הפטנט האחיד ובית המשפט המאוחד לפטנטים של האיחוד האירופי נכנסים לתוקף
הפטנט האחיד ובית המשפט המאוחד לפטנטים של האיחוד האירופי נכנסים לתוקף
שינוי גדול בנוף הפטנטים האירופי יאפשר לבעלי פטנטים לקיים פטנט אחד (Unified Patent, UP) שיהיה תקף במרבית מדינות האיחוד האירופי
שינוי גדול בנוף הפטנטים האירופי יתרחש בקרוב עם כניסתו לתוקף של ההסכם על בית המשפט המאוחד לפטנטים (UPCA) והקמת בית המשפט המאוחד לפטנטים (UPC) של האיחוד האירופי (EU). כפי שהוכרז
ב-5 בדצמבר, ה-UPC יתחיל את פעולתו ב-1 ביוני 2023, בעיכוב של חודשיים מהתאריך הצפוי המקורי של
1 באפריל 2023. שינוי זה יאפשר לבעלי פטנטים לקיים פטנט אחד (Unified Patent, UP) שיהיה תקף במרבית מדינות האיחוד האירופי, ואשר על כן פטנט אשר מכסה את אחד משלושת האזורים הכלכליים הגדולים בעולם. משרד הפטנטים האירופי (EPO) ישמש לשמש כרשות הבוחנת והמאשרת של ה-UP. יש מספר סוגיות שבעלי פטנטים ובעלי בקשות לפטנט צריכים לקחת בחשבון, כפי שמפורט להלן.
כניסה לתוקף ותחולה
ה-UPC יפתח את שעריו ב-1 ביוני 2023. מתאריך זה ואילך, ניתן יהיה להמיר פטנט אירופי חדש (שזה עתה התקבל) לפטנט יחיד המכסה את כל המדינות החברות ב-UP (כיום יש 17 מדינות חברות אשר אשררו את הסכם ה- UPC: אוסטריה, בלגיה, בולגריה, דנמרק, אסטוניה, פינלנד, צרפת, גרמניה, איטליה, לטביה, ליטא, לוקסמבורג, מלטה, הולנד, פורטוגל, סלובניה, שוודיה. מדינות נוספות צפויות להצטרף בהמשך). במדינות שאינן חברות באיחוד האירופי, כמו בריטניה ושוויץ, ומדינות אחרות באיחוד האירופי שהחליטו שלא להצטרף להסדר החדש בשלב זה, בעיקר ספרד ופולין, יידרש אשרור נפרד.
שיטת הפטנטים ה"קלאסית" הנוכחית תמשיך להתקיים במהלך תקופת מעבר בת 7 שנים לפחות (ואשר ניתנת להארכה לתקופה של 7 שנים נוספות), ובמהלכה תינתן לבעלי פטנט האפשרות ללכת בנתיב ה"קלאסי" ולקבל קבוצה של פטנטים בודדים שכל אחד מהם תקף במדינה ספציפית (ומצוי בסמכות השיפוטית של בית המשפט באותה מדינה) לאפקט מירבי ניתן להשתמש במקביל גם במערכת ה"קלאסית" הכוללת מספר פטנטים וגם במערכת ה-UP החדשה. בנוסף, לבעלי פטנטים אירופיים קיימים תהיה אפשרות בחירה אם להעבירם לסמכות השיפוט של ה- UPC, או לוותר על כך באופן אקטיבי כך שהפטנטים יהיו כפופים לסמכות השיפוט של בתי המשפט הלאומיים הרלוונטיים, כבעבר.
סמכות ה-UPC
ל-UPC תהיה סמכות שיפוט בלעדית בנושאי תוקף, אכיפה ונושאים משפטיים אחרים הנוגעים לפטנטים אירופיים. פטנטים אלו יהיו פטנטים אירופיים שקיבלו תוקף כ-UP, וכן פטנטים לאומיים קיימים שלא נעשה לגביהם הליך של "ביטול הסכמה" ב-UPC במהלך תקופת המעבר.
ביטול הסכמה
פטנטים אירופיים קיימים ייכנסו אוטומטית תחת סמכות השיפוט של ה-UPC, אך לבעלי פטנטים יש אפשרות להגיש בקשת וויתור (במסגרת הליך המכונה “opting out”) כדי להסיר את הפטנט שלהם ממערכת ה-UPC. לאחר ביטול ההסכמה, הפטנטים יישארו בסמכות השיפוט של בתי המשפט הלאומיים. הליך ביטול ההסכמה הוא הליך פשוט יחסית, אם כי יש כמה היבטים חשובים שיש לשקול היטב ולמלא אחריהם, על מנת שלביטול כזה יהיה אפקט משפטי.
אימוץ גישה זהירה בשלב זה והגשה של בקשת וויתור כאמור תוך מעקב אחר ההתפתחויות, עשויה להיות אסטרטגיה טובה, במיוחד בהקשר לפטנטים חשובים. זאת, בין היתר, בשל העובדה שהסטנדרטים השיפוטיים לפיהם יפעל ה-UPC אינם ברורים עדיין. עם זאת, יש שיקולים טובים גם לטובת החלטה להישאר בתוך מערכת ה-UPC החדשה.
