סגור
בתי הזיקוק בזן מפרץ חיפה בתי זיקוק 2
בתי הזיקוק במפרץ חיפה. התוכנית מציעה להוציא את התעשייה המזהמת מאזור מפרץ (צילום: גיל נחושתן)

בלי תאריך יעד או מספר יח"ד: אושרה התוכנית לפינוי בתי הזיקוק ממפרץ חיפה

ועדת השרים לענייני פנים ושלטון מקומי אישרה את "תמ"א 75, שער המפרץ". ע"פ ההערכה, ניתן יהיה לתכנן באזור כ100,000-130,000 יח"ד, 5,500,000 מ"ר שטחי תעסוקה, 4,400,000 מ"ר מבני ציבור, 3,000,000 מ"ר שטחי מסחר, 2,500 חדרי מלון ופארק מטרופוליני בשטח של 5,300 דונם

ועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי אישרה היום את "תמ"א 75, שער המפרץ". התוכנית מציעה, בין היתר, להוציא את התעשייה המזהמת מאזור מפרץ חיפה ולקדם אזורי תעשייה ותעסוקה נקייה יחד עם פיתוח עירוני איכותי ושטחים פתוחים ברמה מטרופולינית.
למרות אישור התוכנית, יש לזכור כי מדובר בתוכנית מתאר ארצית ולכן כללית מאד. מימושה תלוי בקידומן של תוכניות בת נוספות (איחסון תזקיקים, ניקוז מי נגר). התוכנית אינה קובעת יעדי זמן, וגם לא נוקבת במספרים מדוייקים של יח"ד או מ"ר. בנוסף לכך, עדיין לא ברורה המסגרת המוניציפאלית שתתהווה לאחר מימוש התמ"א.
1 צפייה בגלריה
תוכנית מתאר מפרץ חיפה תמ"א 75 הדמיה
תוכנית מתאר מפרץ חיפה תמ"א 75 הדמיה
הדמיה של תוכנית המתאר מפרץ חיפה תמ"א 75
(הדמיה: יער קורין אדריכלים.)
תמ"א 75 מתפרסת על 36,500 דונם, במקום שבו נמצאים עכשיו מפעלי התעשייה המזהמת במפרץ חיפה. התוכנית קובעת אזור גדול של שטח חקלאי פתוח בסמיכות לחלק המערבי של כביש 70, מול הישוב רכסים; פארק מטרופוליני מצפון לכביש 75 ולאורך נחל הקישון, מול אתר בית החרושת נשר; אזור פיתוח עירוני, הכולל גם אזור המיועד למגורים מדרום לערים קריית אתא, קריית ביאליק וקריית מוצקין; אזור תעסוקה רגיל ואזור מטרופוליני משולב (תעסוקה, הייטק, תיירות ומסודות ציבור וגם מגורים), שיהווה את לב התוכנית ויחבר את העיר התחתית בחיפה עם נמל הקישון. התוכנית קובעת כי קידום של כל תוכנית באזור ילווה במסמכי בדיקה של זיהומי קרקע, זיהום אוויר, חומרים מסוכנים ומטרדים סביבתיים.
ברוח הזמן, התוכנית מדברת על עידוד המעבר לתחבורה ציבורית והקטנת השימוש ברכב פרטי. התוכנית לא מתייחסת אמנם להרחבת שדה התעופה הקיים בחיפה או שדה תעופה בינלאומי עתידי בעמק יזרעאל, אך מציינת אפשרות לקביעת מנחת מסוקים שיאפשר שירותי מוניות אויר יעילים בין המטרופולינים והפריפריה, וקישוריות למרכיבי תחבורה אחרים.
התוכניות המפורטות שיוקדמו בהמשך לתוכנית המתאר הארצית יכללו היקפים מוערכים של 100,000-130,000 יח"ד, 5,500,000 מ"ר שטחי תעסוקה, 4,400,000 מ"ר מבני ציבור, 3,000,000 מ"ר שטחי מסחר, 2,500 חדרי מלון ופארק מטרופוליני בשטח 5,300 דונם.
התוכנית המתארית נערכה ביוזמת רמ"י (רשות מנהל מקרקעי ישראל) והמועצה הארצית לתכנון ובנייה, ע"י 'יעד אדריכלים ומתכנני ערים ונוף בע"מ' בניהול 'יער קורין ניהול תכנון' וברוך בורוכוב, 'חברת תוכן'.
יובל אדמון, ראש המינהלת לפיתוח מפרץ חיפה במועצה הלאומית לכלכלה, אמר לכלכליסט, עם אישורה של התוכנית ע"י המועצה הארצית, בחודש ספטמבר האחרון, כי יזמי התוכנית חילקו אותה ל-3 וקטורים: "שימושי הקרקע במפרץ חיפה, שמתאר איך יראה מפרץ חיפה החדש, תמ"א 75 א' שמוקדשת לתשתיות אנרגיה כדי שניתן יהיה לסגור את בז"ן, הוקטור השלישי הוא ניהול מי הנגר באזור-נושא קריטי כי מפרץ חיפה מנקז אליו נחלים ומועד לפורענות הצפות. כל שלוש התוכניות האלה מתקדמות במקביל ולהערכתי, יאושרו בשנתיים הקרובות. בהחלטת ממשלה 12131 שנת היעד לסגירת ב"זן היא 2029. התכנון המפורט של שימושי הקרקע יקח בערך 3 שנים".
מנהל רמ"י (רשות מקרקעי ישראל), יעקב קוינט הבהיר כי "הקו המנחה של התוכנית הינו יצירת מרקם אורבני שוקק חיים המשלב מגורים, תעסוקה ושטחים פתוחים אשר, כפועל יוצא, יוביל לשיפור איכות חייהם של התושבים והפחתה משמעותית של זיהום האוויר".
יו"ר איגוד ערים, עו"ד שרית גולן שטיינברג, מסרה כי "תקופת החירום, אותה אנו חווים בימים אלה, משמשת כתזכורת לחשיבות הרבה שבקידום מהיר של תמ"א 75 הכוללת את הוצאתם של החומרים המסוכנים מלב ריכוזי האוכלוסייה, סכנה שממשיכה לרחף מעל לתושבי האזור כולו".