תנועות קלות במט"ח ביום הפד: הדולר על 3.59 שקלים
תנועות קלות במט"ח ביום הפד: הדולר על 3.59 שקלים
הדולר נחלש ב-0.2% מול השקל, היורו יציב, נסחר בסביבת 3.77 שקלים; הפד צפוי להוריד הערב את הריבית ב-0.25% ל-4.50%; נשיא שלוחת הפד בבוסטון לשעבר, אריק רוזנברג: "האינפלציה לא יורדת ליעד הבנק, זו סיבה להיות זהיר"
תנועות קלות בשוק המט"ח המקומי: הדולר יורד ב-0.2% ונסחר בסביבת 3.59 שקלים, היורו נסחר ב-3.77 שקלים - זאת כשעל הפרק המתנה לעדכונים אפשריים על השיחות לעסקת הספקת אש בעזה.
בשווקים העולמיים, לקראת הודעת הפד הערב: הדולר אינדקס יורד ב-0.1% ל-106.9 נקודות; היורו עולה ב-0.1% ל-1.050 דולר; הפאונד יורד ב-0.1% אחרי נתוני האינפלציה בבריטניה (ראו בהמשך), נסחר ב-1.269 דולר; ביפן - הדולר יציב, על 153.5 דולר.
בשוק מעריכים בוודאות כמעט מלאה שהפד יוריד הערב את הריבית ב-25 נקודות בסיס – הורדה שלישית השנה – מ-4.75% ל-4.50%. זאת בהמשך להורדה זהה שביצע בנובמבר והורדה חזקה יותר של 50 נ"ב בספטמבר.
השאלה המרכזית נוגעת לתחזית הפד לשנת 2025, שעומדת כעת 4 הורדות ריבית וצפויה לרדת הערב בתחזית המעודכנת ל-3 הורדות. זאת בשעה שבשוק מצפים לבין 2 ל-3 הורדות שנתיות, לנוכח השילוב בין אינפלציה שמעל יעד הבנק, נתוני צריכה חזקים ושוק תעסוקה יציב יחסית.
"בהינתן האינפלציה העיקשת והפעילות הכלכלית החזקה, הפד עשוי להודיע על קצב הורדות איטי יותר בהמשך הדרך", אמר טוני סיקמור (Tony Sycamore), אנליסט ב-IG.
נכון לנתוני נובמבר, האינפלציה השנתית בארה"ב עומדת על 2.7%, והיא נעה בין 2.5% ל-3% כמעט לכל אורך השנה האחרונה – מעל יעד הפד של סביבת 2%. זו גם הסיבה שכלכלנים בכירים לא ממש בטוחים שהורדת ריבית כעת היא נחוצה, או משמעותית.
אסתר ג'ורג', לשעבר נשיאת שלוחת הפד בקנזס סיטי, אמרה בראיון ל-CNBC: "אני נוטה לומר לא להורדה. קיצוץ של 25 נקודות בסיס בריבית בדרך כלל לא משפיעה בשלב שבו אנו נמצאים, אבל אני כן חושבת שזה הזמן לסמן לשווקים ולציבור שהפד לא מסיר את עיניו מסוגיית האינפלציה".
עמדה דומה הציג גם נשיא שלוחת הפד בבוסטון לשעבר, אריק רוזנברג (גם הוא בשיחה עם CNBC): "הפד ברור מאד לגבי היעד שלו, ואנחנו רואים את נתוני האינפלציה שזורמים, הם לא ממשיכים לרדת בקצב שבו הם ירדו מוקדם יותר. זו לדעתי סיבה להיות זהירים ולחשוב לעומק עד כמה המדיניות המרחיבה הזו נדרשת כדי להותיר את הכלכלה על המסלול".
ובענייני בריטניה: האינפלציה בממלכה רשמה בנובמבר עלייה שנתית של 2.6%, השיעור הגבוה ביותר מזה 8 חודשים – בהתאם לתחזיות ומול עלייה של 2.3% באוקטובר. בחישוב חודשי עלה מדד המחירים לצרכן ב-0.1%, בהתאם לתחזיות.
מדד הליבה של המחירים (ללא אנרגיה, מזון ומשקאות אלכוהוליים), עלה ב-3.5%, בהשוואה לעלייה של 3.3% בספטמבר – התחזיות היו לעלייה של 3.6%. בחישוב חודשי המדד נותר ללא שינוי.
הבנק המרכזי של אנגליה בראשות אנדרו ביילי יתכנס מחר, והוא צפוי להותיר את הריבית ללא שינוי, על 4.75%.