האם כדאי לערוך צוואה הדדית או צוואה רגילה
האם כדאי לערוך צוואה הדדית או צוואה רגילה
צוואה הדדית הפכה להיות יותר נפוצה מבעבר. באיזה מקרים כדאי לערוך צוואה הדדית ומהם היתרונות שלה?
גבר או אישה הרוצים לערוך צוואה נתקלים לעיתים בשיקולים עתידיים לא ידועים. למשל אם הבעל יוריש את כל רכושו לאשתו (או האישה לבעלה), וחס וחלילה הוא ילך לעולמו לפניה, עלול להיווצר מצב שהאישה תינשא מחדש ותוריש לבעלה את כל רכושה או חלקו. כך עלול להיווצר מצב שהילדים המשותפים מהבעל הראשון לא יקבלו דבר וגם רכושו של בעלה הקודם לא יעבור לילדים.
מצד שני אם יוריש הבעל חלק מהרכוש לילדים עלולים הילדים לבקש את חלקם מהירושה עוד בזמן שאימם בחיים. דבר העלול לגרום לאישה לבעיה כלכלית קשה או אפילו לכך שתאלץ לצאת מהדירה המשותפת לה ולבעלה המנוח.
ברוב המקרים סומכים על בן הזוג השני שינהל את ענייני הירושה בצורה הוגנת אבל לעיתים עורך הצוואה רוצה להגדיר מראש את חלוקת הרכוש.
למעשה יש פה דילמה. אז מה עושים?
אם עורך הצוואה רוצה להגדיר מראש את חלוקת הרכוש, לדעתי צוואה הדדית פותרת את הדילמה. צוואה הדדית קובעת שבן זוג אחד מוריש את כל הרכוש לבת זוגתו (והפוך) וזאת בתנאי שבת זוגתו תוריש את כל הרכוש לילדי הצדדים. כך בעצם נוצר מנגנון שבן הזוג יורש את כל רכושו של בן הזוג האחר ללא חשש שהבן זוג שנותר בחיים יעביר את הרכוש לצד ג' וכך ילדי הצדדים יפגעו. בנוסף צוואה הדדית פותרת את הסוגיה השנייה, במסגרת הצוואה ההדדית הילדים לא יוכלו לדרוש את חלקם בירושה לפני מותם של שני בני הזוג. כך מגינה הצוואה ההדדית על הרכוש המשפחתי על מנת שיישאר במשפחה המקורית.
לדעתי צוואה הדדית היא הפתרון האולטימטיבי לפתרון הדילמות הנ"ל ועל כן חשוב וראוי שרבים מהציבור יכירו את יתרונותיה.