סגור
בחירות 2022 גג עמוד דסקטופ
בנימין נתניהו בסיור בחירות באשדוד בחירות 2022
בנימין נתניהו בסיור בחירות באשדוד בחירות 2022 (דנה קופל)

בחירות 2022
האם הליכוד יצליח להוציא את "העצלנים" מהבית?

בבחירות האחרונות ירד מספר מצביעי הליכוד ב־300 אלף, חלק למפלגות אחרות וחלק נשארו בבית. בליכוד מקווים שההלם מאובדן השלטון ימריץ אותם לקלפי

לקראת בחירות 2020 הפיץ יו"ר הליכוד בנימין נתניהו את המיתוס שלפיו "300 אלף ליכודניקים לא הלכו להצביע בספטמבר 2019". למספר הזה לא היה שום בסיס בנתונים. אבל בשבוע שעבר המשיך את הקו הזה איש התקשורת שמעון ריקלין, מתומכי נתניהו, שתקף את "העצלנים מעיירות הפיתוח שצריך להתחנן לפניהם 'תלכו להצביע'".
בכל העולם אזרחים משכבות חברתיות־כלכליות נמוכות מגיעים להצביע באחוזים נמוכים יותר. זה נובע בעיקר מהייאוש ומתחושה שההצבעה שלהם ממילא לא תשפיע על גורלם. זה נכון גם לגבי אנשי פריפריה גיאוגרפית ופריפריה חברתית תומכי ימין בישראל.
המהלך של נתניהו עבד במובן הזה שעוד 200 אלף איש הצביעו בבחירות 2020 לליכוד, חלקם גם בעקבות "שתיית קולות" לשותפות של הליכוד. אבל ב־2021 מספר הקולות של הליכוד ירד ב־280 אלף. גם הפעם חלק מהירידה לא היתה בגלל "עצלנים" שישבו בבית אלא בגלל מעבר למפלגות אחרות. בכל מקרה, בגלל הירידה הזו הפעם לליכוד באמת יש פוטנציאל של כ־300 אלף קולות להביא לקלפי או לפחות לקוות שהם יצביעו לציונות הדתית.
על פי חישובי פרופ' אשר כהן מהמחלקה למדע המדינה באוניברסיטת בר־אילן, בבחירות האחרונות נרשמה במעוזי הליכוד ירידה בשיעורי ההצבעה של 4.6% ובמעוזי החרדים של 3.2%. לעומת זאת, במעוזי כחול לבן (שכללה בבחירות 2020 גם את יש עתיד) נרשמה ב־2021 ירידה של 1.25% בלבד. רק העובדה שהצבעת הערבים ירדה בשליש הצילה את גוש נתניהו מארבע שנות שלטון של ממשלת השינוי.
בכל אחד מארבעת הסיבובים הראשונים כשהליכוד והימין הצליחו למצות את פוטנציאל המצביעים שלהם, הצבעת הערבים איזנה את זה, וכשהימין היה בשפל נרשמה ירידה מקבילה אצל הערבים. הפעם בהחלט אפשרי שהקווים המקבילים האלה ייפרדו, כלומר ההצבעה הערבית תישאר נמוכה או אף תידרדר, ואילו ההצבעה במעוזי הליכוד והימין תעלה. הבעיה היא שסקרים לא יודעים לצפות אחוזי הצבעה ולכן מדובר לכל היותר בהערכות.
לדברי כהן, "בבחירות הקודמות הפער בין אחוזי ההצבעה במעוזי הליכוד ובין האחוזים שלהם במעוזי כחול לבן (כולל יש עתיד) עמד על 9 נקודות אחוז. ב־2015 הליכוד בזכות סרטון 'הערבים נעים לקלפיות' צמצם את זה ל־2 נקודות אחוז. השאלה היא אם הפעם זה יישאר על 9 נקודות או שהפער יירד משמעותית, מה שיכול להקנות לנתניהו את הרוב המיוחל".
"אני צופה הצבעה במעוזי הליכוד של אנשים שבפעם שעברה נשארו בבית", אומרת פרופ' תמר הרמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה. "ממשלת השינוי יצרה קצת שוק שיכולה להיות ממשלה בלי נתניהו. מפלגות הימין הצליחו להחדיר את התחושה שכל קול משנה. רואים אצל המצביעים מהימין את התחושה שאי אפשר לשבת בבית".
ולהלן פרדוקס: ככל שהליכוד והציונות הדתית יצליחו להביא יותר מצביעים חדשים, כך יקטנו הסיכויים של הבית היהודי ואיילת שקד לעבור את אחוז החסימה ולהיכנס לכנסת. לשם השוואה, בבחירות 2020 אחוז החסימה עמד על 149 אלף ובבחירות 2021 על 143 אלף בלבד. במקרה ששקד תישאר בחוץ אבל תתקרב לאחוז החסימה, 4-3 מנדטים של הימין יתחלקו בין שני הגושים והשוויון כנראה יישמר.