בלעדימור ושבלת מקימים קרן למימון תביעות משפטיות
בלעדי
מור ושבלת מקימים קרן למימון תביעות משפטיות
בית ההשקעת ומשרד עורכי הדין יוצאים לגיוס של כ־120 מיליון שקל לקרן שתנסה להרוויח מזכייה בתביעות. זו תהיה הקרן השלישית בתחום זה בארץ
תביעות משפטיות יכולות לעתים להניב סכומי כסף נאים לתובעים, אך המימון שלהן הוא לעתים אתגר עבור תובעים רבים. מהמצב הזה ינסו להרוויח בית ההשקעות מור ומשרד עורכי הדין שבלת שחברו יחד על מנת להקים קרן שתשקיע בהליכים משפטיים.
לכלכליסט נודע כי הקרן, שעונה לשם More & Litivest, יוצאת לגיוס של כ־120 מיליון שקל, ותנוהל על ידי עו"ד אופיר סמו ברקת. הקרן למעשה תממן הליכים משפטיים עבור תובעים שונים, כשהיא תהיה זכאית לנתח מהסכום שייפסק לטובת התובעים, במידה שהתובעים אכן יזכו בהליך המשפטי. הסכום שתשקיע הקרן בהליך המשפטי הוא אינו אשראי. כלומר, התובע שיקבל מימון מהקרן לא יידרש להחזיר את הסכום אם הפסיד בתביעה.
בשל כך, ועדת ההשקעות של הקרן תורכב גם מאנשי משפט - עורכי דין בהווה ושופטים לשעבר - שיעריכו את סיכויי התביעות השונות. בהתאם להערכת ועדת ההשקעות, ייקבע שיעור ההשתתפות של הקרן במימון ההליך, וכן שיעור הזכאות לחלקה בפיצוי. הקרן תשקיע בשלל הליכים ותיקים שיגיעו אליה ממשרדי עורכי דין שונים ולא תהיה מחויבת לתיקים של שבלת בלבד או כאלה שקשורים למשרד.
הקרן, שהיא למעשה קרן השקעות אלטרנטיבית, תהיה פתוחה למשקיעים כשירים בלבד (כלומר, כאלו בעלי הון עצמי גבוה ונזילות משמעותית), ולשותפים בשבלת, ותזת השיווק שלה עתידה להסתמך על כך שהביצועים שלה אינם תלויים בשוק ההון.
הקרן של מור ושבלת היא הקרן השלישית שתפעל בתחום זה בארץ. כיום כבר פועלת קרן אחת בשם ג'אסטיס (Justice) שבה שותף בית ההשקעות מיטב, וקרן נוספת של בנק ההשקעות ואליו בייס בשיתוף משרד עורכי הדין גורניצקי. אולם הקרנות אינן מתחרות ישירות. ג'אסטיס מתמחה במימון הליכים בתחום הנזיקין, דוגמת רשלנות רפואית, ואילו הקרן של גורניצקי וואליו בייס מתמחה בהליכים משפטיים גדולים כמו תביעות יצוגיות. הקרן של מור ושבלת עתידה להתמקד בהליכים משפטיים קטנים יותר ובפיזור רחב. כמו כן, קרן זו תהיה קרן פסיבית, במובן זה שהיא לא תהיה מעורבת בניהול התיק המשפטי, אלא רק תעמיד את המימון עבור ההליך. חברה נוספת שפועלת בתחום היא חברת ההשקעה בתביעות פירסט ליברה.
בשנים האחרונות תחום ההשקעות המשפטיות, בדגש על מימון, צמח בצורה נאה במדינות מערביות, בדגש על ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה, אך עדיין מדובר על תחום לא גדול במונחי עולם ההשקעות, והוא מנהל, לפי ההערכות, כ־20 מיליארד דולר בלבד.
בישראל התחום נמצא בחיתוליו, בין היתר משום שבאופן יחסי העלויות המשפטיות בארץ נמוכות יותר, בהשוואה לעלויות המשפטיות הנדרשות לניהול תיקים משמעותיים בארה"ב, וכן בשל התחרות הגבוהה בשוק המשפטי המקומי שגורמת לכך שישנם עורכי דין שמלכתחילה מציעים ייצוג בחינם בתמורה לנתח מהסכום הכספי שייפסק לטובת התובע. למעשה, ישנם עורכי דין שמתמחים בתביעות ייצוגיות שמסתמכים על המודל העסקי הזה בלבד.
אולם, לפי גורם בכיר בענף, מתחילת 2023 ישנו שינוי מסוים בשוק הישראלי שהוביל לידי כך שכעת מתעורר ביקוש למימון משפטי. "במחצית הראשונה של 2023 התפוצצו עסקאות נדל"ן והייטק רבות, כשחלק מהיזמים המקומיים ביקשו להעביר את הפעילות שלהם מחוץ לישראל. מהלכים אלו הביאו גם לסכסוכים עסקיים. עם תחילת המלחמה נוצר ביקוש נוסף בעקבות עסקים שנסגרים והעלייה בהיקפי הפיטורים. ביטולי עסקאות בתחום ההייטק, גם הם מהווים קרקע פורייה להליכים משפטיים. כונסי נכסים ומפרקים של חברות שקרסו במהלך המשבר הנוכחי - גם הם מחפשים מימון משפטי".