סגור
מאיר שפיגלר מנכל חברת החשמל
מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר. סופג ביקורת מהוועד (צילום: אוראל כהן)

החוב של חברת החשמל הולך ותופח, תעריף החשמל עלול לעלות

רשות החברות הממשלתיות תכנס את הוועדה לבחינת האיתנות הפיננסית של חברת החשמל בספטמבר. פתיחת מלאי החירום של הסולר במסגרת המלחמה רק תחמיר את המצב. במקרה זה תעריף החשמל יעלה ב־5% 

על רקע החוב המתנפח של חברת החשמל, שהוביל גם להכרזה על סכסוך עבודה של ועד העובדים בחברה מחשש לפגיעה בביצועים הכלכליים של החברה בשל החוב, ברשות החברות הממשלתיות מתכוונים לכנס את הוועדה לבחינת האיתנות הפיננסית של חברת החשמל.
ההחלטה על הקמת הוועדה, הכוללת את נציגי רשות החברות הממשלתיות, אגף תקציבים ואגף החשב הכללי במשרד האוצר ומשרד האנרגיה, היא חלק מהרפורמה בחברת החשמל של 2018.
הרפורמה, שפתחה את משק החשמל לתחרות ואיפשרה כניסה של יותר יצרני חשמל פרטיים (כיום חברת החשמל מייצרת כ־35% מהחשמל בישראל בלבד), נבעה בין היתר מהחוב הגבוה שאליו הגיעה החברה. במסגרת הרפורמה הוחלט גם על קביעת מדד לאיתנותה הפיננסית של החברה – יחס החוב ל־EBITDA. הוועדה נדרשת להתכנס לפחות אחת לשנה, אך עד היום היא התכנסה רק פעמיים, ב־2020 וב־2023.
במכתב שנשלח ב־18 ביולי והגיע לידי כלכליסט, פונה הילה גלוזמן, סגנית בכירה למנהל רשות החברות, לחברת החשמל ומבקשת שהחברה תשלח מידע על מצבה הפיננסי של החברה עד לאמצע אוגוסט השנה, כשהוועדה תתכנס עד סוף ספטמבר. הוועדה תדון ביצירת תחזית מעודכנת לצפי של חברת החשמל לעמוד ביעדי החוב עד 2030 וההשפעה של הגדלת מלאי הדלקים של החברה לאור המצב הביטחוני. מלאי הסולר של חברת החשמל אמור לשמש במקרה של אירוע ביטחוני שבו תופסק אספקת הגז הטבעי לישראל ויידרשו לעבור להשתמש בדלקים חלופיים.
כמו כן ידונו בהשפעת תוכנית הפיתוח הנבחנת כעת במשרד האנרגיה על האיתנות הפיננסית של החברה. התוכנית, שממתינה לאישור במשרד האנרגיה, כוללת השקעות בגובה של 17 מיליארד שקל עד 2030 בשל הביקוש הגובר בשיעור של 3% בשנה לחשמל.
בתוך כך, בשבוע שעבר העלו בהנהלת חברת החשמל דרישה לבחינת המצב הפיננסי של החברה. בדיווח לבורסה לאחר פגישת הדירקטוריון ביום חמישי האחרון הודיעה החברה כי "החברה תדרוש מרשות החשמל לקבל כיסוי מלא לעלויותיה במסגרת עדכון התעריף השנתי לשנת 2025, וכן תעמוד על כך שרשות החשמל תקבל החלטה במהירות בדבר העברה לחברה של השווי ההוגן של הקרקע של תחנת הכוח אשכול, וכן תבקש לבחון אל מול רשות החשמל את היקף ההשקעות בתוכנית הפיתוח, בשים לב להשפעות הכספיות הקיימות והעתידיות של המלחמה על החברה בכלל". כלומר, בהנהלת החברה דורשים מרשות החשמל לפעול בהתאם לחשש מזינוק החוב, ועל רקע העלויות הגוברות כתוצאה מהמלחמה.
עלות נוספת של המלחמה היא שבמקרה של אירוע חירום שיחייב פתיחת מלאי הסולר של החברה, המיועד לחירום, החברה תרכוש סולר בהיקף של עד 1.4 מיליארד שקל, בהתאם להחלטת רשות החשמל. המשמעות של רכישת סולר בגובה 1.4 מיליארד שקל היא עלייה של 5% בתעריף החשמל.
במהלך השנתיים האחרונות חלו מספר אירועים שפגעו במצבה הפיננסי והזניקו את החוב של החברה שחצה את רף ה־40 מיליארד שקל. כך למשל, המלחמה באוקראינה הזניקה את מחירי הפחם ב־2022 ביותר מ־140%. פחם משמש לייצור כ־20% מהחשמל בארץ. תעריף החשמל הוא מקור ההכנסה היחיד של חברת החשמל (מלבד גיוסי הון), והתעריף נקבע על פי ניתוח של רשות החשמל לעלויות החזויות של החברה לפיתוח הרשת וייצור החשמל. לכן, ההחלטות של הרשות לפרוס את החוב ליותר שנים הובילו להגדלת החוב של החברה. בסוף הרבעון הראשון של 2024 יחס החוב ל־EBITDA של חברת החשמל עמד על 5.5, כאשר היעד לפי דירקטוריון החברה הוא 5.2. יעד זה נקבע ב־2023 בדירקטוריון חברת החשמל, כאשר בטרם העדכון היעד היה יחס של 4.3.

"מחויבים לאיתנות פיננסית"

השבוע פורסם בכלכליסט כי על רקע המצב הפיננסי של חברת החשמל, בוועד העובדים החליטו להכריז על סכסוך עבודה בטענה שהנהלת החברה, בראשות המנכ"ל מאיר שפיגלר והיו"ר דורון ארבלי, לא פעלה מספיק מול משרדי הממשלה ורשות החשמל לצמצום החוב ושיפור היחסים הפיננסיים של החברה.
לביקורת זו של הוועד הגיבה חברת החשמל בשבוע שעבר: "דירקטוריון חברת החשמל וההנהלה מחויבים לאיתנותה הפיננסית של חברת החשמל. חובתה הציבורית של החברה לדאוג בימי שגרה ובעת חירום לאספקת חשמל סדירה לכל תושבי המדינה כפי שמוכח מאז 7 באוקטובר ועד בכלל".
מרשות החברות הממשלתיות נמסר בתגובה: "הוועדה לבחינת האיתנות הפיננסית של חברת החשמל אמורה להתכנס אחת לשנה או אם יש אירוע המשפיע באופן מהותי על עמידה ביעדי האיתנות הפיננסית של החברה. מאז החלטת הממשלה התכנסה הוועדה מספר פעמים, בין היתר בשנת 2023, טרם פרוץ מלחמת חרבות ברזל, במטרה לבחון את איתנותה הפיננסית של החברה. במהלך השנה שחלפה מאז התכנסה הוועדה התרחשו אירועים משמעותיים במשק החשמל שעשויים להשפיע על איתנותה הפיננסית של החברה. לאור אירועים אלו ובהתאם להחלטת הממשלה, הוועדה צפויה להתכנס בתקופה הקרובה ואף יצא מכתב בנושא מטעם רשות החברות".