ביטן נגד רשות שוק ההון: איך עסקים קטנים יפקידו פנסיה
ביטן נגד רשות שוק ההון: איך עסקים קטנים יפקידו פנסיה
רשות שוק ההון מחייבת מעסיקים להפקיד את הפנסיה בממשק דיגיטלי ייעודי, אך יו"ר ועדת הכלכלה נגד המהלך – "פוגע בעסקים הקטנים"
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ דוד ביטן, מתנגד לצעד שביצעה לאחרונה רשות שוק ההון, המחייב עסקים קטנים בהפקדות תשלומי הפנסיה דרך ממשק דיגיטלי. הנושא עלה במסגרת דיון כללי על קידום עסקים קטנים בוועדת הכלכלה ביום ראשון האחרון.
בישיבה השתתפו נציגים מלשכת סוכני הביטוח, שמתחו ביקורת כנגד המהלך בטענה שהוא משית עלויות כספיות ורגולטוריות משמעותיות עבור עסקים קטנים, שאינם ערוכים להתמודד עמו. ביטן החליט לכנס ישיבה נוספת בעוד כשבועיים והאשים את רשות שוק ההון שהם "מפילים את זה בקלות על המעסיקים". ביטן דרש כי הרשות "תביא תשובה לטובת העסקים, לא נגדם. מישהו צריך לשאת בזה, לא העסקים הקטנים".
מאז 2016, רשות שוק ההון החלה להסדיר את אופן הדיווח של מעסיקים על ההפקדות לפנסיה של עובדיהם בממשק ייעודי שנקרא "ממשק מעסיקים" המאפשר דיווח דיגיטלי ובסטנדרט אחיד, וכולל גם היזון־חוזר המאפשר לוודא את קליטת הכספים. בעבר, העברת כספי הפנסיה הייתה תהליך שרובו התרחש בצורה ידנית, מה שגרם לטעויות רבות בתהליך שיוך הכספים, ולמאות מיליוני שקלים שהוגדרו במצב של "פנדינג", כלומר שלא שויכו תוך חודש מהפקדתם לחשבון המועסק.
מתוך הבנה שהמהלך מייצר לטווח הקצר נטל רגולטורי על המעסיקים, שצריכים ללמוד להשתמש בממשק החדש או לשכור שירותי חברות תפעול שיעשו זאת עבורם, ברשות שוק ההון החליטו לחייב תחילה, ב־2016, רק עסקים עם 100 עובדים ומעלה. ברשות קבעו כי עד 2024 ולאורך 6 פעימות הדרגתיות בהתאם לגודל העסק, תחול החובה על כלל המעסיקים כך שתשלומי הפנסיה בארץ ייעשו בצורה אוטומטית לחלוטין.
בחודש שעבר נכנסה לתוקף הפעימה החמישית שמתייחסת לעסקים עם 3־9 עובדים. כיום 80% מהמעסיקים מדווחים דיגטלית, ו־4% בלבד מההפקדות מועברות בדרך הישנה. לפי נתוני רשות שוק ההון, המעבר לממשק המעסיקים סייע להפחית בצורה משמעותית את היקף הכספים שלא מצליחים לשייך לחשבון ואת מספר הטעויות שנעשו. כך לדוגמה, לפי מדגם שנערך באחת מחברות הפנסיה הגדולות, אחוז ההפקדות החודשיות שלא שויכו תוך חודש אחד לחשבון ירד מ־15% ב־2015 ל־1% בלבד ב־2021, ואחוז ההפקדות ששויכו לחשבון תוך שלושה ימי עסקים עתה מ־60% ל־89%.
מרשות שוק ההון מסרו בתגובה: "המעבר לממשק דיגיטלי יעודי הביא להתקדמות ולירידה בתקלות בקליטת כספים לטובת החוסכים. חובת המעבר בוצעה בהדרגה על פני 7 שנים כדי לאפשר זמן ולהיערך. קיים גם פתרון חינמי למעסיקים של הפקדה ע"י פורטל הגוף המוסדי למעסיק, שנבנה בעקבות דרישת הרשות. כל מעסיק יכול לבחור כיצד לבצע את הדיווח ואת התפעול הפנסיוני של עובדיו, גם באמצעות גורם מתפעל."