"תקופת הזריחה"
מה שמכונה "תקופת זריחה", היא תקופה שמתוכננת להתחיל ב-1 במרץ 2023, במהלכה בעלי פטנטים קיימים יכולים כבר להגיש בקשות לוויתור על הכללת הפטנטים שלהם במסגרת ה- UPC.
בנוסף, משרד הפטנטים האירופי (EPO) קבע צעדי מעבר, שיחלו ב-1 בינואר 2023, המתירים לבעלי בקשות לפטנט אירופיות המצויות בהליך בחינה מתקדם (לאחר שנשלחה על ידי ה- EPO הודעה לפי תקנה 71(3)). להגיש בקשה שהפטנט, לאחר שיינתן, יהיה UP ושהליכי הענקת הפטנט יעוכבו עד שה-UPCA ייכנס לתוקף (ככל הנראה 1 ביוני 2023) כדי לאפשר זאת.
הענקת פטנטים
לאחר הענקתו, פטנט EP עשוי לקבל תוקף כ-UP, המכסה כעת 17 מדינות באיחוד האירופי ועשוי להגיע ל-25 בעתיד. בנוסף, הפטנט שהוענק ל-EP עשוי לקבל תוקף גם כפטנט לאומי בחלק מהמדינות שאינן חברות באיחוד האירופי, בעיקר בריטניה ושוויץ, ובמדינות האיחוד האירופי שאינן חברות ב-UP, בעיקר ספרד ופולין.
במקרים מסוימים, מתן תוקף לפטנט אירופי המוענק כ-UP בנוסף לפטנטים לאומיים במדינה אחת או יותר שאינה UP, בעיקר בריטניה, עשוי להיות הגישה הנבונה. במקרים אחרים, שבהם הגנת פטנט במספר מצומצם של מדינות עשויה לענות על צרכים עסקיים, גישת האשרור ה"קלאסית", שבסופו של תהליך שיניב מספר פטנטים בודדים, עשויה להיות המסלול הנכון.
קיום הפטנטים
תחזוקה של UP תחייב תשלום אגרות קיום שנתיות. אלה יהיו בשיעור שהוא מעט נמוך יותר מאגרות הקיום השנתיות המצרפיות ב- 4 מדינות. לשיטת ה - UP יש גם יתרונות ניהוליים רבים וכאלה הקשורים בעלויות על פני תחזוקה של מספר פטנטים EP במדינות בודדות.
יצוין, כי עבור כל הפטנטים האירופיים הקיימים יהיה צורך להמשיך ולשלם אגרות קיום שנתיות למשרדי הפטנטים הלאומיים גם בהקשר לאלה אשר יכנסו למערת ה- UPC.
פעולות שראוי לשקול לבצע
1. החל מ-1 בינואר 2023: על מנת להבטיח אפשרות לקבלת UP בעת שה- UPCA ייכנס לתוקף (כרגע מתוכנן ל- 1 ביוני 2023) אפשר להגיש בקשה ל-EPO לעכב את הליך הענקת הפטנט לבקשה אירופית לפטנט.
2. באופן מידי: יש לסקור את תיק הפטנטים האירופיים הקיימים כדי להחליט על אלו שכדאי להחריג אותם ממערכת ה- UPC (אם ישנם כאלה).
3. החל מ-1 במרץ 2023: יש לשלוח בקשות לביטול הסכמה ל-UPC עבור הפטנטים האירופיים שנבחרו.
4. החל מה- 1 ביוני 2023 (או מועד מאוחר יותר בו ייכנס ה- UPCA לתוקף): לשקול אלו פטנטים ראוי לאשרר כ- UP ואלו שיאושררו רק כקבוצה של פטנטים לאומיים.
ההסדר החדש באירופה מבטיח מערכת משפטית אחידה אשר תאפשר ייעול והוזלה של קיום פטנט ואכיפת זכויות הנובעות מהפטנט באיחוד האירופי. בעתיד פטנט אירופי אחיד – ה-UP, תהיה האופציה היחידה אם כי בשנים הקרובות המערכת הקיימת של פטנטים מדינתיים נפרדים תחיה לצד המערכת החדשה של ה- UP. המצב יוצר הרבה צמתי החלטות שיחייבו שיקול דעת של בעלי הפטנטים והבקשות לפטנט. הגם שמרבית הפרשנים מאמינים שהסטנדרטים המשפטיים של ה- UPC ייטיבו עם בעלי הפטנט, קיימת עדיין חובת ההוכחה ועד אז יש לנהוג במשנה זהירות.
קיום של פטנט אירופי יאפשר לקבל זכויות פטנט באזור כלכלי מהחשובים בעולם בעלות סבירה יחסית ואף לפתיחת אופציות חדשות למסחור פטנטים.
כניסתו לתוקף של UP/UPC דורשת שיקול דעת זהיר של בעלי פטנטים ובקשות לפטנט. מסמך זה נועד להדגיש מספר נושאים אך הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ מקצועי.
המידע המופיע במאמר זה אינו מהווה ואינו מיועד להוות ייעוץ משפטי. כל המידע, התוכן והייעוץ הם למטרות מידע כלליות בלבד. אין באמור לעיל כדי להחליף מידע שנמסר על ידי עורך דין, ועל הקורא לפנות ולהתייעץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת הליך משפטי כזה או אחר.
d&b – לדעת להחליט