סגור

ניצחון טראמפ בבחירות: סדר יום כלכלי ומדיני חדש

דונלד טראמפ תחיל סדר יום כלכלי החל מבעוד חודשיים, בתום טקס הכניסה שלו לבית הלבן. הנשיא הרפובליקני החדש מעוניין ליישם עוד את האג'נדה הכלכלית שלו שבסיסה כלכלה האמריקאית חזקה מאוד, קפיטליזם ועידוד הצמיחה.
השווקים הפיננסים הגיבו באופן חיובי החוזים העתידיים על מדדי המניות האמריקאיים S&P 500, נאסד"ק ודאו ג'ונס, רשמו עליות חדות לאחר פרסום תוצאות הבחירות הרשמיות.

מדוע שוקי ההון אוהבים את הניצחון של טראמפ?

• הורדת מיסים: טראמפ יקדם חקיקה להורדת מס חברות, מה שהוביל לאופטימיות בקרב תאגידים אמריקאיים. למשל, הרפורמה במיסוי שהעביר בנובמבר 2017 הורידה את מס החברות האמריקאיות מ-35% ל-21%, צעד שזכה לברכת המשקיעים.
• תוכנית פיתוח תשתיות: טראמפ הציע במצע שלו תוכנית לפיתוח תשתיות בארה"ב, כולל השקעות בתחבורה, אנרגיה, טכנולוגיה ובריאות, שיכולות לתרום ליצירת מקומות עבודה ולצמיחה כלכלית בטווח הקצר.

האתגרים הכלכליים: יחס חוב/תמ"ג של 140%

כאשר טראמפ עלה לשלטון בקדנציה הקודמת, ארה"ב מצאה את עצמה עם גירעון תקציבי הולך ומתרחב. יחס החוב/תמ"ג של ארה"ב עמד על כ-107% בסוף 2016 עם כניסתו לבית הלבן, והוא הלך ותפח במהלך כהונתו, כאשר נכון לשנת 2024, יחס החוב לתמ"ג עומד על כ-140%. הגירעון הפדרלי זינק במהלך כהונתו של טראמפ, במיוחד לאחר העברות תקציביות למערכת הביטחון ולתוכניות מס, שהיו ממומנות על ידי הלוואות שנטל הממשל האמריקאי דרך שוקי האג"ח.
אחד האתגרים הכלכליים שקיימים היום הם הגידול בהוצאות הממשל האמריקאי, וגם בקדנציה הנוכחית טראמפ לא הולך לצמצם את הגירעון. נטל החובות מעמיד את ארה"ב בפני דילמה קשה: מצד אחד, נדרש לגייס יותר כספים כדי לממן את ההוצאות, ומצד שני, כל העלאת מיסים עלולה לפגוע בצמיחה הכלכלית שטראמפ כל כך רוצה לקדם לעודד.
במהלך קמפיין הבחירות, טראמפ הביע תמיכתו במדיניות "הורדת מיסים" – גישה שמומלצת לרוב כמדיניות המעודדת צמיחה כלכלית, אך באותו הזמן עלולה להוביל לעלייה נוספת בחובות האדירים של הממשל האמריקאי. משקיעי האג"ח במוקדם או במאוחר, יצטרכו לשים לארה"ב תמרור עצור מול קצב החובות התופח ללא הפסקה. ממשל טראמפ צפוי לדחוף את ארה"ב לצבור עוד ועוד חובות, כך שכושר ההחזר שלה יורע, וייתכן שהריבית שהיא משלמת עליהן תלך ותעלה. במוקדם או במאוחר המשקיעים עלולים לכפות על הממשל לעצור את ההשתוללות ולרסן את הגירעון. אם זה יקרה בקדנציה של טראמפ, צעדיו בהחלט יוגבלו.

