סגור
 קן פישר וריליס
קן פישר (צילום: פישר השקעות)

הביטקוין טס? זהירות, הוא עלול גם להתרסק

נכון שמבחירת טראמפ לנשיא המטבע חצה את רף 100 אלף הדולרים, אך התנודתיות שלו בעשור האחרון היא של שוק מניות על סטרואידים

האם כדאי לצלול לעולם הקריפטו? כשנפח המסחר בביטקוין חצה לראשונה את רף 10 טריליון הדולרים, בחודש שעבר, התברר שרבים עושים זאת. מאז זכיית דונלד טראמפ, התומך בקריפטו, בבחירות לנשיאות ארה"ב, נראה כי זו הזדמנות לקצור רווחים מיידיים.
המטבע נסחר במשך כמה ימים במחיר של יותר מ־100 אלף דולר, ואתמול עמד על 93,900 דולר. צצו אפילו מטבעות קריפטו פטריוטיים, כמו Go Israel, אך לפני שצוללים כדאי להיות מציאותיים. רבים סבורים שהזינוק מוצדק. חברות קריפטו תרמו סכומים נכבדים לטראמפ ולרפובליקנים, ועכשיו הן מצפות לרגולציה מקלה וליותר חדשנות בתחום. טראמפ אף מציע להקים מאגר קריפטו אמריקאי, אך לא ברור אם הדברים אכן יקרו.
כל זה מוסיף הייפ לתחומי הקריפטו והחדשנות, שישראל רוצה להוביל בהם, וזו הסיבה לכך שבנק ישראל ערך באחרונה את אתגר השקל הדיגיטלי. זאת בעוד הקריפטו הפרטי בישראל פורח.
אך האם זו התמונה הגדולה? מהן הסיבות להחזקת קריפטו? יש הטוענים שגיוון ההשקעות מגן מפני הסיכונים הטמונים במטבעות אחרים או בנכסים. אחרים רואים בביטקוין גידור מפני אינפלציה: מאחר שלביטקוין יש היצע סופי, ערכו לא יכול לפחות בלי גבול כמו השקל או הדולר - וזו התעלמות מכך שקריפטו הוא, בסך הכל, אינסופי.
משקיעים שוריים רבים פשוט מציינים את הרווחים העצומים. מאז 2010 זינק הביטקוין ב־162% בממוצע שנתי עד סוף נובמבר. מינואר השנה עד נובמבר הוא עלה ב־127%, ומאז הבחירות בארה"ב ב־38.3%. פיצוץ ממש! והוא גם קל יותר לרכישה לאחר אישור ה־SEC לקרנות סל על הקריפטו. אולי ישראל תלך בעקבות רשות ניירות ערך האמריקאית?
אבל רווחים גדולים ומהירים חווים גם ירידות גדולות. בבדיקה על פי טווחים של 12 חודשים בעשור האחרון נעות תשואות הביטקוין בין 1,402%+ לבין 74%-.
הביטקוין נוסק ומתרסק לסירוגין. שוויו הגיע לראשונה ל־100 דולר ב־1 באפריל 2013, ושמונה ימים לאחר מכן עלה ל־230 דולר. בתוך שלושה חודשים הוא ירד ב־71% לשווי של 66 דולר, ומאוחר יותר באותה השנה חצה את רף 1,000 הדולרים. לאחר מכן הגיעה ירידה של 84% במשך שנתיים כמעט. ב־2018 הוא חזר על כך, והנסיקה הנוכחית מגיעה אחרי הנפילה ב־77% שהתרחשה ב־2023-2022. כלומר, תזמון גרוע יכול להטביע את מי שצולל למים האלה.
התנודות האלה לא קשורות לנתוני בסיס, שכן לקריפטו אין כאלה. הוא לא משמש את התעשייה, ואין לו רווחים, מכירות או תשואה. רוב מטבעות הקריפטו הנסחרים הם הפכפכים מכדי להיחשב למטבעות. הירידה ב־2022 הוכיחה שביטקוין אינו גידור לאינפלציה. תנועות הקריפטו תלויות רק בביקוש של אחרים, וזה סנטימנט טהור.
האם אפשר לתזמן את המגמות? אני, לפחות, יודע שאיני יכול. ואם לא, האם אפשר להחזיק מעמד לטווח ארוך במקרה שהביטקוין יצלול ב־80%?
את מרבית הסחורות התנודתיות המשקיעים נוהגים לקנות אחרי עליות גדולות, כמו הנוכחית, מחשש לפספס, וכשהמחירים יורדים הם מוכרים - מחשש להחזיק. וזה מקבע הפסדים. כבר 50 שנה אני רואה שזה טבע האדם: המשקיעים חוזרים על אותו מסחר תנודתי. אך התנודתיות של שוק הקריפטו היא כמו של שוק מניות על סטרואידים. האם באמת אפשר לעמוד בזה?
הכותב הוא מייסד ויו"ר פישר השקעות - אחת מחברות ניהול הכספים העצמאיות הגדולות בעולם, שמנהלת מעל 236 מיליארד דולר עבור אינדיבידואלים, משפחות ומוסדות • לחברה יש כיום יותר מ־145 אלף לקוחות, כולל כמה מהמשקיעים הגדולים בעולם