סגור
הדמייה של מתקן לייצור חשמל של דוראל
הדמייה של מתקן לייצור חשמל של דוראל. המחיר הגבוה יותר שבו יירכש החשמל מדוראל - 19.9 אגורות לקוט"ש (צילום: אתר החברה)

דוראל עשויה לקבל הטבה בעשרות מיליוני שקלים מרשות החשמל

הרשות מתכננת שינויים שמאפשרים למפעילי פאנלים סולאריים לקבל תשלום גבוה יותר על החשמל שייצרו, למרות שזכו במכסות לפי תשלום נמוך יותר. החברה היחידה שיכולה לעבור בין מסלולי התשלום - דוראל

רשות החשמל פרסמה שימוע להארכת המועדים לחברות שזכו במכסות להתקנת פאנלים סולאריים ברחבי הארץ, אשר כלל גם סעיף שנוגע למכסות ומאפשר לחברות לבצע בהן שינויים, כשבפועל רק חברה אחת בלבד תוכל להעביר מכסות למסלול רווחי יותר - דוראל.
ב־2020 הוציאה רשות החשמל שני מכרזים בהם הוקצו לחברות מכסות לייצור חשמל באמצעות פאנלים סולאריים. במכרז הראשון, של 168 מגה וואט, נקבע כי יצרן יקבל 19.9 אג' לקוט"ש חשמל. במכרז זה זכו שלוש חברות, בהן דוראל שזכתה ב־60% מהמכסה - כ־100 מגה וואט. בדצמבר 2020 יצא מכרז שני, ל־608 מגה ואט, שבו נקבע מחיר של 17.45 אג' לקוטש. במכרז זה זכתה דוראל ב־200 מגה וואט. בנוסף לדוראל, שש חברות נוספות זכו במכסות ייצור.
כעת, הגישה רשות החשמל הצעה להארכת המועדים ליישום המכסות, בעיקר עקב עיכוב של חברת החשמל בהוצאת האישורים הנדרשים לחיבור הפאנלים. עם זאת, בשימוע מופיע סעיף המאפשר לחברות להמיר את המכסה שזכו בתהליך השני, שבו החברות יקבלו תשלום נמוך יותר, לתהליך הראשון - שבו הן מקבלות סכומים גבוהים יותר. במסמכי השימוע לא מוסבר מדוע ניתנה אפשרות זו. מתן האישור להמרת המכסות אומר שחברת דוראל, היחידה בעלת זכיות משמעותיות בשני המכרזים, תוכל לגבות את המחיר היקר יותר על הפאנלים הסולאריים שהיא מפעילה.
האפשרות לעבור לתשלום הגבוה יותר פוגעת בתחרות מול החברות האחרות. ההחלטה נותנת לדוראל יתרון מסוים מול חברות אחרות במקומות בהם התחרות על הקרקע עזה. בעיה נוספת היא הקושי לקבל את האישור לחיבור מחברת החשמל. בשני המקרים התעריף שיקבלו החברות אינם מהווים מכשול בהתקנת הפאנלים הסולאריים.
תחת ההנחה שכל מגה וואט במכרז מייצר 1,700 מגה ואט שעה בשנה, ושהפער הוא 2 אגורות לקוט"ש, מדובר על תשלום נוסף של 34 אלף שקל בשנה לכל מגה־ואט. המחיר נשמע נמוך, אך דוראל זכאים להמיר כ־100 מגה ואט לתהליך המכרז הראשון. כמו כן, החוזה תקף ל־20 שנה, כך שסך הכל, התוספת שתקבל דוראל יכולה להגיע לכ־68 מיליון שקל.
מרשות החשמל נמסר כי מדובר בהליך רוחבי שלא קשור לחברה מסוימת וכי זהו מהלך שייעל ויקדם את חיבור המתקנים לרשת החשמל. הרשות החלה בהליך שימוע והחלטה תתקבל בהמשך. מדוראל נמסר כי היא זכתה בשני המכרזים לאחר שהציעה את ההצעות הטובות ביותר "ואנו מבינים כי יש גורמים אינטרסנטיים המנסים להשפיע על השימוע, אך לא נתייחס לטענותיהם".