.
.
ד"ר עבד אלקאדר כנאענה (44) הוא מומחה למחשבה פוליטית שיעית ולחזבאללה מהחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל אביב. יש לו תואר שני במדעי המדינה מהאוניברסיטה העברית ודוקטורט מאוניברסיטת תל אביב. המחקר שלו יצא לאור ב־2021 בספר "חזבאללה והגמוניית המקאומה" (הוצאת מאנגס), שעוסק בהתפתחות ההיסטורית של המערכת הפוליטית בלבנון לצד התפתחות המחשבה השיעית הרדיקלית באזור והמכניזמים שבאמצעותם חזבאללה משליט את ההגמוניה שלו על לבנון.
בשבועות האחרונים כנאענה עוקב בדריכות אחר הנעשה בצמרת חזבאללה, לנוכח התקיפות הבלתי פוסקות של צה"ל בלבנון וההתנקשויות בבכירי הארגון: חסן נסראללה, המזכ"ל ב־32 השנה האחרונות, שעיצב את הארגון השיעי בדמותו, וכנראה גם מחליפו המיועד האשם סאפי א־דין. לפי ההערכות הרווחות, המזכ"ל הבא של הארגון יהיה אחד ממייסדיו, אברהים אמין א־סייד, כיום ראש המועצה הפוליטית של חזבאללה.
חיסולו של נסראללה הוביל למתקפה איראנית על ישראל, ולציפייה בכל האזור לתגובה ישראלית. בתוך המתיחות הזאת הגיע בסוף השבוע שעבר לביירות שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י. המסר שעראקצ'י הביא מטהרן לבכירי ארגון הטרור הנותרים היה שחרף המכות שספג, המלחמה של חזבאללה בישראל צריכה להימשך כל עוד המלחמה בעזה לא מסתיימת.
מה מונע מחזבאללה "לפתוח את שערי הגיהנום" על ישראל?
"אני חושב שהארגון עדיין נצמד לתוכנית שהתווה נסראללה — הוא לא האמין שישראל תפתח נגדו במלחמה כוללת, והתוכנית המקורית שלו היתה למשוך אותנו למלחמת התשה ממושכת שתגרור כניסה קרקעית עמוקה, התבוססות בבוץ הלבנוני ופגיעה בכלכלה ובעורף שלנו.
"חזבאללה מניח שישראל לא יכולה להחזיק מעמד במצב כזה למשך זמן, שהיא תיאלץ לסיים את המלחמה בעזה, להגיע להסכם להחזרת החטופים שלה כשחמאס ימשיך לשלוט ברצועה והוא, חזבאללה, יסמן לעצמו ניצחון אלוהי נוסף על ישראל, כמו ב־2006 ובנסיגה החד־צדדית של צה"ל מדרום לבנון ב־2000".
מה נסראללה לא לקח בחשבון כשפתח חזית מול ישראל השנה?
"שישראל שאחרי 7 באוקטובר שונה מזו שהיתה לפני. אף שנסראללה היה מומחה גדול לפוליטיקה הפנים־ישראלית, הוא לא העריך נכון את המפה הפוליטית ובעיקר לא האמין שאחרי הטבח בדרום בנימין נתניהו ימשיך להיות ראש הממשלה ויצליח לתמרן את המערכות כדי לשרוד. הוא לא האמין שב־7 באוקטובר 2024 הממשלה הזאת עוד תכהן. מתברר שהוא האמין בדמוקרטיה הישראלית יותר מהישראלים עצמם, וזה חזר אליו כבומרנג".
ומה ישראל צריכה להבין על חזבאללה שלא הבנו עד היום?
"שאין דבר כזה שאפשר להכניע את הארגון עם עוד מכות קשות כמו אלה שישראל כבר הנחיתה עליו. ישראל לא יכולה להמציא מכה קשה יותר על חזבאללה אחרי ההתנקשות בנסראללה. הגישה הרווחת בישראל, שלפיה מהלך צבאי יביא לסיום המלחמה בצפון ויוביל לניצחון מוחלט, שנמצא במרחק נגיעה, עלולה להוביל אותנו עמוק לתוך דרום לבנון, בזמן שכל המנגנונים והמערכים של חזבאללה קיימים ופעילים. אני מאוד מקווה שאנחנו לא שוקעים בבוץ הזה, שבו כבר שקענו בעבר למשך 18 שנה".
הזהירות המתבקשת מובנת אבל במשך כמעט שני עשורים ישראל התנהלה תחת אימת ארסנל הנשק הגדול של חזבאללה ולכן נמנעה מפעולה נרחבת נגדו. ועכשיו יש פעולה נרחבת, והארסנל לא נשלף. גם לא אחרי שתקפנו בשיטתיות בדאחיה, הפצצנו מטרות בעומק לבנון ופעלנו קרקעית בדרום המדינה.
"זה לא קרה ובוא נקווה שגם לא יקרה. אבל זה שהתרחיש של מאות טילים לעורף לא התממש עד עכשיו לא אומר שהוא לא יתממש בעתיד".
אולי תרחיש האימים לא התממש כי בכל זאת יכולת הפעולה של הארגון נפגעה משמעותית?
