סגור
תלמידים חרדים ב בית ספר חרדי
בית ספר חרדי (ארכיון) (צילום: עוז מועלם)

השופט עמית: הפיקוח על לימודי הליבה במוסדות הפטור החרדיים - "בדיחה"

בג"ץ דן בעתירה שהוגשה נגד הפיקוח הלקוי על לימודי הליבה במוסדות הפטור החרדיים, שזוכים לתקצוב מהמדינה. המדינה טענה שתוכנית הפיקוח החדשה שמכין משרד החינוך היא התפתחות דרמטית, השופטת גילה כנפי-שטייניץ השיבה: "אם זו דרמה, אנחנו בבעיה"

בג"ץ דן היום (ב') בעתירה שהגיש המרכז הרפורמי לדת ומדינה במטרה לחייב פיקוח יעיל על יישום תוכנית הליבה במוסדות הפטור החרדיים. במהלך הדיון מתחו השופטים ביקורת על היעדר הפיקוח: השופטת גילה כנפי-שטייניץ אמרה על טענת המדינה שתוכנית הפיקוח החדשה על מוסדות הפטור שמכין משרד החינוך היא התפתחות דרמטית: "אם זו דרמה, אנחנו בבעיה". השופטים גם נדהמו לשמוע שלא נבדק כלל אם נלמדים לימודי אנגלית במוסדות הפטור. מ"מ הנשיא יצחק עמית אמר: "אם בודקים אנגלית ועברית ביחד כחלק מהחובה ללימודי שפות - זו בדיחה". השופטים אמורים להחליט האם לחייב את המדינה להשיב לעתירה.
מוסדות הפטור הם המוסדות החרדיים שמלמדים את כמות לימודי הליבה הנמוכה ביותר ולמעשה אין עליהם כמעט פיקוח. בישראל פועלים כ-250 בתי ספר במעמד של מוסדות פטור, ובהם לומדים למעלה מ-64 אלף תלמידים. רובם המוחלט של מוסדות הפטור הם מוסדות לבנים, וכ-45% מהתלמידים הבנים בחינוך החרדי לומדים במוסדות אלה. עבור תלמידות קיימים שני בתי ספר בלבד במעמד של מוסדות פטור, משום שממילא מצופה מהן ללמוד לימודי ליבה. למרות הפיקוח האפסי, מוסדות הפטור מתוקצבים בהיקף של 55% ממוסד ממלכתי.
בינואר עתר המרכז הרפורמי לדת ומדינה לבג"ץ בטענה שאין תקנות המאפשרות לתקצב את מוסדות הפטור מאחר שהם אינם מלמדים את תוכנית הליבה בהיקף הנדרש. לטענת המרכז, "היעדר פיקוח ראוי על מוסדות הפטור מוביל להפליית מוסדות החינוך הרשמיים". כמו כן הוא טוען ל"פגיעה בזכות לשוויון ולחינוך של תלמידי מוסדות הפטור, אשר אינם רוכשים כלים ומיומנויות הנדרשים לצורך השתלבותם העתידית בשוק העבודה". בין היתר דרש המרכז להנהיג פיקוח יעיל ולעצור את תוספות התקציב הגדולות שניתנו למוסדות הפטור במסגרת הכספים הקואליציוניים לשנת 2024.
בתשובה מקדמית לעתירה שהגישה באוגוסט הודתה פרקליטות המדינה שאין פיקוח יעיל על מוסדות הפטור שיבטיח את אכיפת תוכנית הליבה, ויש צורך בגיבוש תוכנית מפורטת לפיקוח כזה. עוד הודתה הפרקליטות שמ-2019 לא הותקנו תקנות להסדרת תקצוב מוסדות הפטור, מה שאומר שהם מתוקצבים ללא בסיס חוקי. לטענת הפרקליטות, תוכנית פיקוח נמצאת בהכנה.
בדיון היום התבטאו השופטים בחריפות בנושא מצב הפיקוח על מסודות הפטור. השופטים שבו ושאלו מדוע לא מתקיימים מבחני מיצ"ב במוסדות הפטור כדי לוודא שאכן הם לומדים מה שהם אמורים ללמוד. עמית אמר: "אני הייתי מוותר על כל המפקחים ועושה מבחן. במבחן אפשר לדעת אם הילדים למדו שברים או לא. מפקח לא יכול לדעת את זה". באשר לטענת המדינה שצריך לבנות אמון עם המוסדות כדי לקיים פיקוח, השופטים תהו על כך שהניסיון לבנות אמון נמשך כבר 20 שנה.
בתום הדיון אמרה עו"ד ריקי שפירא רוזנברג מהמרכז הרפורמי לדת ומדינה: "גם בית המשפט מבין את ההתנהלות השערורייתית של המדינה שמעבירה מאות מיליוני שקלים למוסדות הפטור כבר שנים מבלי לוודא שנלמדים לימודי הליבה. נראה שבית המשפט לא יסתפק עוד בהבטחות עמומות".