סגור
מימין: שר הפנים אריה דרעי וראש הממשלה בנימין נתניהו
אריה דרעי ובנימין נתניהו (צילום : יואב דודקביץ)

בג"ץ פסל את דרעי מלכהן כשר ברוב של עשרה שופטים מול אחד

במסגרת החלטתו פסק בית המשפט העליון כי מינוי יו"ר ש"ס לשר הוא "חוסר סבירות קיצוני". השופט יוסף אלרון, בדעת יחיד, סבר כי אין מקום להורות לראש הממשלה להעביר את השר דרעי מתפקידו; נתניהו וראשי הקואליציה: "מזועזעים, נפעל בכל דרך חוקית כדי לתקן את העוול". ש"ס: "החלטה שערורייתית וחסרת תקדים". לפיד: "אם דרעי לא יפוטר, ממשלת ישראל עוברת על החוק"

דרמה בבג"ץ: בית המשפט העליון פסל את אריה דרעי מכהונת שר בממשלה. במסגרת החלטתו פסק בג"ץ, ברוב מוחץ של 10 מתוך 11 שופטים, כי מינוי דרעי לשר הוא "חוסר סבירות קיצוני".
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בפסק הדין: "דרעי הורשע בעבירות שחיתות חמורות, המינוי חוצה את גבול הסבירות באופן ברור. ההחלטה בדבר מינויו של דרעי לשר בממשלה ואי הפעלת הסמכות להעבירו מתפקידו היא החלטה שחורגת באופן קיצוני ממתחם הסבירות".
בהכרעת השופטים נכתב כי ההחלטה התקבלה "בשל צבר הרשעותיו הפליליות" וגם "בשל המצג שהציג דרעי בפני בית משפט השלום, שלפיו הוא פורש מהחיים הפוליטיים, והתנהלותו לאחר מכן". גם השופטים אלכס שטיין ודוד מינץ, בעלי ההשקפה השמרנית, תמכו בפסילה. הפסיקה תאמה את עמדתה של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, שתמכה גם היא בפסילה.
בפסק הדין כתבה נשיאת העליון אסתר חיות: "צבר ההרשעות הזה מוביל לגישתי אל המסקנה כי כהונתו כשר בממשלת ישראל יש בה משום פגיעה חמורה וקשה בתדמיתן ובמעמדן של רשויות השלטון בישראל ובעקרונות היסוד של ניקיון כפיים וטוהר המידות, שלהם מחויבים נבחרי הציבור". לכן, סברה חיות, "אין מדובר עוד במינוי המצוי 'על גבול מתחם הסבירות', אלא במינוי שחוצה גבול זה באופן ברור".
השופט יוסף אלרון, בדעת מיעוט, סבר כי המינוי תקף, אך על נתניהו לפנות ליו"ר ועדת הבחירות כדי לקבוע אם יש קלון בעבירות המס שבהן דרעי הורשע בשנה שעברה. בנוגע לתוקף "חוק דרעי", שמונע הטלת קלון על נבחר ציבור שהורשע במאסר על תנאי בלבד, השופטים נמנעו מהכרעה. עם זאת, גם השופט אלרון טען כי החוק לא חל על אריה דרעי, מפני שהפנייה ליו"ר ועדת הבחירות היתה צריכה להתבצע בכל מקרה לפני שנחקק.
לחצו כאן - להחלטה המלאה של בג״ץ

נתניהו: "פסק הדין מהווה עוול עצום ליותר משני מיליון אזרחים"

