סגור
יו"ר תע"א עמיר פרץ ומנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר
יו"ר תע"א עמיר פרץ ומנכ"ל משרד הביטחון אייל זמיר. השווי הוכפל תוך חמש שנים (צילומים: אולפן כלכליסט, ויקיפדיה)

משרד הביטחון נגד הנפקת תע"א: "חשש לפגיעה בביטחון"

תקציב המדינה, שיובא היום לאישור הממשלה, כולל את יישום ההחלטה להפריט את התעשייה האווירית. במשרד האוצר מקווים שההפרטה תסייע בכיסוי הוצאות המלחמה. במשרד הביטחון טוענים כי ההנפקה תחשוף פעילויות סודיות של תע"א

תקציב 2024 שיובא לאישור הממשלה היום כולל את יישום החלטת ועדת השרים להפרטה משנת 2020 להנפקה של עד 49% מהון המניות של התעשייה האווירית. אלא שהתוכנית מלהיבה פחות את מערכת הביטחון. ל"כלכליסט" נודע כי מנכ"ל משרד הביטחון האלוף (במיל') אייל זמיר והממונה על הביטחון במשרד הביטחון (המלמ"ב) תא"ל (במיל') יובל שמעוני מתנגדים להנפקת תע"א מהחשש לפגיעה באינטרסים ביטחוניים חיוניים של המדינה תוך חשיפת פעילויות שנעשות בקווים סודיים בחברה.
הנפקת התע"א עולה אל השולחן כשבוע בלבד לאחר שמנהל רשות החברות לשעבר ינקי קוינט שב אליה כממלא מקום מנהל הרשות במקביל לתפקידו כמנהל רשות מקרקעי ישראל. קוינט סיים את כהונתו הקודמת ברשות כשתוכנית ההנפקה תקועה מול חומת ההתנגדויות מצד מערכת הביטחון, חומה שפגשה גם מנהלת הרשות עד לאחרונה מיכל רוזנבוים כשניסתה להביא ליישום החלטת ועדת השרים להפרטה.
מעורבים בנושא אומרים שקוינט רואה בתפקידו ברשות החברות הזדמנות לסיים את שלא הספיק בסיבוב הראשון. בימים האחרונים הוא החל לבדוק את השטח, תוך בחינת עמדות של שחקנים מרכזיים שקשורים למהלך, בין השאר אצל יו"ר ועד העובדים בתע"א יאיר כץ שבעבר הסכים, ביחד עם הנהלת החברה, על הנפקה ראשונית של 25% ממניותיה.
ניסיונות מצד רוזנבוים לרצות את מערכת הביטחון לא הזיזו את מחט ההתנגדות שלה, גם לא אחרי שהציעה שכל החזקה של יותר מ־5% בתע"א תהיה מותנית באישור שר הביטחון לאחר התייעצות עמוקה עם הגורמים המקצועיים במשרדו.
אם תונפק, עדיין לא ברור לפי איזה שווי תיעשה הנפקת התע"א. לפני כחמש שנים דובר על שווי שבין 12 ל־15 מיליארד שקל. הערכות אלה עלו שכן כיום תע"א נמצאת במציאות פיננסית שונה לחלוטין עם מכירות בהיקף 3.9 מיליארד דולר בתשעת החודשים הראשונים של 2023 וצבר הזמנות של 16.6 מיליארד דולר. לפי הערכות של גורמים ביטחוניים, בחמש השנים האחרונות תע"א הכפילה את השווי שלה.
גורם ביטחוני אמר ל"כלכליסט" כי לפני כחמש שנים הנפקה היתה צורך הכרחי לכיסוי בור תקציבי של עשרות מיליארדי שקלים בקופת המדינה לצד שיפור תזרים המזומנים של תע"א ולהגדלת השקעתה במו"פ שתשפר את כושר התחרות שלה, אך כיום החברה מרופדת במספיק מזומנים ואין הצדקה "לאתגר את ביטחון המדינה" במהלך כזה. מנגד, התומכים בהנפקה משוכנעים כי דווקא העת הזאת ממחישה את הצורך בתעשיות ביטחוניות עצמאיות וחזקות שיאפשרו את הקטנת התלות של ישראל בנשק אמריקאי. זאת, כשעל הדרך תהיה למדינה נגישות לכמה מיליארדי שקלים שיסייעו בכיסוי הוצאות המלחמה.
לוועד העובדים הדומיננטי של תע"א יש אינטרס משלו שהנפקה כזאת תצא לדרך, שכן הוא יתנה את הסכמתו בהחרגת החברה מחוק יסודות התקציב ולהיפרדות בינה לבין הממונה על השכר באוצר. משרד האוצר הבהיר ליו"ר תע"א עמיר פרץ וליו"ר ועד העובדים כץ כי לא יאפשר קידום של אלפי עובדים בשורותיה ב־2024 אם לא יסדירו חריגות שכר שהיו בה בשנים האחרונות, בהיקף של מאות מיליוני שקלים.
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: "המשרד פועל משיקולים של טובת המדינה ושמירה על הביטחון הלאומי. לא נתייחס לנאמר בדיונים ביטחוניים סגורים".