נתניהו הכריע: מינהלת תקומה תממן את המענקים למפונים
נתניהו הכריע: מינהלת תקומה תממן את המענקים למפונים
מחר יפקע תוקף ההסכם של המדינה מול התאחדות המלונות לאירוח המפונים מישובי הדרום והצפון - בממשלה מבקשים לאשר הלילה הסכם חדש, כמו גם את מתווה המענקים למפונים; נתניהו הורה כי מנהלת תקומה תממן את המענקים - ואם לקראת סוף השנה יתברר כי היא זקוקה לכסף נוסף, האוצר יגדיל את תקציבה ב-300 מיליון שקל
יום לפני פקיעת ההסכם של המדינה מול התאחדות המלונות לאירוח המפונים מישובי הדרום והצפון - והוא טרם הוארך. בשעות האחרונות יש פעילות קדחתנית במשרדי הממשלה כדי לאשר החלטה שתאריך את מתווה המלונות למפונים, ותיתן מענקים לתושבים שיכולים לשוב לביתם. באוצר חותרים לסיים לנסח את ההחלטה כבר הלילה ולאשר אותה בממשלה במשאל טלפוני. ואולם מאחר שאישור במשאל טלפוני הוא צעד חריג, הרי שבמשרד המשפטים סבורים כי יש לפצל את ההחלטות, ולאשר במשאל טלפוני רק את ההחלטה על הארכת המלונות, ללא המענקים.
המתווה הכללי של החלטת הממשלה, שכבר פורסם, מחולק באופן בסיסי בין תושבים שיש "חוות דעת ביטחונית" שמאפשרת להם לחזור לבתיהם (מרבית תושבי הדרום), לבין תושבים שאין "חוות דעת ביטחונית" שמאפשרת להם לחזור לבתיהם (תושבי הצפון, וחלק מתושבי העוטף).
התושבים שלא יכולים לשוב הביתה יוכלו להישאר במלונות עד 7 ביולי, או לחלופין להמשיך לדבוק במתווה של 200 שקל ליום למבוגר ו-100 שקל ליום לילד (באוצר חתרו לצמצום הסכומים הללו אך ללא הצלחה, שכן בחלק מהמקרים מדובר בסכומים גבוהים בהרבה מהנדרש לשכירות, משפחה עם ארבעה ילדים זכאית ליותר מ-22 אלף שקל בחודש, ש"ט).
לעומת זאת, התושבים שיכולים לשוב לביתם לא יוכלו יותר להישאר במסלול היקר של 200 שקל ליום למבוגר ו-100 שקל ליום לילד. יישארו להם רק שתי אפשרויות: או לקבל מענק בהיקף של כ-15.5 אלף שקל למבוגר, וכ-8,000 שקל לילד, או להישאר במלונות עד ל-7 ביולי. מקבלי המענק יוכלו לשוב לביתם בדרום או לנצל אותו כדי להתגורר בשכירות במרכז עד לסוף שנת הלימודים. מי שיבחר להישאר במלונות – למרות שיכול לשוב לביתו – יפסיד את המענק בשיעור מדורג.
עם זאת, ההפסד הגדול ביותר - חצי מהמענק - יירשם למי שלא ייצא בחודש הראשון, וזאת כדי לעודד כמה שיותר תושבים לשוב לבתיהם. אנשי מינהלת תקומה, ובראשם משה אדרי, דורשים מהאוצר כי תוקם ועדת חריגים שתאפשר בנסיבות מסוימות למשקי בית שיכולים לשוב לביתם להישאר במסלול של 200 שקל ליום למבוגר, ו-100 שקל ליום לילד.
סוגיה מרכזית שנותרה במחלוקת ומעכבת את ניסוח ההחלטה, היא שאלת המקור התקציבי למענקים. כפי שנחשף ב"כלכליסט", עלות מתווה המענקים המסתמן תהיה 600 מיליון שקל מעבר להערכות של האוצר בעת בניית התקציב (הארכת המלונות תוקצבה ברובה המכריע כבר בעת בניית התקציב, ש"ט). במינהלת תקומה מסרבים שהתקציב יבוא מתוך שלושת המיליארדים שהוקצו להם, בטענה כי "המענקים אינם בכלל שיקום". באוצר מתעקשים שהכסף אמור לבוא מתקציב תקומה, הן מאחר ש"המענקים הם חלק מהשיקום", הן בשל הצורך להימנע מקיצוץ רוחבי, והן בשל העובדה כי להערכת האוצר, מינהלת תקומה לא צפויה לממש את כל תקציבה ב-2024.
ל"כלכליסט" נודע כי היום התקיימה פגישה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', במהלכה עלתה סוגיית המקור התקציבי למענקים. נתניהו הורה כי בשלב הראשון התקציב יבוא מתוך תקציב מינהלת תקומה, ואם לקראת סוף השנה יתברר כי מינהלת תקומה זקוקה לכסף נוסף, האוצר יגדיל את תקציבה ב-300 מיליון שקל; כלומר, אם יידרש למינהלת תקומה כסף נוסף ל-2024, הרי שהיא תקבל החזר על חצי מהסכום שהעבירה למענקים.
למרות זאת, במינהלת תקומה מבקשים שההחלטה תנוסח באופן הפוך, לפיו, בשלב הראשון הכסף יבוא ממקורות האוצר, ורק אם בסוף השנה ייוותר כסף אצל מינהלת תקומה הוא יופנה למענקים.
מעבר לכך, נכון לרגע זה אין למדינת ישראל תקציב עדכני שאושר ל-2024, והממשלה כפופה לקיצוץ רוחבי קיצוני בהיקף של כ-13%, וזאת עד שיאושר תקציב מרחיב. ולכן, החלטת הממשלה הנוכחית צפויה לקבוע כי לצורך מימון המענקים יבוצע קיצוץ רוחבי נוסף, אך לא מדובר בקיצוץ אמיתי, אלא בקיצוץ טכני עד שיאושר התקציב. בהחלטה ייכתב כי אחרי אישור התקציב, הכסף יבוא ממקורות מינהלת תקומה או האוצר, בהתאמה לפשרה שתתקבל בין הצדדים שמתדיינים כעת.
בתוך כך, מנכ"לית התאחדות המלונות, סיון דטאוקר, קראה לממשלה לאשר את המתווה לאלתר: "החל מ-7 באוקטובר מלונות ישראל התגייסו לארח כ-150 אלף מפוני הדרום והצפון. למרות הבטחות הממשלה, טרם התקבלה החלטה על הארכת המתווה וכתוצאה מכך עומדים מאות בתי מלון בפני אי ודאות מה עליהם לעשות החל מיום שישי בבוקר. התאחדות בתי המלון קוראת לממשלה להעביר את ההחלטה בצורה בהולה על מנת שלא להשאיר את המפונים ללא מענה".
בענף המלונאות שוררת אי ודאות, כאשר חלק מהמלונות כבר החלו לפעול באופן עצמאי ולתכנן קדימה לקראת פסח, כפי שהיה במקרה של רשת ישרוטל, שקידמה העברה של מפונים בין מלונות הרשת, דבר שעורר סערה בשבוע שעבר, בעקבותיה הרשת חזרה בה מכוונתה. בענף התיירות נשמעה אז ביקורת חריפה על מנכ"ל משרד רה"מ יוסי שלי, שלא נערך בזמן לקידום המתווה והארכת ההסכם.