סגור

נחשף בכלכליסט
פיטורי מנכ"ל סלקום במפתיע מאותתים שפורטיסימו מתכוונת להעלות מחירים

הקרן שרכשה את השליטה רוצה להשיא רווחים מהחברה, ולשם כך היא ככל הנראה תעלה מחירים ותפטר עובדים. ועד עובדי סלקום תקף את פיטורי דניאל ספיר: "פורטיסימו מתנהלת באופן חד צדדי. לא ניתן יד לתהליך שנועד לפגוע בחברה" 

פיטוריו המפתיעים של דניאל ספיר אתמול אינם בשורה טובה לצרכנים. בשוק התקשורת מעריכים כי הפיטורים מסמנים מדיניות אגרסיבית של פורטיסימו להשאת רווחים מההשקעה בסלקום. המדיניות הזו, מעריכים בענף, תתבטא בהעלאות מחירי הסלולר ושירותים נוספים שהחברה מספקת, כמו שירותי נדידה לטסים לחו"ל, מכירה אגרסיבית יותר של מכשירי סלולר, וצעדי התייעלות במערכת העובדים.
לא בכדי מיהר ועד העובדים של החברה לתקוף בחריפות את פיטוריו של ספיר. מהתגובה הקצרה שהעביר דובר הוועד עלה בבירור החשש, למעשה בהלה, מהפיטורים: "ספיר הוביל את סלקום לתוצאות הטובות ביותר ב־8 השנים האחרונות וקיים מערכת יחסים פוריה בין ההנהלה לעובדים... פורטיסימו מתנהלת באופן חד־צדדי.
לא ניתן יד לתהליך שנועד לפגוע בעובדים ובחברה. סלקום היא לא צעצוע בידיהם של משקיעים קצרי טווח". יו"ר הוועד, אורי ארון, קרא לפורטיסימו לעמוד בהתחיבויותיה לעובדים. הכוונה ככל הנראה להבטחה שנתן מייסד פורטיסימו ויו"ר סלקום, יובל כהן, לאורון בשיחה ביניהם כי ספיר ישאר בחברה 4-3 שנים נוספות לפחות וכי איננו מתכוון לזעזע את ההנהלה. גם העובדה שרק לפני שלושה חודשים באקט של אמון, העניק דירקטוריון סלקום בראשות פורטיסימו, בונוס של מיליון שקל לספיר, מבהירה שהפיטורים לא היו מתוכננים.
כזכור, עסקת רכישת השליטה של פורטיסימו בסלקום (35.5%) הושלמה באמצע מאי, ומיד בסמוך יצא זימון לאספה שביקש לתת לספיר את הבונוס, שאושר ב־20 ביוני. הבונוס ניתן אמנם על תרומת המנכ"ל להצלחת עסקת המכירה של השליטה לפורטיסימו, אבל גם בשל "הערך הרב שרואה החברה בהמשך תרומתו של המנכ"ל". הבונוס הותנה גם בהתחייבות של ספיר לא לעזוב במשך שלוש שנים. עם זאת, הכסף ישאר ברשות ספיר, משום שתנאי הבונוס קובעים שבמקרה שיפוטר, כל הסכום נשאר בכיסו.
אלא שבניגוד להבטחות, לבונוס ולמחמאות, בקיצוניות הפוכה, התנהלה אתמול בבוקר, מספר ימים אחרי הדו"חות הכספיים של החברה לרבעון השני, שהיו טובים, שיחה דרמטית בין כהן לספיר. המנכ"ל, שקיווה לפרגון לאחר שסלקום הציגה רווח נקי של 55 מיליון שקל, הגבוה ביותר ב־8 שנים, אמר ליו"ר "נו, מה אתה אומר על הדו"חות הכספיים"? כהן: "הדו"חות היו טובים, אבל זה עדיין לא מספיק למה שאנחנו חושבים שהחברה צריכה לעשות". ספיר: "רגע, מה אתה רומז? שהיית רוצה שאלך"? כהן: "כן, לדעתי אתה צריך ללכת". ספיר אמר למקורביו כי לא ישאר במקום שלא רוצים אותו ולא נאבק מול כהן.
