סגור
מתקני אגירה
מתקני אגירה ( צילום: ארז עוזיר)

המירוץ לחשמל כשר: למה לחברת החשמל כל כך דחוף להקים מתקני אגירה בבני ברק?

במשרד האנרגיה עשויים לאשר את בקשת חברת החשמל להקים מתקני אגירה בצפון בני ברק, למרות התנגדות גורמי המקצוע. לפי המתווה, החברה תקים את המתקנים ותמכור אותם תוך 3 שנים – בטיימינג מושלם, עם תום ההסכם הקיבוצי של עובדי החברה האוסר עליהם לשבות

מזה מספר שבועות מנכ"ל חברת החשמל, מאיר שפיגלר, מנסה לקבל אישור ממשרד האנרגיה להקמת מתקני אגירה בשכונה בצפון בני ברק, שיאפשרו לחרדים מתקני חשמל כשר – כלומר, חשמל שיופק ללא עבודת יהודים במהלך השבת. הפרויקט מוערך ביותר מ-100 מיליון שקל, ושורת יזמים פרטיים רואים כדאיות כלכלית בהקמתו.
במשרד האנרגיה החלו לגבש תוכניות לאישור הבקשה על אף התנגדות גורמי המקצוע - ביניהם מכתב ששלחה הממונה על התחרות מיכל כהן וראש רשות החשמל אמיר שביט. אלה טענו שהענקת האישור לחברת החשמל להקים את מתקני האגירה תפגע בתחרות בשוק החשמל. כמו כן, גם העלו חשש שעלות הקמת מתקני האגירה תתגלגל לתעריף החשמל של כלל הציבור - מה שיוביל לסבסוד של מתקני האגירה. לא רק גורמי המקצוע בישראל מתנגדים למהלך – גם האיחוד האירופאי. על פי הדירקטיבה של האיחוד האירופי משנת 2019, לחברה המפעילה את רשת החשמל אסור להחזיק גם במתקני אגירה בשל חשש מיצירת פגיעה בתחרות בין ספקי האגירה השונים – שכן חברת החשמל תוכל להקים מתקני אגירה, וגם תחויב לחבר מתקני אגירה של יזמים פרטיים - מה שיכול להעלות חששות לניגודי עניינים.
כפי שנחשף בכלכליסט אתמול, עובדים במשרד האנרגיה ורשות החשמל מגבשים מתווה חדש להקמת מתקני האגירה – לפיו חברת החשמל תקים את מתקני האגירה ותחויב למכור אותם תוך שלוש שנים – בשנת 2026. לא סתם בחרו בפרק זמן של שלוש שנים עד שתחויב חברת החשמל למכור את המתקנים. בעוד כשלוש שנים, ב-17 במאי 2026, יסתיים ההסכם הקיבוצי של עובדי חברת החשמל עם המדינה, האוסר עליהם לשבות.
ההסכם הקיבוצי הקודם עם חברת החשמל נחתם במסגרת הרפורמה בחברה, לפיה שוק החשמל ייפתח לתחרות – במקטע ייצור החשמל ואספקת החשמל (הקשר עם הלקוח ומערכי החיוב). חברת החשמל תמשיך להחזיק במונופול במקטע הולכת החשמל, אך תחויב למכור 5 תחנות כוח שבבעלותה למגזר הפרטי, ולא תקים תחנות כוח חדשות (מלבד שתי יחידות שכעת בבנייה בחדרה).
כמו כן, הוחלט כי במקטע ההולכה, כלומר הולכת חשמל במתח עליון מתחנות הכוח ועד שכונות מגורים - תחזיק חברת החשמל במונופול, בשל חוסר כדאיות כלכלית ביצירת תחרות במקטע זה. במסגרת ההסכם נקבע כי במידה והמדינה תקיים את תנאי הרפורמה, על חברת החשמל ייאסר לשבות – למשך שמונה שנים. במילים אחרות, במידה וחברת החשמל תקים את המתקנים בעוד כשלושה שבועות מהיום, החברה תגיע לדיונים על ההסכם הקיבוצי הבא מעמדת כוח חזקה, בה לחברה שליטה בטכנולוגיה חדשה בתחום החשמל בישראל, וגם היכולת לשבות.
מחברת החשמל נמסר: "חברת החשמל מנוסה במכירת תחנות כוח, גדולות הרבה יותר, ממתקן האגירה המתוכנן. החברה עמדה, עומדת ותעמוד בכל התחייבויותיה, לרבות מכירת מתקן האגירה. זאת, כפי שעשתה במכירת תחנות הכוח אלון תבור, רמת חובב, חגית מזרח וכך גם בעתיד לגבי תחנת הכוח אשכול".