סגור
מוסף שבועי 14.10.21 מצלמות רחוב מצלמות כביש
מצלמות הכביש המשטרתיות (צילום: אוראל כהן)

המצלמה שיודעת עליכם הכל תוך שניות - אושרו התקנות להפעלת מערכת "עין הנץ" של המשטרה

הוועדה לביטחון לאומי אישרה את התקנות המסדירות את אופן השימוש של המשטרה במצלמות LPR, שיכולות לחשוף פרטים על נהגים כגון רישום פלילי, רישיון לא בתוקף ועוד. בין היתר, המשטרה תוכל לזהות מפגין שהורחק ממקום ציבורי על סמך לוחית רישוי, ולעצור אותו

לתשומת לב הנהגים: אתמול (ד') אישרה הוועדה לביטחון לאומי את תקנות המשטרה החדשות להפעלת מערכת "עין הנץ", הפעילה בישראל במשך כעשור, ועוברת הליך שדרוג טכנולוגי מדי כמה שנים.
מדובר במערכת מבוססת טכנולוגיית LPR, כלומר license plate recognition, או זיהוי לוחיות רישוי. המערכת מאפשרת למשטרת ישראל "לקרוא" באמצעות שוטר אשר יושב בניידת, או באמצעות מערכת מצלמות הפרוסה בכבישים את פרטיו של כל נהג ברכב, תוך שניות.
המערכת "קוראת" את פרטי הרכב באמצעות לוחית רישוי, ובהסתמך על כך מוצגים בפני המפעיל של משטרת ישראל כל פרטיו של היושב ברכב, החל ברישומים פליליים וכלה בעבירות תנועה. מידע זה משמש את המשטרה, בין היתר בפענוח תיקים פליליים.
לפני חודש עתרה האגודה לזכויות האזרח לבג"ץ בדרישה לביטול החוק המסמיך את המשטרה לעשות שימוש במערכת, אך זו לא התקבלה. כאמור, מערכת עין הנץ פעילה בכבישי ישראל זה שנים אך כעת אושרו תקנות השימוש המסודרות במערכת שפורסמו ב"כלכליסט". לפי עיקרי התקנות שאושרו אתמול, מידע שיתועד באמצעות מצלמות "עין הנץ" הקבועות (כלומר מותקנות על עמוד), יישמר במשך שנתיים על ידי המשטרה. מידע אשר יתועד על ידי מצלמה שמותקנת בניידת, ישמר במשך שנה. האחראי על הפעלת מערכות "עין הנץ" יהיה קצין משטרה מאגף הטכנולוגיה והתקשוב של משטרת ישראל, אשר יוסמך על ידי ראש האגף. בנוסף נקבע בתקנות שאושרו כי כאשר מדובר במצב של "איתור נעדר או אדם שיש חשש לשלומו", המידע ישמר למשך חודש.
התקנות גם מתייחסות למצב בו נדרשת "אכיפת צווי כניסה למקומות ציבוריים, שניתנו על פי דין או אכיפת צווי הרחקה ממקומות ציבוריים", כלומר מערכות ה-LPR קיבלו גם גושפנקא חוקית לשימוש במצבים בהם לדוגמה מפגין שהורחק ממקום ציבורי יזוהה על סמך לוחית הרישוי של מכוניתו וייעצר. במצב כזה החומרים ישמרו על ידי המשטרה במשך חודש.
עוד נקבע בתקנות כי הקצין האחראי על הפעלת המערכת יהיה בדרגת תת ניצב ומעלה, שמונה על ידי מפכ"ל המשטרה - והוא יבצע מדי חצי שנה פעולות פיקוח בנושא עמידה בנהלי משטרה, הרשאות לגישה למאגר ושימוש טכנולוגי במידע שנאגר.
הגישה למאגר המידע כפי שאושרה אתמול תישמר רק ל"מורשי גישה כפי שייקבעו בנהלי המשטרה על בסיס הגדרת תפקיד וכי הן יינתנו לכל תפקיד בהיקף במידה הנדרשים לשם ביצוע התפקיד בלבד". המידע שייאגר במערכת יוכל להימסר לגופים ציבוריים באישור קצין מוסמך "בהחלטה מנומקת בכתב".