אקט הפיטורים לא תוכנן מראש, אבל בסביבות 11:00 חשף כלכליסט את הכוונה לפטר את ספיר, בידיעה באתר, ומאותו רגע העניינים התגלגלו במהירות. כהן קבע ישיבת דירקטוריון, ואותו דירקטוריון שהחליט על הבונוס שלושה חודשים קודם, כולל הדח"צים והדב"תים, הצביע על פיטורי ספיר בהליך די בעייתי. "אלה שני אנשים שונים בתכלית, שמן ומים", אמר גורם בשוק ההון, "יובל סמכותי, אגו, כבוד, קר וחסר סנטימנטים. דניאל מנהל שונה - חבר של כולם, בדרן, ציני, בלי אגו כלל".
כהן אינו הנציג היחיד של פורטיסימו בסלקום. הוא מלווה בשמואל בראשי, מנהל נוסף בפורטיסימו, וריצ'י האנטר, שהיה דירקטור בפרטנר ומכיר את עולם הסלולר, שניהם דירקטורים בסלקום. אנשי פורטיסימו שוהים שעות ארוכות בחברה ולומדים אותה מקרוב, במצגות שעורכים להם מנהלי המחלקות.
פורטיסימו שואפת להשיג תשואה של פי 3 על ההשקעה בסלקום. בענף מתקשים להאמין שהדבר אפשרי. ספיר נתפס בעיני אנשי הקרן כמנהל טוב, אבל רך מדי. כהן מעוניין להביא לשינויים נוספים בחברה, ורצה מנהל אחר, שכן ספיר כבר ביצע את השינויים שבהם האמין ולא היה פתוח לשינויים קיצוניים נוספים. לדוגמה, ספיר לא קידם את מכירת אתרי האנטנות לקרן נוי או קיסטון, שפורטיסימו תמכה בה.
בנוסף, ספיר לא קידם באגרסיביות ניסיון של פורטיסימו להתייעלות. לא מדובר בפיטורי עובדים, אלא על כך שבמקום עובד שמתפטר לא מגיע עובד חדש, אלא עובד אחר, שמתנייד מתפקיד אחר בחברה. בסלקום 3,200 עובדים, אבל 1,700 מהם הם נציגי שירות בשכר נמוך ובמשרות בעלות קצב תחלופה גבוה. התייעלות של 150 משרות קבועות משמעותה 10% מהוצאות השכר של החברה, ולשם ככל הנראה הקרן שואפת. פורטיסימו מעוניינת גם להגדיל את ההכנסה ללקוח, אבל ייקור שירותי סלולר זו משימה קשה, לאור התחרות בשוק.
המועמד המרכזי להחליף את ספיר הוא אלי אדדי, מנכ"ל החברה־הבת דינמיקה, שמהווה חלק משמעותי מרווחי החברה, אבל הוא לא לבד. גם שמה של קרן שתוי, מנכ"לית הולמס פלייס המקורבת להאנטר עלה, אבל סיכוייה לא גבוהים. שני מנהלים שאינם מתחום התקשורת גם נשקלים. כך או כך, למנכ"ל הבא צפוי מאבק מול ועד העובדים, שלו משבר אמון מול כהן.
פורטיסימו ממוצבת כקרן ישראלית מובילה, עם ביצועיים פנומנלים בהשקעות כמו נור מקרופרינטרס, קורנית דיגיטל, סודה סטרים ולאחרונה גם בפריוריטי שהשליטה בה נמכרה לבלקסטון לפי שווי של 800 מיליון דולר. השקעות אלה מחפות על השקעות אחרות, לא טובות, בחברות כמו סטארהום, טוטנאור וסינרג'י כבלים.
בעוד שרוב ההשקעות של הקרן נעשות בחברות פרטיות, מתחת לרדאר, סלקום היא בעין הסערה. 936 מיליון שקל לפי שווי של 2.6 מיליארד שקל היה היקף הרכישה, בחברה ציבורית שנמדדת יום יום. כדי להוביל אותה למהלך אגרסיבי של מימושים, התייעלות והעלאות מחירים, נדרש מנהל בדנ"א של כהן – קר, אגרסיבי, ולאו דווקא בעל יכולת תקשור. המהלך אתמול, שנעשה בעיתוי מוזר ב־ט' באב, מציב מעתה את כהן כמי שהצלחה או כישלון ההשקעה יהיו רשומים על שמו.