סגור

סיוע לנפגעים: לא לפזר כספים ללא הבחנה

באחריות הממשלה לגבש כבר כעת תוכנית סיוע לענפים שייפגעו, ולהפעילה במקרה הצורך בסוף הרבעון. יש לטפל במשבר בנחישות אבל גם להגן על התקציב, ולא להיבהל מזעקותיהם של בעלי הקניונים והרשתות

“מנכ”ל המשביר מתלונן? הם הרוויחו מיליונים ב־2021”, תקף שלשום שר האוצר אביגדור ליברמן והדף את תלונותיהם של רמי שביט ואחרים על טיפולה של הממשלה בהשלכות הכלכליות של גל האומיקרון. ליברמן לא מוכן לפזר כספים ללא הבחנה, ובכך הוא צודק. חלפו רק 12 יום מתחילת החודש ומוקדם להעריך כיצד יתפתח המצב. עדיף להמתין, לבחון את השינוי בהכנסות של העסקים לאורך הרבעון הראשון של 2022, לפני שפותחים את הקופה הציבורית. ליברמן גם יודע שיהיה קשה לגבות חזרה מענקים ותקציבים.
הגידול בהכנסות המדינה ממסים החל בסוף 2020, ונמשך ב־2021, משמע שהמשק מתאושש. לא מן הנמנע ש"הסגר השקט" כעת יסתיים, והפעילות הכלכלית תתאושש במהירות כך שלא יהיה צורך במתן סיוע למעט במקרים מיוחדים לענפים ספציפיים כמו תיירות, תעופה ותרבות.

1 צפייה בגלריה
מימין אביגדור ליברמן ו רה"מ נפתלי בנט
מימין אביגדור ליברמן ו רה"מ נפתלי בנט
מימין אביגדור ליברמן ורה"מ נפתלי בנט
(צילום: אלכס קולומויסקי, יונתן זינדל/פלאש90)

ליברמן גם מקבל רוח גבית מנגיד בנק ישראל פרופ’ אמיר ירון, שסבור כי "בשלב זה לא מדובר באירוע בסדר גודל מאקרו־כלכלי, ובתרחיש כזה מומלץ להמשיך במנגנוני פיצוי נקודתיים שממוקדים בענפים שנפגעו". בהתאם, ליברמן כבר הודיע שיינתן סיוע שקול ואחראי למי שיזדקק. כיום המדינה מממנת ימי בידוד לשכירים באמצעות שיפוי המעסיקים, וביום ראשון הקרוב תועלה לוועדת שרים לחקיקה הצעת חוק למתן שיפוי לעצמאים בגין הבידוד, רטרואקטיבית מיולי 2021.
ובכל זאת, באחריות הממשלה לגבש כבר כעת תוכנית סדורה לסיוע לענפים שייפגעו, על מנת שבמקרה הצורך ניתן יהיה להפעילה כבר בתום הרבעון. מהלך כזה דורש זמן וחקיקה בכנסת, ובממשלה הזו תהליך קבלת ההחלטות איטי. על ראש הממשלה נפתלי בנט להפגין מנהיגות, לתמוך בעמדת ליברמן, לטפל במשבר בנחישות, אך גם להגן על התקציב ולזרז הכנת תוכנית סיוע נקודתית למקרה הצורך ולא להיבהל מזעקותיהם של בעלי הקניונים והרשתות הגדולות.