סגור
הרכב החשמלי בהוליווד
(תומר הדר, צילום: נתן וויל)

חשמלית שמופיעה בנטפליקס במערכה הראשונה תגיע להוליווד במערכה השלישית

הודעת ג'נרל מוטורס כי דגמים חשמליים שלה יככבו בשתי סדרות בנטפליקס מסמנת את תחילתו של מסע שבסופו רכבים חשמליים יתפסו את מקומם של רכבי הבנזין האגרסיביים כאייקוני קולנוע וטלוויזיה

ג'נרל מוטורס האמריקאית פרסמה בשבוע שעבר הודעה שגרתית לתקשורת, אבל כזאת שיש לה משמעות אדירה מבחינה תדמיתית: מכוניות חשמליות של ג'נרל מוטורס יככבו בסדרות של נטפליקס לצד הדמויות הראשיות. רשימת המכוניות של ג'נרל מוטורס שיככבו בסדרות של נטפליקס כוללת את שברולט בולט, קאדילק ליריק וההאמר EV. הסדרות הן תוכנית הריאליטי "האהבה עיוורת" ו”UNSTABLE”.
לכאורה, מדובר בעוד הודעה לתקשורת על PRODUCT PLACEMENT, כלומר מיצוב מוצר על המסך, אחת מני רבות, אבל בפועל מדובר בהודעה שונה וחשובה, גם בגלל המכוניות וגם בגלל המדיום. נטפליקס היא אמנם מפלצת של שידורים, אבל היא לא אחת הרשתות הוותיקות כמו HBO, שואו טיים, FOX או AMC, וכאן טמונה חשיבותה של העסקה בין ג'נרל מוטורס ובין נטפליקס והיכולת שלה להכניס מכוניות חשמליות לתוכניות טלוויזיה כפי שאף אחד אחר לא עושה וייתכן שגם לא רוצה לעשות.
בבואנו לבחון את ההיסטוריה של הוליווד והמכונית, איננו יכולים להתעלם מעובדה אחת חשובה: הוליווד והמכונית הולכות יד ביד כמעט מאה שנים. בהתחלה המכוניות פשוט "היו שם" כחלק מן התפאורה בסרטים, אבל במהלך השנים המכוניות הפכו לדמויות שחשיבותן אינה פחותה מחשיבות הדמויות הראשיות בסדרות – כאשר שוק הרכב האמריקאי וכמובן גם שוק השידורים האמריקאי החלו לקבוע את הטון לשאר העולם בכל הקשור בבידור פופולרי. כלומר בסדרות וסרטים יש שחקן, ויש מה שמכונה בתעשיית הרכב HERO CAR, מכונית גיבורה. רשימת המכוניות שהפכו לחלק בלתי נפרד מסדרות פופולריות כוללת מאות מכוניות מסוגים שונים, גם בסדרות בריטיות וצרפתיות וגם בסדרות אמריקאיות: הפורד גראנד טורינו הענקית ששימשה את סטארסקי והאץ' בשנות השבעים סימלה את גבריותם של הגיבורים.

2 צפייה בגלריה
רכב פורד גראנד טורינו
רכב פורד גראנד טורינו
פורד גראנד טורינו. כיכבה בסדרה "סטארסקי והאץ'”, בשנות השבעים
(צילום: יצרן)

