סגור
שר האוצר בצלאל סמוטריץ'
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילום: אלכס קולומויסקי)

פרשנות
ישראל עלולה להפוך למסוכנת להשקעה: דירוג האשראי בשווקים קרוב ל־BBB

הורדת דירוג האשראי של ישראל בידי פיץ' נראית כמעט כמכה קלה בכנף, לעומת השווקים שרובם כבר מדרגים את ישראל ברמה של BBB. מידת הסיכון של האג"ח מקרבים אותה למצב שתהפוך לאסורה להשקעה מצד מוסדיים בעולם

הורדת דירוג האשראי של ישראל ל־A בידי פיץ', שנחשבת להכי סלחנית ואופטימית כלפי כלכלת ישראל, העמיד את החברה בשורה אחת עם מתחרותיה מודי'ס ו־S&P. השלוש נמצאות כעת באותה נקודה מבחינת ישראל – גם הורידו דירוג וגם קבעו תחזית שלילית, שמשמעותה כוונה להוריד שוב את הדירוג בשנה עד שנה וחצי הקרובות. כעת אי אפשר לטעון כי יש חברה ש"הגזימה", כפי שניסתה הממשלה לטעון בפברואר השנה כשמודי'ס החלה במהלך.
ואם זה לא מספיק, בשוק ההון המצב גרוע יותר. שם מסבירים, כי פער התשואות בין אג"ח ממשלת ישראל ל־10 שנים לעומת אג"ח מקביל של ארה"ב וכן רמת ה־CDS (תעודות ביטוח על חדלות פירעון של אותן אג"ח, המשמשות במדד לפרמיית הסיכון של הממשלה) – משקפות דירוג אשראי מתחת ל־A. לפי הקונצנזוס, הוא עומד על BBB, ואפשר למצוא גם פחות מכך. כלומר, לפחות שלושה ציונים מתחת לדירוג הרשמי.
הנה דוגמה: ה־CDS לחמש שנים של ישראל נסגר ב־12 באוגוסט על רמה של 144.7 נקודות. ה־CDS לתקופה דומה של מקסיקו, המדורגת BBB עם תחזית שלילית, נסגר על 114.8, כ־20% פחות. גם ה־CDS של רומניה, הונגריה וקזחסטן נמוך מזה של ישראל כאשר למדינות אלו דירוג של BBB או BBB-. לפי נתונים של בלומברג, ה־CDS של ישראל רשם את שיעור הזינוק הגבוה בעולם בשנה האחרונה (164%).
העובדה שהורדות הדירוג העתידיות של ישראל כבר מתומחרות בשוק, רחוקה מלהיות תעודת כבוד. יתרה מזו, מדובר בדירוג שנמצא על הגבול שמכונה "דירוג השקעה". כלומר, מתחת לדירוג זה גופים מוסדיים פיננסיים רבים – לרבות קרנות פנסיה - אינם רשאים להשקיע בהם. כלומר הורדת הדירוג מסכנת ישירות את ההשקעות הזרות בישראל, וזאת בשעה שמשקיעים מתרחקים ממנה ממילא לנוכח המלחמה והמחאות נגדה. "תמחור הסיכון של ישראל בשווקים (לפי רמת ה־CDS), אף מצביע על רמת דירוג הנמוכה במידה משמעותית מהרמה הנוכחית ויש בכך החמרת יתר משמעותית של קריאת התמונה על ידי השווקים העולמיים", מסביר ד''ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי. יתר על כן, דירוג האשראי של האג"ח של מדינת ישראל משפיע על הדירוג של אג"ח קונצרניות ישראליות.
מודי'ס צפויה לפרסם עדכון דירוג אשראי בימים הקרובים, כפי שהם עושים כל חצי שנה. ב־S&P אמרו שהפרסום הקרוב צפוי בתחילת נובמבר. עם זאת, סוכנויות הדירוג רשאיות לפרסם עדכונים בכל רגע נתון. תנאי הרקע מרמזים שיהיו עוד הורדות. לפי האוצר, הגירעון הממשלתי הסתכם ביוני ב־8.1% תוצר - אחד הגבוהים בתולדות המדינה ורחוק מהתקרה המותרת לפי חוק התקציב (6.6% תמ"ג). לפי הלו"ז הרשמי, אתמול היתה אמורה הממשלה לאשר את תקציב המדינה ל־2025, אך אין לכך זכר. לפי הצהרות שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הוא יתחיל לעבוד על התקציב רק "אחרי החגים", כלומר סוף אוקטובר.