בלעדי מכירת חברה־נכדה של אבנון תכסה כשליש מהסדר החוב של הקבוצה
בלעדי
מכירת חברה־נכדה של אבנון תכסה כשליש מהסדר החוב של הקבוצה
במסגרת הסדר החוב אמורה אבנון לפרוע את כל חובה, 300 מיליון שקל. יצרנית המערכות ליירוט מל"טים מיי דיפנס, שלקבוצה 51% בה, נמכרה לקרן ברידג'פוינט ב־480 מיליון שקל. בין הנושים הגדולים: מיטב, אמפא קפיטל, מזרחי טפחות ו־MAX; קרן להב נפרעת במלוא החוב - קרן וריבית - של 50 מיליון שקל
קבוצת אבנון עושה צעד משמעותי בדרך למימוש הסדר החוב שלה, שאושר לפני כחצי שנה, ובמסגרתו היא אמורה לפרוע 100% מחובותיה.
לכלכליסט נודע כי מיי דיפנס (My Defense), חברה־נכדה של קבוצת אבנון, נמכרה לקרן ברידג'פוינט (Bridgepoint) האירופית, שמנהלת נכסים בהיקף של 41 מיליארד דולר. הקרן רכשה את מלוא מניות החברה תמורת 130 מיליון דולר (כ־480 מיליון שקל). מיי דיפנס מייצרת מערכות ליירוט מל"טים לאחר איתורם באמצעות גלי רדיו.
החברה־הבת (100%) של אבנון, סקיילוק, מחזיקה ב־51% ממניות מיי דיפנס, ותקבל לידיה במסגרת העסקה 65 מיליון דולר (240 מיליון שקל). הכסף ישמש לפירעון מלוא החובות של סקיילוק עצמה, כ־140 מיליון שקל - 50 מיליון שקל מתוכם לקרן להב של גיורא עופר ויעל גיט - והיתרה, כ־100 מיליון שקל, תשמש לפירעון החובות של קבוצת אבנון, שמסתכמים בכ־300 מיליון שקל. קרן להב נפרעת במלוא החוב - קרן וריבית - של 50 מיליון שקל.
כלומר, המכירה תביא לפירעון של שליש מהחובות שהוכרו במסגרת הסדר החוב. לשם כך פנו כבר לבית המשפט הנאמנים שהוא מינה, בבקשה לאשר חלוקה של 100 מיליון שקל.
סקיילוק, שפועלת גם היא בתחום יירוט המל"טים, היא החברה היחידה בקבוצת אבנון שלא הגיעה לחדלות פירעון, ואף נהנתה מעלייה בהיקפי ההזמנות ממשרד הביטחון הישראלי, בין היתר על רקע המלחמה מאז 7 באוקטובר.
קבוצת אבנון של תומר אבנון קרסה לפני כשנה בשל חוסר יכולת לפרוע את חובותיה. ביוני 2023 הגישה החברה בקשה לעיכוב הליכים על רקע קשיים בפעילותה, שנגרמו לטענתה בשל האינפלציה ועליית הריבית. הבקשה הוגשה לאחר שהחברה לא הצליחה להגיע עם חלק מנושיה להסדר מחוץ לכותלי בית המשפט. הקבוצה אף פיטרה עשרות מבין 240 עובדיה.
תביעות החוב שהוגשו לבית המשפט עמדו על יותר ממיליארד שקל, אולם הוא הכיר רק בכ־300 מיליון שקל. חצי מהסכום שהוכר הוא חובות לנושים פיננסיים: בית ההשקעות מיטב (88 מיליון שקל); חברת האשראי החוץ־בנקאי אמפא קפיטל בראשות יובל גביש (24.2 מיליון שקל); בנק מזרחי טפחות (22.7 מיליון שקל); חברת כרטיסי האשראי MAX (9.3 מיליון שקל); חברת האשראי החוץ־בנקאי מיכמן (8.7 מיליון שקל); גמא ניהול וסליקה של הפניקס (8.6 מיליון שקל); וחברת האשראי החוץ־בנקאי פנינסולה (3 מיליון שקל). החוב מהנושים הפיננסיים גויס שנה קודם לכן בהנפקת אג"ח פרטיות של 300 מיליון שקל ובריבית של 6%-5%.
חברת האשראי גמא היתה זו שפתחה במאי 2023 בהליכי הוצאה לפועל נגד קבוצת אבנון, והצליחה להטיל עיקולים על חשבונות בנק ונכסים של אחת החברות המרכזיות בקבוצה, ת.א.ר, ועל חשבונות ונכסים אישיים של תומר אבנון - כולל בית מגוריו ברמות השבים ומכונית האסטון מרטין היוקרתית שלו.
קבוצת אבנון מונה 18 חברות בתחומי הביטחון, הסייבר והגנת המולדת. הבולטת בהן היא סקיילוק, שעוסקת במערכות להגנה ויירוט רחפנים. ב־2021 שקלה אבנון להנפיק את סקיילוק בבורסה בתל אביב לפי שווי של 200 מיליון דולר, אך ההנפקה לא הבשילה. הקבוצה פועלת גם בתחומי המזל"טים, מערכות אלקטרו־אופטיות, רכבים משוריינים ורכבי משימה, ציוד הגנה וציוד ביטחוני מסוגים נוספים.
לפי הסדר החוב, הכוונה היא לפרוע את מלוא חובות הקבוצה בפריסה על פני 5 שנים. הנושים המובטחים יקבלו את מלוא החוב, כולל ריבית והצמדה, בעוד הנושים הלא מובטחים יקבלו את החוב בתוספת הצמדה בלבד. בנוסף, הנאמנים שמונו - עוה"ד אופיר נאור, ישראל בכר ואמיר דולב - קיבלו נכסים פרטיים של תומר אבנון, בעיקר קרקעות, לצורך מימוש. השווי המוערך של נכסים אלה הוא 30 מיליון שקל, והם כוללים דירה בבאר שבע, זכויות בקרקע למגורים בחדרה ובקרקע נוספת לתעשייה בעיר, מגרש חקלאי בבנימינה, מחסן בתל אביב, שחלקו מומש, ואת מכונית האסטון מרטין שלו. הווילה של אבנון ברמות השבים לא נכללה בהסדר.
בכוונת הנאמנים להשתמש גם ברווחי החברות בקבוצה לפירעון חלק מהחוב. המלחמה בדרום ובצפון היטיבה עם הפעילות של חברות הקבוצה, שכן המכירות בישראל גדלו באופן משמעותי. עם זאת, בשל אמברגו הנשק שהטילו חלק ממדינות אירופה, ההזמנות מהן נפגעו.