בסדרה "שובר שורות" הגיבור נוהג בפונטיאק אצטק, דגם מוזר וחריג שנידון לכישלון ממש עם הצגתו, בדיוק כמו וולטר ווייט, קאדילק אסקלייד של העשור הקודם שהיתה אמריקאית, גסה וגדולה מהחיים, בדיוק כמו זו שטוני סופרנו נהג בה (ג'נרל מוטורס יצרה לאחרונה פרסומת בכיכוב שחקנים מן הסדרה המקורית שבה הם נוהגים במכוניות חשמליות), GMC ונדורה השחורה של "צוות לעניין" או הג'יפ גראנד וגוניר שבו נהג אב המשפחה הטלוויזיונית בסדרה "החיים עצמם". ג'יפ שלאחר מכן עבר אל אם המשפחה כדי להמחיש את שרידותה המופלגת של המשפחה, ממש כמו הג'יפ הקשיש, ועוד אינספור מכוניות קולנועיות איקוניות שחיו יד ביד עם הגיבורים שנהגו בהן ולפעמים אפילו האפילו על הגיבורים עצמם, כמו הפונטיאק שבה נהג דיוויד האסלהוף בסדרה "אביר על גלגלים".
לעומת זאת, מקומן של מכוניות חשמליות בקולנוע האמריקאי שונה מאוד. בחלק מן המקרים הן מתנגשות עם הגבריות האמריקאית, ובחלק מן המקרים הן פשוט חדשות מדי או שהיצרן אינו מעוניין בכלל להעמיד מכונית לשימוש האולפנים. טסלה 3 היא דוגמה מצוינת למכונית חשמלית נפוצה מאוד שקשה למצוא ב"תפקיד ראשי" בסדרות. אף שמדובר במכונית חשמלית שהיא רב־מכר היסטרית – לא מדובר בגיבורה קולנועית, לכל היותר אביזר או מושא לפרודיה על הבעלים. לדוגמה, בפרק של "הסימפסונים" שבו הרופא שמטפל בהומר גובה ממנו חשבון מנופח מתחת לתמונה של טסלה 3 שתלויה על הקיר במשרדו, ולפעמים כאמצעי להמחיש דווקא שמדובר בדמויות יותר מתוחכמות, למשל באחת הסצנות בסדרה "החיים עצמם" שמתרחשת בעתיד הקרוב – אבל אף פעם לא "מכונית גיבורה".
ניסאן ליף החשמלית נחשבת למכונית פורצת דרך עבור ניסאן. זהו הדגם שהכניס את ניסאן לתודעה כיצרנית של מכוניות חשמליות, אבל על המסך ניסאן החשמלית היא אמצעי התחבורה המועדף על דמויות שהן דווקא לא דומיננטיות, חלשות או נלעגות. באחד מפרקי הסדרה "פוקר פייס" המשודרת כעת דמותו של מגדל בקר טקסני תמהוני שמרבה למרר בבכי ומחליט "לחזור בתשובה" ולהפוך לטבעוני נוהגת בניסאן ליף. בסדרה “TOGETHERNESS” הגיבור אשר חווה משבר בחייו ומקפיד על מיחזור ושמירה על איכות הסביבה נוהג בניסאן ליף. בסרט "איש ושמו אוטו" המופיע בימים אלה בקולנוע דמותו הקשוחה וחובבת השברולט של טום הנקס עוברת תהליך "התרככות", ורק אז הוא רוכש טנדר שברולט חשמלי. אבל מעטים הם הגיבורים ה"קשוחים" שנוהגים במכונית חשמלית. בחיים האמיתיים, אגב, המצב שונה: החל בריוויאן החשמלי של בן אפלק וכלה בטסלה מודל S של קווין בייקון, הכוכבים אוהבים מכוניות חשמליות – רק לא על המסך.

2 צפייה בגלריה
רכב קאדילק מהסרט מכסחי השדים
רכב קאדילק מהסרט מכסחי השדים
הקאדילק שכיכבה ב"מכסחי השדים". הפכה לגיבורת הסרט
(צילום: יצרן)

