סגור
מצברים של שנפ במפעל
מצברים של שנפ במפעל. לפי הערכות, עצירת יצוא מצברי הרכב לישראל תגרום לעליות מחירים כבר בזמן הקרוב (נמרוד גליקמן)

בצל המשבר: המוצר הטורקי הבא שיתייקר - מצברים לרכב

טורקיה מייצאת לישראל כשליש משוק המצברים ונחשבת דומיננטית בענף. בצל המשבר והפסקת היבוא, הודיעו כמה יצרניות מצברים גדולות למשווקים בישראל על עצירת המכירה; בין המותגים שמיוצרים בטורקיה: שנפ וסילבר

בצל הפסקת היבוא מטורקיה אחד המוצרים הראשונים שמחירם צפוי לעלות עקב מחסור בשוק יהיה מצברים לרכב, כך עולה מבדיקת "כלכליסט".
כיום מיובאים לישראל מגוון חלקי חילוף לרכב מתוצרת טורקית: החל בציריות לרכב וכלה בצמיגים (של יצרני צמיגים מקומיים, לצד צמיגים של יצרנים בינלאומיים שמיוצרים במפעלים בטורקיה), אך התחום בו טורקיה נחשבת לאחת הדומיננטיות ביותר בענף החלפים הוא יצוא של מצברים.
לדברי גורמים בענף, ביום שישי האחרון הודיעו מספר יצרניות מצברים גדולות למשווקים שלהן בישראל שלא יוכלו עוד למכור מצברים לשוק הרכב הישראלי – ועבור משווקי חלפים בישראל מדובר בבעיה כואבת: לפי נתוני מכס שהגיעו לידי "כלכליסט", בשנה שעברה יובאו לישראל כחצי מיליון מצברים לרכב מתוצרת טורקיה, היקף יבוא שלפי הערכות מהווה מעל שליש משוק המצברים בישראל.
כך, כיום משווקים בישראל עשרות מותגי מצברים לרכב מתוצרת טורקיה, חלקם משווקים על ידי חברות שמייצרות את המצברים בטורקיה אך ממתגות אותם במותג ישראלי, כמו לדוגמה מצברי "שנפ" שלפי הצהרת החברה בדיווחיה לבורסה מיוצרים בחלקם בטורקיה ועוד מספר "מותגי מדבקה" של מצברים נושאים שמות בעברית כמו "סילבר". לצידם משווקים בישראל גם מצברים של חברות טורקיות, למשל מוטולו, אינצ'י – וגם מצברים לרכב של יצרניות בינלאומיות גדולות כמו FIAMM האיטלקית שמפעלי יצור המצברים שלה נמצאים בטורקיה. מחירי מצברי רכב בישראל משתנים בהתאם ליצרן, לגודל ולקיבולת המצבר כשמחירי מצברים לרכב נעים בין כ-400 שקל למצבר לא ממותג בקיבולת עד 50 אמפר - ועד כאלף שקל למצבר גדול לרכב מסחרי מתוצרת יצרן מוכר.
לפי פרסומים של ארגוני ספקי חלפים טורקים, כיום פועלים במדינה עשרות יצרני מצברים לרכב. עיקר התוצרת של יצרנים אלה הם מצברי עורפת-חומצה, כלומר הסוג הפופולארי ביותר של מצברים לרכב. הסיבה העיקרית להיקף הייצור הניכר בטורקיה לצד מיקום גאוגרפי הוא שוק המחצבים הטורקי: לפי אותם פרסומים בשנת 2022 נאמד היקף שוק העופרת בטורקיה ב-1.8 מיליארד דולר ש-68% מהם מגולגלים על ידי תעשיית מצברי הרכב. להערכת גורמים בענף, עצירת יצוא מצברי הרכב לישראל תגרום לעליות מחירים כבר בזמן הקרוב במידה והסכסוך מול טורקיה לא יפתר. לכך יש להוסיף את בוא הקיץ הקרוב, שגורם לחשיפה של "נקודות תורפה" במכוניות כגון מצברים חלשים אשר דורשים החלפה.