דעהפוטין משחק לידיים של האיחוד האירופי
דעה
פוטין משחק לידיים של האיחוד האירופי
רבים סבורים כי יהיה קשה לאיחוד האירופי להקטין את התלות הכלכלית ברוסיה לאור הפלישה לאוקראינה. אולם, האיחוד החל להתרחק מרוסיה עוד לפני הפלישה, ודומה כי מהלכיו של פוטין אינם אלא גורם מדרבן לתהליך זה
אחת השאלות המסקרנות שנמצאות על סדר היום בהקשר של המלחמה באוקראינה הינה עד כמה מסוגל האיחוד האירופי להניע מהלך של הקטנת התלות ברוסיה, ולו באופן הדרגתי. רבים סבורים כי יהיה לו קשה לעשות זאת, משום שמשקי הבית יתקשו מאוד להתמודד עם ההשלכות הכבדות מבחינת תעריפי הדלקים, הבנזין, ההסקה, הגז הטבעי ועוד, וכתוצאה מכך דעת הקהל, התומכת כיום במהלכים לטובת אוקראינה, תתערער עד מהרה.
למרות זאת, באיחוד האירופי מגלים נחישות והודיעו כי יפעלו להקטנת התלות בגז רוסי בכשני שליש עוד השנה ויבטלו אותה לחלוטין לפני סוף העשור. גם בריטניה מתכננת להסיר את ייבוא הנפט הגולמי ומוצריו מרוסיה עד סוף השנה. הממלכה המאוחדת אמנם לא חברה עוד באיחוד האירופי, אך ההצהרות מצביעות על מדינות חדורות רוח קרב.
הטיעון נגד הקטנת התלות ברוסיה הוא טיעון הגיוני, משום שעוד לפני המלחמה היה נטל תעריפי האנרגיה על צרכני היבשת קשה. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן בגוש האירו ב-5.1%, מספר שלא נראה עשרות שנים, אך בניכוי סעיף האנרגיה עלה המדד ב-2.6% בלבד, וסעיף האנרגיה כבר עלה ב-28.6%!
לכאורה, מדובר בעיתוי הכי פחות נוח להתחיל מהלך של התנתקות. אולם, נתונים שפרסמה השבוע הלשכה לסטטיסטיקה של גוש האירו (Eurostat) מראים כי התהליך כבר החל ונמצא בעיצומו. לפי הנתונים, רוסיה אכן חשובה לפעילות סחר החוץ של האיחוד האירופי: היא השוק החמישי בגודלו עבור היצוא מארצות האיחוד (4.1% מהיצוא), והמקור השלישי בגודלו לסחורות המיובאות לתוך האיחוד (7.5% מהיבוא). משמע, לאיחוד גירעון סחר עקבי עם רוסיה, נקודה מאתגרת לקראת כוונה להקטין הישענות על תוצרה.
אך כאן נכנס למשוואה גורם נוסף - משבר הקורונה. לפי נתוני Eurostat, המשבר גרם הן ליצוא והן ליבוא בין רוסיה לבין האיחוד האירופי לקטון משמעותית עוד בשנת 2020, כך שגירעון הסחר של האיחוד התכווץ לרמתו הנמוכה ביותר בעשור האחרון - כ-16 מיליארד אירו. למעשה, מדובר בתהליך שהחל כבר בעשור האחרון, אך הקורונה הביאה אותו לשיא.
מטבע הדברים, רכיב האנרגיה נוטל את רוב תשומת הלב. כיום, יבשת אירופה מתמודדת עם חורף קר ועוד קודם לפרוץ המלחמה התנהלה מולה רוסיה בצורה די לעומתית בכל הקשור למשלוח גז טבעי. אשתקד היווה מקטע זה 62% מסך הייבוא מרוסיה (כ-99 מיליארד אירו), אך גם כאן מתברר כי תהליך ההתנתקות כבר החל - מאז 2011, אז היווה יבוא האנרגיה מרוסיה לאיחוד 77%, חלה ירידה חדה של 14.2%. למעשה, יבוא האנרגיה מרוסיה לאיחוד האירופי בשנת 2020 היה הנמוך ביותר בעשור האחרון (כמעט 60 מיליארד אירו).
בשורה התחתונה, מבחינת האיחוד האירופי הקטנה משמעותית של התלות ברוסיה הינה משימה מאתגרת, שתקשה לא מעט על החברות ומשקי הבית ביבשת. יחד עם זאת, תנאי הפתיחה לכך כיום טובים משמעותית משהיו בכל העשור האחרון. רוסיה, בין אם התכוונה ובין אם לאו, נתנה דחיפה נוספת לתהליך שכבר יצא לדרך. משום כך, אינני חושב שראשי האיחוד האירופי רואים בתהליך זה אילוץ הנובע מהפלישה הרוסית לאוקראינה, אלא הזדמנות שמשחקת לידם במטרתם האסטרטגית להשלים אותו.
רונן מנחם הוא הכלכלן הראשי בבנק מזרחי טפחות