מדוע בקולנוע ובטלוויזיה עדיין אי אפשר למצוא מכוניות חשמליות, אף שהן הופכות יותר ויותר נפוצות בעולם האמיתי? התשובה על כך בעייתית. אם נבחן קולנוע של לפני כמה שנים אז נגלה שלמכוניות החשמליות דווקא יש תפקיד חשוב: אלה מכוניות העתיד, מכוניותיהם הנחשקות של גיבורי־העל: אאודי ETRON GT בסרט "הנוקמים", מכונית התצוגה החשמלית אאודי RSQ בסרט “I ROBOT” בכיכובו של ויל סמית, שכוכבו הולך ודועך בהוליווד בעקבות התקרית האלימה בטקס האוסקר, הלקסוס 2054 העתידנית והחשמלית בסרט "דו”ח מיוחד" בכיכוב טום קרוז, והסיטרואן DS המחושמלת בסרט "מה קרה בגתקה", מכונית שהצגתה בסרט משנת 1997 חזתה טרנד הולך וגובר שבו מכוניות עתיקות מוסבות להנעה לחשמל. אבל בהווה הגיבורים של הוליווד והתסריטאים שמכוונים אותם לא יכולים להשתחרר מן התפיסה הקיימת: גיבורים אמיתיים נוהגים במכוניות בנזין כי מכוניות בנזין הן יותר סקסיות בעיני הקהל, בעיני הוליווד שגדלה על מכוניות אמריקאיות יש להן יותר אופי. גיבור אמיתי נוהג בטנדר, גיבור קשוח נוהג ברכב שטח, עדיף כזה שיכול לכבוש הרים באמצעות מנוע בנזין.
בדיוק מהסיבה הזאת ג'נרל מוטורס בחרה במי שנחשבת כיום לאימת הוליווד: נטפליקס. נטפליקס הפכה את תהליך ייצור התוכניות והסרטים לא רק ליותר נגיש ויותר המוני, אלא היא פונה דווקא לקהל שונה מן הקהל המסורתי של הוליווד, קהל שפחות נתון לקונבנציות קולנועיות מוכרות – ולכן קהל ש"יסכים" שלדמויות שלו יהיו מכוניות חשמליות. ועם זאת, גם ג'נרל מוטורס יודעת היטב שעם כל הכבוד לנטפליקס ולצופים, המכוניות החשמליות עדיין יהיו כאלה שיותאמו בקפידה לדמויות שיכולות לנסוע בהן. הסדרה “UNSTABLE” בכיכוב רוב לאו אינה מתארת דמות שסובלת מעודף גבריות מתפרצת, אלא דווקא בן אשר מתחיל לעבוד במתקן המחקר של אביו. "האהבה עיוורת" היא תוכנית ריאליטי, והמכוניות החשמליות כנראה ישמשו כדי להסיע את המתחרים ללוקיישנים שונים וייראו על המסך תוך כדי התהליך. האם מגמה זו של התעלמות ממכוניות חשמליות, אלא אם היצרן משלם סכומי עתק, תימשך בהוליווד?
כנראה שלא, מכמה סיבות. ראשית, מכוניות חשמליות הן חלק מהמציאות, חלק מהיומיום שמחלחל מן החיים האמיתיים אל המסכים. ומעבר לכך, הצופים משתנים: כיום לא מעט צופים עדיין מאמינים שדמות גברית צריכה לנהוג בטנדר מזהם, ג'יימס בונד זקוק לאסטון מרטין בעלת מנוע ענק, אבל גם יצרני הרכב מתחילים לייצר רכבים שהם גם חשמליים – וגם מדליקים. כמו כן, הצופים של שירותי סטרימינג כדוגמת נטפליקס כבר אינם מחויבים בהכרח למוסכמות ההוליוודיות הישנות בנוגע לרכב. גם הערכים שהוליווד משדרת משתנים: גיבור שמציל את הסביבה לא יכול לנהוג ברכב מזהם. ומעבר לכך, גם מכוניות חשמליות הופכות לאט לאט להיות יותר מדליקות. המשמעות? ג'נרל מוטורס מתחילה כיום עם תוכניות ריאליטי, אבל לא ירחק היום שבו גיבורי הוליווד ייסעו במכוניות חשמליות גם על המסך.