ההחלטה עוררה תגובות בכל המערכת הפוליטית. בעקבות פסק הדין מסרו ראש הממשלה בנימין נתניהו וראשי הקואליציה: "קיבלנו בזעזוע, בכאב ובצער גדול את פסק הדין בעניינו של המשנה לראש הממשלה, השר אריה דרעי. יכולותיו יוצאות הדופן וניסיונו העצום דרושים למדינת ישראל בימים מורכבים אלה יותר מתמיד. מעבר לעוול האישי הקשה שנגרם לשר דרעי עצמו, פסק הדין מהווה עוול עצום ללמעלה משני מיליון אזרחים, רוב העם, אשר הצביעו בעד ממשלה בראשות בנימין נתניהו, שאריה דרעי ימלא בה תפקיד מרכזי ומשמעותי. אנו נפעל בכל דרך חוקית שתעמוד לרשותנו וללא דיחוי כדי לתקן את העוול ואת הפגיעה הקשה שנגרמה להכרעה הדמוקרטית ובריבונות העם".
סגן ראש הממשלה ושר המשפטים יריב לוין: "היום בשעה 16:00 קיבלו רבים מאזרחי ישראל הודעה אבסורדית מבית המשפט העליון, לפיה הצבעתם בבחירות שהתקיימו לפני חודשיים - בוטלה. הפסיקה שניתנה היום רומסת לא רק את הצבעתם של קרוב לארבע מאות אלף מצביעי ש"ס, אלא גם את בחירתם של רוב אזרחי ישראל, אשר ידעו את כל העובדות הרלוונטיות והצביעו בעד ממשלה בראשות נתניהו, אשר אריה דרעי שותף בכיר בה.
"צר לי מאוד על כך שראשי מערכת המשפט לא מצאו גם הפעם לכבד את הכרעת העם, את שיקול דעתו של ראש הממשלה ואת החלטת הכנסת שהביעה אמון בממשלה המכהנת. אעשה את כל הדרוש כדי שהעוול הזועק לשמיים שנעשה לרב אריה דרעי, לתנועת ש"ס ולדמוקרטיה הישראלית - יתוקן במלואו".
יו"ר הכנסת אמיר אוחנה בחר לצטט בתגובתו את המשפטן חיים צדוק, שר המשפטים בממשלת רבין ויו"ר הוועד המנהל של המכון הישראלי לדמוקרטיה: "ישנם תחומים שבאיזון נכון בין רשויות המדינה הם לפי מהותם נחלת הכנסת והממשלה. מוטב שבית המשפט ימשוך ידו מהתערבות בעניינים מסוג זה, גם אם התנהגות הכנסת, הממשלה וראש הממשלה נראית בעיני השופטים כלא נאותה ולא ראויה. מוטב להניח התנהגות כזאת למשפט דעת הקהל וציבור הבוחרים בהליך הדמוקרטי". בהמשך לציטוט זה מסר אוחנה כי "הרשות המחוקקת תאמר את דברה".
מפלגת ש"ס התייחסה להחלטה של בית המשפט: "תנועת ש"ס כולה מזועזעת מההחלטה השערורייתית וחסרת התקדים של בג"ץ, בניגוד לחוק והצדק, ורואה בה פגיעה קשה בזכות לבחור ולהיבחר שהיא נשמת אפה של הדמוקרטיה. ש"ס לומדת את ההחלטה הקשה, ותחליט על צעדיה הבאים בהתאם להנחיית מועצת חכמי התורה".









השר במשרד הרווחה והביטחון החברתי, הרב יואב בן צור, אמר בתגובה על החלטת בית המשפט כי "מבחן הסבירות לא יכול להוות סיסמה משפטית עלומה שאין לה כוח משפטי בחוק בכל מדינה דמוקרטית בעולם, אשר באמצעותה כבוד בית המשפט מקדם החלטות מרחיקות לכת המונעות על ידי אג'נדות אישיות".
ראש האופוזיציה ויו"ר יש עתיד יאיר לפיד: "אם דרעי לא יפוטר, ממשלת ישראל עוברת על החוק. ממשלה שאינה מצייתת לחוק היא ממשלה לא חוקית. היא לא יכולה יותר לדרוש מהאזרחים לציית לחוק".
יו"ר מפלגת העבודה מרב מיכאלי: "על נתניהו ודרעי להפגין אחריות ולכבד את הכרעת בית המשפט. כל החלטה אחרת היא מרד של הממשלה במדינת ישראל".