סגור
מליאת הכנסת ה 25
מליאת הכנסת. איך יחושב השכר? (צילום:עמית שאבי)

בלעדי
ועדת אלבשן: יש להקטין את העלאת שכר הח"כים ב־2023

הוועדה לקביעת שכר הח"כים מציעה אחד משלושה מנגנוני הצמדה לפי הנמוך ביניהם: עלייה של 2% בשנה, הצמדה למדד, או לשכר הממוצע. הוועדה מתנה את השינוי בהחלתו על הנשיא, רה"מ, שופטים ושרים

ועדת אלבשן לקביעת שכרם ותנאיהם של חברי הכנסת מציעה לקבוע אחד מ־3 מנגנונים שכר לפני הנמוך ביניהם לעדכון שכר הח"כים החל מינואר 2023: עלייה של 2% בשנה, הצמדה למדד (שעלייתו מוערכת ב־2022 בכ־5%), או לשכר הממוצע במשק (שלפי הערכות עלול לעלות עד 15%) - כך נודע ל"כלכליסט".
כיום מנגנון ההצמדה הוא לפי שכר הממוצע במשק. כפי שחשפנו ב"כלכליסט", שכר נבחרי הציבור צפוי לזנק בינואר לאחר סיום הקפאה של שנתיים שנקבעה בעקבות משבר הקורונה.


הוועדה מתנה את שינוי ההצמדה לח"כים, בהחלתו גם על הנשיא, רה"מ, שופטים, שרים, סגני השרים וכל הצמודים.
הוועדה לבחינת שכר חברי הכנסת בראשות פרופ' יובל אלבשן הוקמה על ידי ועדת הכנסת ב־2021 לאחר כשלוש שנים בהן לא פעלה ועדה בעניין זה. לצד אלבשן מכהנים בוועדה גם ד"ר קרן בר חווה, ראש החוג לחשבונאות באוניברסיטה העברית, ופרופ' יורם עדן, לשעבר דיקן החוג למינהל עסקים במכללה למנהל.
המלצות ועדת אלבשן לגבי שכר הח"כים טעונות את אישורה של ועדת הכנסת, אך שכר שאר בעלי התפקידים שוועדת אלבשן מבקשת לשנות נקבע על ידי ועדת הכספים, ולכן גם זו תצטרך לאשר את השינוי.
הפנייה לוועדת הכספים ולשופטים וקבלת החלטה סופית של ועדת אלבשן תתקבל רק אחרי פרסום השכר הממוצע במשק בעוד מספר שבועות על ידי המוסד לביטוח לאומי.
ביום חמישי האחרון דנה ועדת אלבשן בעדכון שכר הח"כים וזאת בעקבות פניות רבות של אזרחים בנושא שהתרעמו על העלייה בשכר הח"כים במשכורת ינואר 2023.
בישיבות של ועדת אלבשן שנמשכו גם ביום שישי לקחו חלק גם הייעוץ המשפטי של הכנסת, חשבות הכנסת וגורמים נוספים.
ממידע שהגיע אל "כלכליסט" עולה כי מנתונים שהוצגו לפני הוועדה עלה כי בשלב זה לא ניתן באמת להעריך במדויק את עדכון השכר הצפוי בחודש הבא. מאחר שעליית השכר הממוצע מתייחסת לשלוש שנים אחרונות (בהן הוקפא השכר הממוצע בשל הקורונה), אף גורם ממשלתי לא יכול היה לספק אינדיקציה למה שיהיה השכר הממוצע כפי שיפורסם רק באמצע ינואר. למרות זאת, החליטה לבחון דרכים לשנות את מנגנוני ההצמדה של שכר הבכירים במשק.
אחת הבעיות שהוועדה מתמודדת איתן הוא שההצמדה של חברי הכנסת לשכר הממוצע היא חלק מהצמדה של כל נושאי המשרה הבכירים ברשויות השלטון.
למעשה חברי הכנסת הם קבוצה קטנה ביחס למאות השופטים ולשאר בעלי התפקידים כמו הרמטכ"ל, המפכ"ל, הנשיא, רה"מ, השרים, סגניהם וכו'. בוועדה קיימת תמימות דעים שלא ניתן להפלות את הח"כים ביחס לכל האחרים.
אחת ההצעות שנדונה בישיבות היא במקביל להמלצת הוועדה בנוגע לשכר הח"כים לפנות לוועדת הכספים של הכנסת בראשות משה גפני (יהדות התורה) שאחראית על עדכון שאר נושאי המשרה ולהמליץ גם לה לשנות את מנגנון ההצמדה האוטומטי של השופטים, הנשיא, רה"מ, השרים סגני השרים וכל הצמודים להם, באופן זהה לזה של הח"כים כך שכל אותם מאות רבות של משתכרי שכר בכירים בשירות הציבורי יוצמדו לאותו מנגנון שיקבע.
ועדת אלבשן גם מתכוונת לפנות לנציגות השופטים, לשרים ולשאר הבכירים ולהעביר את המלצותיה יחד עם העברתן לוועדת הכספים.