להוריד את הריבית. לא להעלות אותה
להוריד את הריבית. לא להעלות אותה
ביום שני, ה-3 באפריל, יקבל נגיד בנק ישראל את ההחלטה האם להעלות את הריבית בפעם התשיעית ברציפות. רוב רובם של המומחים סבורים שההחלטה שלו תהיה המשך העלאת הריבית, גם לאור הנתונים במשק המצביעים על המשך אינפלציה וגם לאור ההערכה שגם נגיד הבנק הפדרלי האמריקאי יחליט במהלך השבוע הקרוב על המשך העלאות הריבית בארצות הברית.
לטעמי, גם אם מדובר בדעת מיעוט, לא רק שעל הנגיד שלנו לשקול היטב, היטב האם כדאי לו להמשיך בהעלאות ריבית על תקן של "טייס אוטומטי" בעקבות עמיתו האמריקאי, אדרבא, עליו לשנות את המשוואה ולייצר מומנטום מחודש לכלכלת ישראל בכלל ושוק הדיור בפרט, דווקא באמצעות הורדת ריבית, פעולה שללא ספק תגרום להתנעה מחודשת של המשק.
מעבר לעבודה שהידועה לכל שלכלכלת מדינת ישראל צרכים ומאפיינים שונים מכלכלת ארצות הברית, עובדה שעד כה לא נלקחה בחשבון על ידי הנגיד שלנו במהלך השנה האחרונה, נשאלת השאלה במה שמונה העלאות הריבית הרצופות שהיו עד כה אכן סייעו לכלכלת ישראל ובמה, רחמנא ליצלן דווקא הזיקו לה.
הדברת האינפלציה?
משימה זו לא רק שלא הצליחה, אלא אף נכשלה כישלון חרוץ חלפה שנה תמימה מאז ראשית העלאות הריבית במרץ אשתקד, והאינפלציה לא רק שלא הודברה, דומה שהיא דווקא מרימה ראש יותר ויותר.
כל כלכלן מתחיל יודע היטב שתדלוק ביקושים הינם לא רק תוצאה של מחסור ריאלי בשוק, אלא גם תוצאה של תחושת מחסור פסיכולוגי(!) כך שבאופן פרדוקסלי העלאות הריבית דווקא יצרו הסתערות רבתי על מצורי צריכה ועלייה דרמטית ביוקר המחיה, מה שכמובן בא לידי ביטוי בהמשך נתוני האינפלציה.
האטת הביקושים בשוק הדיור?
צחוק הגורל. אכן הנגיד הצליח במשימה למתן ואף לעצור לחלוטין את הביקושים בשוק הדיור, אבל בכך "שפך את התינוק עם המים". הוא הפך במו ידיו שוק דיור אקטיבי ותוסס לשוק מת, עם ירידה חסרת תקדים בעסקות עד כדי מחצית בקירוב ועם אווירת נכאים.
עצירת התדלוק של שוק המשכנתאות?
גם כאן ההישג של הנגיד הינו חרב פיפיות. אמנם כמות המשכנתאות פר חודש ירדה באופן תלול לכמחצית לעומת אשתקד(יחס דומה לירידה בכמות העסקאות!) אולם הסיבה האמיתית לכך הינה בעובדה שיותר ויותר ישראלים אינם יכולים לעמוד בהחזר המשכנתא שעלה בממוצע בכ-1200 שקלים לעומת אשתקד.
בלימת הזינוק במחירי הדיור?
גם כאן, העלאות הריבית במשק היו תלושות לחלוטין ממדיניות שוק הדיור, התחלות הבנייה אמנם עלו, אולם באופן מתון בהרבה לעומת התחזיות, עובדה שגרמה להמשך ביקושים כבושים בשוק, זאת למרות המיעוט בעסקאות.
לסיכום, מדיניות העלאות הריבית נכשלה באופן חרוץ בכל הגזרות ולטעמי העלאת ריבית נוספת לא רק שלא תועיל, היא אף תזיק. על כן המלצתי לשוק מהלך מפתיע של הורדת הריבית, מה שגם יקל על נוטלי המשכנתאות, גם ייצר "וויב" מחודש בשוק הדיור וגם יעודד מחדש את הצמיחה שאפיינה אשתקד את כלכלת ישראל ושהייתה הגבוהה ביותר מבין כל מדיניות ה-OECD!
*כותב המאמר רוני מזרחי הוא נשיא לשכת הקבלנים ובעלי קבוצת "מזרחי ובניו"