סגור
תחנת ה כוח אשכול ב אשדוד
תחנת הכוח אשכול (צילום: גדי קבלו)

מכירת תחנת הכוח אשכול תממן את הפסדי משק האנרגיה בשל המלחמה

בהצעה שפרסמה לשימוע ציבורי, מציעה רשות החשמל לממן את העלות העודפת של חברת החשמל בשל המלחמה מההכנסות העודפות של מכירת תחנת הכוח. לפי גורמים המכירים את הפרטים, מדובר בלפחות 3 מיליארד שקל. המועמדת המובילה לרכישת התחנה היא דליה שבשליטת משק אנרגיה, שהציעה עבורה 9 מיליארד שקל

מלחמת "חרבות ברזל" מובילה להוצאות כבדות במשק האנרגיה, בשל השבתת אסדת הגז תמר והצורך של חברת חשמל להצטייד בדלקים חליפיים ולהיערך לתקופת לחימה ממושכת. ברשות החשמל מצאו פתרון: ההכנסות העודפות ממכירת תחנת הכוח אשכול יממנו את הוצאות משק האנרגיה בשל המלחמה, ובכך תמותן העלות העודפת שחברת החשמל נדרשת לשאת בה כעת בשל הדרישות החריגות הנגזרות ממצב החירום המלחמתי.
רשות החשמל פרסמה היום (ה') לשימוע ציבורי הצעת החלטה בדבר ייעוד ההכנסות העודפות ממכירת תחנת הכוח אשכול בראש ובראשונה לכיסוי הוצאות המלחמה במשק החשמל. למרות היערכות לשעת חירום שהתבצעה בשנים האחרונות, ברשות החשמל מסבירים כי בעת מלחמה עלולה להיווצר מציאות שתשית עלויות נוספות, הן בשל שימוש בדלקים יקרים יותר, והן בשל שמירה על תקינות המערכת לצורך אספקת חשמל רציפה ככל האפשר.
על כן, מפרסמת הרשות את האפשרויות למימון עלויות עודפות בגין המלחמה, ככל שאכן תהיינה עלויות כבדות. הרשות קובעת כבר כעת כי אם יתקבלו ממכירת תחנת הכוח "אשכול" הכנסות עודפות, חד-פעמיות, הרשות תייעד את השימוש בהכנסות אלה בראש ובראשונה לצורך כיסוי הוצאות חד-פעמיות בגין המלחמה. לפי גורמים המכירים את הפרטים, מדובר בלפחות 3 מיליארד שקל.
חברת החשמל אחראית על רכש דלקים עבור כלל תחנות הכוח בישראל. בשבוע שעבר אישר דירקטוריון החברה לבצע שימוש במיליארד שקלים מכרית הביטחון של החברה (רזבה לשעת חירום בה לא יכולה החברה להשתמש באופן שוטף, ועומדת על כ-3 מיליארד שקל). בדיון שנערך השבוע בכנסת, טען מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, כי החברה נדרשת כעת להוצאות חירום של כ-600 מיליון שקל בשל המלחמה, ודרש ממשרד האוצר ומרשות החשמל לשאת בנטל המימון כך שלא יושת על חברת החשמל.
עד היום, השלימה חברת החשמל את המכירה של שלוש תחנות כוח - אלון תבור ב-1.87 מיליארד שקל, רמת חובב ב-4.25 מיליארד שקל וחגית מזרח ב-1.6 מיליארד שקל. מתוך כספי המכירה, חלק מהסכום הוקדש להורדת החוב של חברת החשמל ופיצוי כספי עבור אובדן הנכס בספרי החברה, והיתר הלך להפחתת תעריף החשמל. יתר הסכום, כ-1.2-1 מיליארד שקל, הלך להפחתת תעריף החשמל עבור הציבור. ההחלטה כמה כסף להקדיש לפיצוי עבור חברת החשמל וכמה להפחתת תעריף החשמל אינה קבועה, ומתקבלת בהתאם להחלטת רשות החשמל. יש לציין כי החוב של חברת החשמל, לאור הזינוק במחירי הפחם אחרי תחילת המלחמה באוקראינה, עבר את רף 40 מיליארד השקלים, ויחס החוב ל-EBITDA של החברה עומד על 6.6, לעומת יעד של 5.3.
תחנת אשכול היא הגדולה ביותר שתימכר במסגרת הרפורמה, וכרגע המועמדת המובילה לרכישת התחנה היא דליה שבשליטת משק אנרגיה, שהציעה עבורה 9 מיליארד שקל. הסיבה לפער הגבוה בסכום למכירת אשכול לעומת יתר התחנות היא שאשכול היא בעלת יכולות הייצור הגדולות ביותר (1,693 מגה וואט, לעומת 1,137 מגה-וואט ברמת חובב, 60 מגה בוואט בתחנת חגית מזרח ו-583 מגה וואט בתחנת אלון תבור). כמו כן, המכרז באשכול כולל היתר להקמה של יחידת ייצור חשמל נוספת, בהספק של עד 900 מגה-וואט, שכבר הובטח להקמתה מקום ברשת החשמל. האזור גם כולל שטח אדמה גדול בסמוך לנמל אשדוד שיאפשר הקמה של מרכז לוגיסטי.