בפעם השנייה: בג"ץ החליט שלא להוציא צו ביניים נגד המשך תשלום הפנסיות הצבאיות
בפעם השנייה: בג"ץ החליט שלא להוציא צו ביניים נגד המשך תשלום הפנסיות הצבאיות
בהחלטתו ממרץ קבע בג"ץ כי הרמטכ"ל, שר הביטחון, שר האוצר והיועמ"שית ימסרו לו הודעה על התקדמות הליכי החקיקה של חוק הפנסיות עד 1 באוגוסט, אולם הודעה זו טרם נמסרה. למרות זאת, בהתחשב בעובדה שתהליך החקיקה עדיין מתקיים והבחירות מתקרבות, השופטים החליטו לתת להם הארכה למסירת העדכון עד 1 בפברואר
בית המשפט העליון דחה היום (ב') את העתירה של העמותות "צדק פיננסי" ו"רווח נקי" למתן צו ביניים נגד המשך תשלום פנסיות מוגדלות לפורשי הקבע.
שופטי בג"ץ יצחק עמית, דוד מינץ ועופר גרוסקופף קבעו כי בהמשך להחלטה מ-23 במרץ, גם הפעם לא ראה בית המשפט מקום לתת צו ביניים בהתחשב בעובדה שתהליך החקיקה עדיין מתקיים והבחירות מתקרבות.
בהחלטתו מ-23 במרץ קבע בג"ץ כי הרמטכ"ל אביב כוכבי, שר הביטחון בני גנץ, שר האוצר אביגדור ליברמן והיועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ימסרו לו הודעה על התקדמות הליכי החקיקה של חוק הפנסיות עד 1 באוגוסט. אולם לפי בג"ץ עד כה טרם התקבל תצהיר מטעם המשיבים, והם התבקשו לעדכן את בית המשפט עד 1 בפברואר 2023.
יצוין כי המדינה נאלצה לחוקק את חוק הפנסיות, המאפשר לרמטכ"ל להעניק הגדלה של אחוזי הפנסיה למשרתי הקבע בעקבות הנחייתו של היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט, כשהתברר שהגדלת אחוזי הפנסיה של גמלאי הקבע הורחבה מעבר למה שנקבע בהחלטת הממשלה משנת 1961.
הממשלה אישרה את החוק לפני חצי שנה, אבל לא הצליחה לגייס עבורו רוב בכנסת. בסופו של דבר החוק התקבל בקריאה הראשונה ברגע האחרון בסוף פברואר, ערב יציאת הכנסת לפגרת הפסח, כאשר ח"כים בעבודה, במרצ ובימינה תבעו להכניס שינויים בנוסח החוק ולתת את הגדלת הרמטכ"ל למי שמשתכר עד השכר הממוצע במשק (כ-11 אלף שקל בחודש).
לאחר פיזור הכנסת ביוני האחרון הופסק קידום החוק. המשך חקיקת החוק יכול להתבצע רק לאחר הקמתה של ממשלה וקואליציה חדשות, בסוף דצמבר לכל המוקדם.
עו"ד מיקה שיינוק קרטן, היועצת המשפטית של עמותת "רווח נקי", מסרה כי היא "מצרה על כך שבית המשפט הנכבד לא מצא לנכון להוציא צו ביניים ולהגן על הקופה הציבורית הנגזלת". עוד היא הוסיפה כי "בית המשפט מאפשר בהחלטתו שלא להוציא צו ביניים ולדחות שוב (ושוב) את מועד העדכון מטעם המדינה בדבר הסדרת תשלום הגדלות הרמטכ"ל, להמשיך ולגזול מיליונים בניגוד ללשון החוק, בחסות בית המשפט".
לדבריה, "מדובר בתקדים בלתי אפשרי בו בית המשפט מאפשר זה כשלוש שנים להמשיך להוציא כספי ציבור לא רק ללא כל הוראה מפורשת המסמיכה הוצאה זו מכוח חוק, אלא אף בניגוד גמור ללשון החוק".