"ישראל נטרלה חלק ממאגר הטילים ואמצעי הלחימה שלו, אבל יש בלבנון עוד כמויות אדירות של נשק. לבנון היא לא עזה — עזה היתה במצור ממושך מצד ישראל ומצרים, וחמאס הצליח להבריח לתוכה אמצעי לחימה וטילים שעדיין מעסיקים את צה"ל בימים אלה. ללבנון יש גבול משותף של מאות קילומטרים עם סוריה, אתה חושב שישראל יכולה לסגור את כל צירי ההברחה לאורך הגבול הזה? אתה יכול להגיד לי בוודאות שברגעים אלה ממש לא נעשית הזרמה נוספת של נשק בנקודה כלשהי על הגבול עם סוריה? המודיעין הישראלי יודע רק מה שהוא יודע. תחושת שיכרון הכוח הישראלית צריכה להדאיג את כולנו".
אתה חושב שחזבאללה ידע על המתקפה של חמאס ב־7 באוקטובר או אפילו היה מעורב בה?
"אני מאמין לנסראללה ולאיראן שאמרו שהם לא ידעו מראש על תוכניות חמאס. כמו את ישראל, גם אותם המתקפה תפסה כשהם לא מוכנים, וזה העמיד אותם במבוכה".
למה?
"מבחינת חזבאללה התוכנית של סינוואר הקדימה את התוכנית שלו לפשוט בכוחות גדולים על הגליל. חלק מהבכירים בחזבאללה אפילו הביעו קנאה או פספוס על כך שחמאס פעל לבד במתקפה הזאת. ואילו מבחינת איראן, המצב הקיים לפני המתקפה היה מיטבי עבורה, כי היא נצמדה לתוכנית השלבים ארוכת הטווח נגד ישראל בזמן שהיא מעמיקה את המעורבות שלה בעיראק, סוריה, תימן, לבנון ועזה".
מה מידת המעורבות של איראן בבחירת המזכ"ל החדש?
"יש נציג משמרות המהפכה במועצה הצבאית של חזבאללה, שהיא רבת־השפעה, אבל את ההחלטה מקבלים חברי מועצת השורא, שהם כולם לבנונים. בכל מקרה, ברגע שנבחר מזכ"ל הוא צריך לקבל את ברכת המנהיג העליון של איראן".
למה דווקא סאפי א־דין נבחר ליורש?
"הוא היה ראש המועצה המבצעת של חזבאללה, תפקיד שגם נסראללה מילא לפני שמונה למזכ"ל, ב־1992, בעקבות ההתנקשות בשייח' עבאס מוסוואי. ראש המועצה המבצעת הוא תפקיד רב־כוח, הוא המושך בחוטים, ולכן סומן כיורש המיועד".
האם הוא באמת חוסל? נתניהו הכריז על כך, אבל בלבנון שומרים על עמימות.
"יש ערפל מוחלט בנושא ונראה לי שלפי שעה חזבאללה יימנע מבחירת מזכ"ל חדש. וגם אם ימונה מישהו במקומו, הארגון לא ימהר לפרסם זאת כדי להגן עליו".
אחרי כל החיסולים בשבועות האחרונים יש שם עוד מישהו שרוצה להיות המזכ"ל?
"יש בחזבאללה תחושת נרדפות אבל הארגון בנוי כרשת, הוא היררכי מאוד, מתחדש כל הזמן, ויש לו הרבה מאוד פעילים ולוחמים. ההתנקשויות במנהיגים צבאיים רבים פוגעות בארגון, אבל מבחינת ישראל זאת גם יכולה להיות חרב פיפיות — כי הן מאפשרות לדור חדש של פעילים להתברג בהנהגה. זה יעמיד את ישראל בפני בעיה חדשה: הבכירים שהם מחסלים כיום הם ותיקים, אנשים שהמוסד, שב"כ וגופי המודיעין בארצות הברית ובמערב הכירו היטב מאז הקמת הארגון בשנות השמונים. עכשיו המשחק נפתח, מתחיל מחדש עם שחקנים חדשים שאתה לא מכיר, והם יכולים להפתיע מכל מיני כיוונים".
גם לטובה? המנהיגים החדשים יכולים להיות פרגמטיים ומתונים יותר?
"קשה להעריך. ייתכן שיהיו פרגמטיים בסוגיות מסוימות, אך בכל הקשור לישראל ולמערב הם כנראה יהיו הרבה יותר נוקשים מנסראללה, שהיה יותר פרגמטי מרוב בכירי חזבאללה".
מה ישראל לא רואה בלבנון בימים האלה? אילו מגמות פנימיות מהותיות כדאי שתביא בחשבון בשיקוליה?
"פעולה נרחבת מאוד נגד חזבאללה תוביל לעלייה של כוחות פנימיים, שתוליד מלחמת אזרחים חדשה בלבנון. זה יכניס עשרות אלפי לוחמים מאיראן, תימן, אפגניסטן, סוריה ועיראק שיילחמו לצד חזבאללה, וישראל לא תוכל לשבת בצד. במלחמת אזרחים כזאת היא תחטוף מכות, וכאן זה כבר לא יהיה בוץ לבנוני אלא בוץ מזרח־תיכוני על סטרואידים".