תחזית ההכנסות בקרן העושר גדלה ל-72-55 מיליארד דולר
תחזית ההכנסות בקרן העושר גדלה ל-72-55 מיליארד דולר
מדובר בעלייה של 19-10 מיליארד דולר לעומת התחזית הקודמת, שנובעת מהערכה מחודשת של כמות הגז במאגרים ושל מחירי הגז הצפויים בשנים הקרובות. התחזית לעשור הקרוב גדלה ל-21-17.6 מיליארד דולר. עד כה הצטברו בקרן כ-6.8 מיליארד שקל
בקרן העושר הצטברו עד כה כ-6.8 מיליארד שקל, מתוכם 5.9 מיליארד המוגדרים כ"היטלים חלוטים" (מס שנגבה באופן סופי) - כך דיווחה היום (ב') רשות המסים.
כמו כן, רשות המסים עדכנה כלפי מעלה את תחזית ההכנסות בקרן ל-72-55 מיליארד דולר, לעומת התחזית הקודמת שדיברה על הכנסות של 53-45.4 מיליארד דולר. התחזית המעודכנת לעשור הקרוב מדברת על הכנסות של 21-17.6 מיליארד דולר, לעומת 12.1-9.9 מיליארד בתחזית הקודמת. לדברי רשות המסים, העדכון בתחזית נובע מהערכה מחודשת כלפי מעלה של כמות הגז המצויה בשלושת המאגרים שמפיקים גז, וגם הערכה מחודשת של מחירי הגז הצפויים בשנים הקרובות.
קרן העושר הוקמה בעקבות ועדת ששינסקי, לאחר גילויי מאגרי הגז הטבעי בחופי ישראל בתחילת העשור הקודם, בתקופה בה כיהן יובל שטייניץ כשר האנרגיה. מטרת הוועדה הייתה עדכון שיעורי המיסוי של חברות הגז (ולמעשה כל חברה העושה שימוש במשאבי טבע של ישראל), לאחר שאלו לא השתנו מ-1952. קרן העושר הייתה מההמלצות המרכזיות של הוועדה, במסגרתה בנוסף למס חברות בדומה לכל חברה אחרת ותמלוגים על שימוש במשאבי טבע של המדינה בגובה 12.5% מההכנסות, החל מהשקל הראשון, ישלמו החברות גם לקרן ייעודית לאחר שיגיעו לשיעור רווחיות מסוים. התשלומים לקרן העושר ("היטלי מס רווחי יתר ממשאבי טבע"), מתחילים לאחר שמאגר גז מגיע לסף הכנסות מסוים: החזר ההשקעה בפיתוח המאגר בתוספת 50%. הקמתה של קרן העושר התעכבה מספר שנים מכיוון שלא נאספו בה מיליארד השקלים שהיו הסכום המינימאלי להתחלת הפעלתה.
הדיווח של רשות המסים עוסק רק בכספים שנגבו; אחרי שהכסף מגיע לחשב הכללי באוצר, הוא עובר לקרן לאזרחי ישראל - קרן השקעות אותה מנהל בנק ישראל. על פי דיווחי הקרן האחרונים, בסוף 2023 נוהלו בה 1.48 מיליארד דולר, מהם כ-1.4 מיליארד דולר הושקעו בניירות ערך בארה"ב (39% במניות בארה"ב, כ-28% באג"ח תאגידי בארה"ב, 9.5% אג"ח תאגידי אירופה, ו-23.4% במניות שאינן בארה"ב).