ערן וולף עוזב את מימון ישיר וצפוי להקים חברת אשראי
הודעת הפרישה של מנכ"ל חברת האשראי מאז הקמתה לפני 17 שנים הפתיעה את בעלת השליטה משפחת שניידמן, שתיאלץ אולי להתמודד איתו בקרוב כמתחרה בתחום
ערן וולף בדרך להקים חברת אשראי חדשה. מנכ"ל חברת מימון ישיר הודיע שלשום בערב על פרישה מתפקידו בחברת האשראי. ההודעה תפסה בהפתעה את בעלי המניות ואת בעלי השליטה, בני הדודים מוקי ודורון שניידמן (44%).
תוכניתו של וולף היא להקים בקרוב חברת אשראי משלו — וזאת 17 שנים לאחר שהיה חלק מהקמת מימון ישיר. אם אכן יקים חברה כזו, הוא עשוי להתחרות במימון ישיר. מניית החברה סגרה את יום המסחר אתמול בירידה של 3.9% על רקע ההודעה.
העזיבה של וולף את מימון ישיר תלווה בטעם מר. החברה, שעוסקת במימון לרכישת רכבים מיד שנייה, איבדה מתחילת השנה 28% משווייה — לעומת עלייה של 5.5% במדד ביטוח ושירותים פיננסיים שבו היא נכללת — והיא רחוקה ב־53% משיא שווייה באוגוסט 2022.
מימון ישיר, שהונפקה ב־2020 בת"א לפי שווי של מיליארד שקל אחרי הכסף, נסחרת כיום בשווי של 1.1 מיליארד שקל. כלומר, בשלוש וחצי שנים היא הניבה תשואה צנועה של 10%, אולם לכך יש להוסיף את 280 מיליון השקלים שחילקה כדיבידנד מאז נהפכה לציבורית.
המגמה השלילית של מימון ישיר נובעת בעיקר מהצפי כי היא תתקשה להציע הלוואות לרכב לאור הריבית שתייקר אותן ולאור הירידה בביקוש לרכבים כתוצאה ממיתון אפשרי. בשיחה עם "כלכליסט" טען וולף כי מאחר שמימון ישיר מציעה הלוואות לרכישת מכוניות משומשות, מיתון לא משפיע עליה באופן משמעותי, שכן רוכשי מכוניות חדשות נהפכים לרוכשי מכוניות מיד שנייה במסגרת צמצום ההוצאות שלהם.
הרווח הנקי של חברת האשראי בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הסתכם ב־128 מיליון שקל, נמוך ב־37% לעומת הרווח הנקי בתקופה המקבילה אשתקד, שהסתכם ב־202 מיליון שקל.
אחד המהלכים השגויים של מימון ישיר בשנים האחרונות היה שירות של מתן הלוואה לכל מטרה, שאליו נכנסה החברה לפני שהחלה העלייה בריבית. וולף הסביר כי ברבעון הראשון השנה זיהה נזקי אשראי שנגרמו כתוצאה מההלוואות האלה, שאינן מגובות בבטוחות. שיא המשבר הגיע ברבעון השני השנה, שבו זינקו ההוצאות להפסדי אשראי פי 2.5 לרמה של 74.7 מיליון שקל. מרבית ההוצאות האלה, 64 מיליון שקל, נגרמו כתוצאה מהלוואות שסווגו כ"עלות מופחתת". כלומר, הלוואות שמימון ישיר מאמינה שתתקשה לגבות בחזרה.
כדי למזער את הפגיעה מתחום ההלוואה לכל מטרה ומהירידה בביקוש לכלי רכב, הקימה מימון ישיר בשנתיים האחרונות חברה למשכנתאות. תיק המשכנתאות של החברה הגיע למיליארד שקל ברבעון השלישי השנה, תוך מתן משכנתאות בריבית של פריים פלוס 3.5% בממוצע. וולף הציב להנהלת מימון ישיר מטרה להגיע בתוך שנתיים לנתח שוק של 3% מענף המשכנתאות, כלומר כמעט 60 מיליארד שקל.
מימון ישיר היא חברת האשראי הגדולה בבורסה, שאינה חברת כרטיסי אשראי. בעלי השליטה בה, משפחת שניידמן, מחזיקים בה באמצעות חברת ביטוח ישיר, שנסחרת בשווי של 1.4 מיליארד שקל.