סגור
המהומות בכיכר דיזנגוף, ערב יום הכיפורים
המהומות בכיכר דיזנגוף, ערב יום הכיפורים (צילום: מוטי קמחי)

לפיד: "הגרעין החרד"לי הביא אלינו את המלחמה״; נתניהו: "אין גבול לשנאה מצד הקיצונים משמאל"

המהומות שפרצו אמש והיום סביב תפילות בהפרדה בתל אביב גוררות תגובות סוערות מימין ומשמאל. ראש העיר תל אביב רון חולדאי: ״עוד דוגמה עצובה ומדאיגה לפילוג בחברה שלנו״. גנץ: "נתניהו - מחולל השנאה הגדול ביותר". בן גביר: "מנסים לגרש את היהדות מהמרחב הציבורי"; גנץ"

המהומות שפרצו אמש והיום סביב תפילות בהפרדה בתל אביב גוררות שיח פוליטי ער הערב, בצאת יום כיפור.
ראש הממשלה בנימין נתניהו כתב בפייסבוק: "עם ישראל ביקש להתאחד ביום הכיפורים בבקשת סליחה, מחילה ואחדות בתוכנו. לתדהמתנו, דווקא במדינת היהודים, ביום הקדוש ביותר לעם היהודי, מפגיני שמאל התפרעו נגד יהודים בעת תפילתם. נראה שאין גבולות, אין נורמות ואין סייג לשנאה מצד הקיצונים משמאל. אני, כמו רוב אזרחי ישראל, דוחים זאת. אין להתנהגות אלימה כזאת מקום בתוכנו.
גם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד התייחס לאירועים: "הגרעין החרד"לי שהגיע לשכונה החליט להביא גם אלינו את המלחמה. מתעקשים על הפרדה מגדרית גם בחוץ. בנו צמוד ל'כלל ישראל' אוהל שבו מתפללים רק בניגון אשכנזי. מקפידים להסביר לנו – במאור פנים, ברור שבמאור פנים – שיש רק גירסה אחת של היהדות, הגירסה שלהם, והם דורשים שבשם הסובלנות גם בשכונה שלנו הם יחליטו מה מותר ומה אסור".
בין המגיבים לעימותים גם רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב. בפוסט שכתב בפייסבוק במוצאי יום הכיפורים כתב: ״לצערי אתמול בערב החליטו גורמי קיצון דתיים ומשיחיים לרמוס את החלטת בית המשפט והקימו הפרדה בין גברים לנשים בתפילת ערב יום הכיפורים״
"קהל של מוחים, תושבות ותושבי העיר, מנעו מן התפילה בכיכר דיזנגוף להתקיים בצורתה הבלתי חוקית. מאז מלחמת יום הכיפורים, 50 שנה, לא הזעיקו אותי במהלך החג. אני רוצה להבהיר בצורה ברורה - אני לא אתן לשנות את אופיה של העיר שלנו! בתל אביב-יפו אין מקום להפרדה והדרה מגדרית במרחב הציבורי. גורמים שלא יכבדו את הוראות העירייה והחוק לא יקבלו יותר היתרים לפעול במרחב הציבורי בעיר!״


באשר לנושא האכיפה בשטח כתב חולדאי ״החלטתי לאחר דיון מעמיק בשילוב הגורמים העירוניים ומשטרת ישראל, חצי שעה לפני כניסת החג, לא להכניס כוחות משטרה על מנת לבצע אכיפה בערב כיפור תוך כדי קיום התפילה, על מנת לא לייצר הסלמה מיותרת ולשמור על קדושת החג. אכיפה והפעלת כוח הייתה עלולה להבעיר את השטח ולייצר הסלמה מיותרת.
״אירועי ערב כיפור הם עוד דוגמא עצובה ומדאיגה לפילוג בחברה שלנו. ומה הפלא? כשהמנהיגות שלנו עצמה נמנעת מלהגיד בפה מלא שאת פסיקות בג"ץ יש לקיים, היא פותחת את הצוהר לגורמי קיצון לקחת את החוק לידיים. בתל אביב-יפו כולם חיים יחד בדו קיום אמיתי - ערבים ויהודים, חילונים ודתיים, להט״בים וסטרייטים. פרובוקציות כמו אתמול מנסות לפגוע בדו-קיום הזה״, הוסיף.
"עם ישראל ביקש להתאחד ביום הכיפורים בבקשת סליחה, מחילה ואחדות בתוכנו. לתדהמתנו, דווקא במדינת היהודים, ביום הקדוש ביותר לעם היהודי, מפגיני שמאל התפרעו נגד יהודים בעת תפילתם. נראה שאין גבולות, אין נורמות ואין סייג לשנאה מצד הקיצונים משמאל. אני, כמו רוב אזרחי ישראל, דוחים זאת. אין להתנהגות אלימה כזאת מקום בתוכנו.
גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התייחס לעימותים בכיכר דיזנגוף: "ביום הכיפורים הזה ראינו שונאים שמנסים לגרש את היהדות מהמרחב הציבורי". הוא הוסיף כי "ישראל היא מדינה יהודית ודמוקרטית, בחמישי הקרוב אקיים תפילת ערבית בכיכר".
יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ התייחס גם הוא לעימותים. בחשבון ה-X שלו (טוויטר לשעבר) כתב גנץ: "במשך 75 שנה הצליח רוב גדול של הישראלים להגיע להסכמות על המרחב הציבורי ביום הכיפורים, כך שיותאם לפי הקהילה - ולא הכניסו פוליטיקה ליום הכיפורים. כעת, מי שהחליט להפריד בינינו - הצליח לחלל גם את היום הקדוש הזה בכפייה ובשנאת חינם. ‏ומי אם לא ראש הממשלה, מחולל השנאה הגדול ביותר, הוא זה שבוחר כעת ללבות את האש, ביחד עם פוליטיקאים שהחליטו להפוך את המרחב הציבור שלנו - לאזור אסון. אני קורא לכל המנהיגים לגלות אחריות, ולהפסיק את השיח ואת המעשים מחרחרי המדון. לציבור אני מבקש להגיד, יש היגיון לאפשר למרחב הציבורי להתנהל לפי מאפייני האוכלוסייה, ובמקרה הזה התקבלה פסיקה נכונה לטעמי, שהסמיכה את עיריית תל אביב לקבוע את הנהלים. אך חשוב מכך, עלינו לזכור - במקום שבו יש מי שמדרדרים אותנו למלחמת אחים, המשימה של כולנו היא למנוע אותה".