סגור
יובל שטייניץ
יובל שטייניץ (צילום: יריב כץ)

גלנט החליט למנות את השר לשעבר יובל שטייניץ ליו"ר רפאל

בניגוד לחוות דעת משפטיות וללא התייעצות עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ', החליט שר הביטחון למנות את השר לשעבר יובל שטייניץ ליו"ר החברה; בלשכתו של גלנט ענו שאין צורך בתיאום בעניין זה; גורם פוליטי העריך כי סמוטריץ' הופתע מהמהלך וכלל לא ברורה עמדתו ביחס למינוי

שר הביטחון יואב גלנט החליט למנות את חברו לשעבר לשולחן הממשלה יובל שטייניץ לתפקיד יו"ר החברה הביטחונית־ממשלתית רפאל מערכות לחימה, בלי לתאם את המהלך עם שר האוצר בצלאל סמוטריץ' שמכהן גם בתפקיד שר במשרד הביטחון.
מינוי של יו"ר לחברה ממשלתית טעון באישור ובהסכמה של שר האוצר ושל השר הממונה. אולם, בלשכתו של גלנט אמרו במענה על שאלת "כלכליסט" האם נעשה תיאום כזה בין השרים כי אין בכך צורך, שכן הנושא נמצא תחת סמכותו של שר הביטחון.
מאז פרסום המינוי היום (ב') בצהריים נרשמה שתיקה מכיוון לשכתו של סמוטריץ' ולא ניתנה התייחסות לשאלה האם המינוי תואם ומוסכם בין השרים, שכן הוא ידרוש חתימה של שניהם. גורם פוליטי העריך כי סמוטריץ' הופתע מהמהלך של גלנט וכלל לא ברורה עמדתו ביחס למינוי.
גלנט נכנס לתפקידו כשר הביטחון רק לפני כשבוע וקידום המינוי הפוליטי של שטייניץ לרפאל הוא אחד המהלכים הראשונים שלו בתפקיד. שטייניץ (64) הוא ד"ר לפילוסופיה, חבר כנסת לשעבר שמילא שורה של תפקידי שר בשורות הליכוד במשך 23 שנה. הוא היה בין השאר שר האוצר, שר האנרגיה, והשר למודיעין אסטרטגי, והיה חבר במשך 12 שנה בקבינט המדיני ביטחוני.
שטייניץ פרש מהחיים הפוליטיים בקיץ 2021, באופן שלפי מקורביו חילץ אותו מתסבוכת עתידית אפשרית מסביב לעמדתו בעניין פסקת ההתגברות שבה חפץ נתניהו, והוא עצמו נשוי לשופטת בית המשפט העליון גילה כנפי־שטייניץ.
בנוסף על הזיקה הפוליטית שלו לשר שממנה אותו, לשטייניץ אין ניסיון עסקי והוא גם לא משתייך לנבחרת הדירקטורים של רשות החברות הממשלתיות, כך שמינוי זה נעשה באופן שנוגד את הוראות משרד המשפטים והייעוץ המשפטי לממשלה.
גורמים בכירים שמעורבים בנושא אמרו ל"כלכליסט" כי המינוי עשוי לאתגר את המערכת ואף לזמן לה את סיפור "בג"ץ עמיר פרץ 2", עם מינויו לתפקיד יו"ר התעשייה האווירית.
לפי גורם שמעורב בנושא, "אחרי מקרה פרץ הדלת של מינוי באמצעות הליך הצבעה בממשלה נטרקה בידי משרד המשפטים והיועץ המשפטי לממשלה. זה לא מקרה פשוט אבל לא מדובר במצב שאינו פתיר".
יתכן שאחד הפתרונות הוא בכלל ביטול נבחרת הדירקטורים באמצעות חקיקה, כפי שהליכוד שוקל לעשות. מצב זה יסלול את הדרך למינוי בעלי תפקידים בחברות הממשלתיות על פי החלטות של הדרג הפוליטי בלבד ובלי קשר ליכולות, השכלה, ניסיון וכישורי המועמדים. "המינוי הזה מבשר על פירוקה, הלכה למעשה, של נבחרת הדירקטורים ובהמשך נראה עוד כאלה", ביקר גורם פוליטי.
גורמים פוליטיים רואים את המינוי הפוליטי שמוביל גלנט כמהלך שנתמך במגמה שמתחזקת בשבועות האחרונים בממשלת נתניהו השישית - מינוי מקורבים וחלוקת מתנות לחברים - ושטייניץ הוא אחד כזה.
ועדיין, נתניהו וגלנט לא עושים במינויו של שטייניץ דבר שכבר לא נעשה. ב־2016 קידם שר הביטחון דאז, יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, את שרי סיעתו לשעבר לתפקידי יו"ר בחברות הביטחוניות הממשלתיות. יצחק אהרונוביץ' מונה ליו"ר תעש מערכות (שמאז הופרטה ונמכרה לאלביט מערכות), עוזי לנדאו מונה ליו"ר רפאל, ויאיר שמיר יועד לתפקיד יו"ר התעשייה האווירית, אך מינויו נפסל בגלל ניגודי עניינים. אלא שגורם שמעורב בנושא אמר שכיום, לאחר בג"ץ עמיר פרץ, לא ניתן היה להכשיר גם אותם.
שטייניץ צפוי להחליף ברפאל את לנדאו, שכיהן בתפקיד היו"ר במהלך שש השנים האחרונות לצדו של המנכ"ל יואב הר־אבן, שמכהן בתפקיד מתחילת 2016 ומונה על ידי שר הביטחון לשעבר, משה (בוגי) יעלון. בעבר שימש הר־אבן גם בתפקיד עוזרו של יעלון והשתחרר מצה"ל בדרגת אלוף.
עם מינויו של שטייניץ ליו"ר רפאל הוא צפוי למצוא בדירקטוריון שתי דירקטוריות אקטיביות: החשבת הכללית לשעבר במשרד האוצר, מיכל עבאדי בוינג'ו, וחה"כ לשעבר אילת נחמיאס ורבין, שמכהנת במקביל גם כיו"ר מכון היצוא.
באחרונה עבאדי גילתה עניין בתפקיד שמפנה לנדאו וכך גם עמיתה לדירקטוריון, מנכ"ל האוצר לשעבר, שי באב"ד. אלא שבאב"ד נפרד מהרעיון וגם מרפאל עם מינויו למנכ"ל שטראוס במקום גיורא בר דעה.