סגור
מימין שר הביטחון יואב גלנט שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושר במשרד הביטחון מונה ל יו"ר רפאל יובל שטייניץ'
שר הביטחון יואב גלנט ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' (צילומים: נמרוד גליקמן ברוך גרינברג אלכס קולומויסקי)

הגדלות הרמטכ"ל הולבנו, השירות הסדיר יקוצר: נחתם ההסכם בין צה"ל לאוצר

משרד הביטחון, צה"ל והאוצר חתמו על הסכם רב-שנתי שמכיל ויתורים והישגים משני הצדדים: האוצר "ילבין" את הגדלות הרמטכ"ל השנויות במחלוקת, ומשרד הביטחון יקצר את משך שירות חיילי הסדיר ויגדיל את הבקרה התקציבית מצד האוצר על הוצאות כוח האדם בצבא

משרד הביטחון, צה"ל והאוצר חתמו היום (ה') על הסכם-רב שנתי שמהווה חלק מהתוכנית הרב-שנתית (תר"ש) של משרד הביטחון וצה"ל. ההסכם מכיל ויתורים והישגים משני הצדדים, כאשר בין השאר האוצר הסכים "להלבין" את הגדלות הרמטכ"ל השנויות במחלוקת, ובמשרד הביטחון לעומת זאת הסכימו לקצר את משך שירות חיילי הסדיר, ולהגדיל את הבקרה התקציבית מצד האוצר על הוצאות כוח האדם בצבא. עיקרי ההסכם נחשפו בחודש פברואר האחרון.
לפי הודעה משותפת של האוצר ומשרד הביטחון, החל ממתגייסי יוני 2024 גברים בשירות החובה יגויסו ל-32 חודשים. בהמשך משך השירות יקוצר בחלק מהתפקידים, כאשר המטרה היא שעד שנת 2030 משך השירות הממוצע יעמוד על 28 חודשים, ושירות מלא יוגדר כ-24 חודשים. ברגע שחיילים יסיימו את שלב השירות המלא (החל מהחודש ה-25 לשירות) דמי הקיום שלהם יעלו: מיוני 2024 יועלו דמי הקיום ב-25%, מינואר 2025 יועלו דמי הקיום ב-50%, ומיוני 2026 תינתן תוספת מותאמת תפקיד ושירות. כמו כן סוכם על מתווה בו יוצע לחלק ממשרתי הקבע "מסלול תגמול מיוחד", שיכלול העלאת שכר משמעותית ומענקים במקום פנסיית הגישור, בדומה להסדר שסיכם משרד האוצר עם המוסד.
בכל הקשור לסוגיות פנסיית הגישור, הוחלט כי קצבת הגישור לפורשי הפנסיה הצוברת תשולם עד גיל 60 ותכלול "רשת ביטחון" מצד האוצר שתבטיח כי גובה הקצבה הראשונה מקרן הפנסיה הצוברת לא יפחת מגובה קצבת הגישור האחרונה של המשרת. לפי הסיכום שהושג, אם רשת הביטחון לא תגשר על הפער, המענק לא יינתן וקצבת הגישור תמשיך להיות משולמת מהמדינה עד גיל 67.
אף שהדבר לא מוזכר בהודעה המשותפת, ההסכם כולל את "הלבנת" הגדלות הרמטכ"ל. הגדלות הרמטכ"ל הן תוספות שכר המשולמות לפורשי צה"ל הזכאים לפנסיה תקציבית. לאורך השנים הצבא העניק הטבות באופן מלאכותי ו"ניפח" את סך הפנסיה שאנשי קבע רבים קיבלו, אף שמדובר בנוהל שהיה אמור להתבצע רק במקרים מיוחדים. לפי האוצר, להגדלות הרמטכ"ל הללו יש עלות תקציבית של כ-15 מיליארד שקל לעשור הקרוב.
אחד ההישגים המרכזיים מצד האוצר הוא סיכום על הקמת "מינהלת גמלאות ושכר", שתהיה משותפת לשני המשרדים, ובראשה יעמוד נציג מטעם החשב הכללי. המשמעות היא שבצה"ל יהיה חשב מטעם משרד האוצר שיפקח על הוצאות כוח האדם בצבא – דבר שעד היום לא היה קיים, אף שחשבים כאלו קיימים בכל גוף ממשלתי אחר כולל השב"כ והמוסד.
הסיכום הוא חלק מהתר"ש של משרד הביטחון וצה"ל, שמעמיד את תקציב מערכת הביטחון על סכום שיא של 68 מיליארד שקל בממוצע מדי שנה.