השלכות מדיניות החוץ: מלחמות סחר ומכסים

אחת הסוגיות המרכזיות בהן התמקד טראמפ במהלך כהונתו הייתה מלחמות הסחר, במיוחד עם סין. טראמפ עמד על כך שסין לא מקיימת את ההסכמים הבינלאומיים לגבי מכסים ופעולות מסחריות, והטיל סנקציות. הוא יצא בכהונה הקודמת למלחמת מכסים עולמית שהייתה בין הגורמים העיקריים לאי-ודאות בשווקים הגלובליים.
לאחר קמפיין רפובליקני חזק על "הפחתת הגירעון המסחרי", טראמפ הגיב בהטלת מכסים של מיליארדי דולרים על סחורות סיניות, ודרש ממדינות אחרות, כולל חברי ארגון הסחר העולמי (WTO), להציע הסכמים מסחריים משופרים עבור ארה"ב.
השפעת חזרת מלחמות הסחר על הכלכלה הגלובלית והחברות האמריקאיות שמשקיעים צריכים לקחת בחשבון:
• השלכות על ההכנסות והרווחיות של חברות: בכהונה הקודמת מלחמת הסחר השפיעה לרעה על חברות אמריקאיות וגלובליות שסבלו מעלויות נוספות בשל מכסים גבוהים. סבב מכסים נוסף שצפוי היה להתרחש ב-2025 עם כניסתו של טראמפ, עשוי היה להשפיע על מחירים בכל תחום, החל ממוצרי אלקטרוניקה ועד מזון. כלומר חלק מהחברות האמריקאיות יכולות גם להפסיד ממלחמת הסחר.
1 צפייה בגלריה
מימין ארז גרין סמנכ"ל הורייזן ו איתי ליפקוביץ' מנכ"ל ובעלים הורייזן
מימין ארז גרין סמנכ"ל הורייזן ו איתי ליפקוביץ' מנכ"ל ובעלים הורייזן
איתי ליפקוביץ'
(צילום: NEO MEDIA)
• מעבר של ייצור לארה"ב: מלחמת הסחר גרמה להעברות של משרות לענפים שונים בארה"ב מתוך מטרה לחזק את פועלי הייצור האמריקאיים. טראמפ ירצה להמשיך במגמה הזאת ועם דגש גם על מעבר של עוד פיתוח טכנולוגי לארה"ב ומשרות עם הכנסות גבוהות בנוסף.

ההתחייבויות הגיאופוליטיות של טראמפ: מזרח אסיה, אוקראינה ורוסיה

החלק הגיאופוליטי במדיניות של טראמפ הוא לא פחות משמעותי מההיבט הכלכלי. בהיבט של הגנה צבאית, טראמפ הרבה להאשים את בעלות ברית ארה"ב, כמו גרמניה ויפן, על כך שהן אינן תורמות מספיק לחיזוק הגנתן הצבאית, במיוחד בנוגע ליחסי הגנה עם טייוואן. טראמפ האמין כי על מדינות אלו לשאת יותר בנטל הכלכלי של ההגנה הצבאית שלהן, כדי למנוע את העומס הכלכלי המיותר על התקציב האמריקאי.
ההתחייבות של טראמפ להפסיק את מעורבות ארה"ב במלחמת אוקראינה עלולה להוות מכשול נוסף במדיניות החוץ שלו, שכן במידה ויוחלט להפסיק את התמיכה במאמצי הסנקציות נגד רוסיה, זה עלול להוביל לנפילה נוספת במעמדה של ארה"ב כמעצמה עולמית.

מה יקרה אם הצ'קים לא ייפרעו: התגובה הצפויה בשוקי ההון

שוקי ההון ומשקיעים מגיבים באופן חיובי לבחירה של טראמפ, אבל הם מביאים איתם הרבה מאוד ציפיות שיפרע את ההתחייבויות.
עם הזמן, אם לא יימצאו פתרונות אמיתיים לאתגרים הפיסקאליים והגיאופוליטיים, אנחנו עלולים לחוות תיקון מסוים ושיקוף של הבעיות הללו גם בשווקים.

בשורה התחתונה: סדר יום כלכלי חדש

הבחירה בטראמפ לשוב לבית הלבן היא לא רק שינוי מנהיגותי, אלא גם שינוי כיוון בכל מה שקשור למדיניות הכלכלית, החוץ והביטחונית של ארה"ב. מדובר במערכת שלמה של אילוצים פוליטיים, כלכליים וצבאיים שמחייבת גמישות ונכונות להתמודד עם אתגרים בלתי צפויים. על אף שכרגע שוקי ההון עשויים לחגוג את הניצחון, יתכן שבסופו של דבר, ההשלכות לטווח ארוך עשויות להיות פחות חיוביות.
עבור משקיעים ומנהלי ההשקעות זהו זמן לבחון לעומק את הנכונות של טראמפ ליישם כל אחד מהמהלכים, שעליהם הוא דיבר במהלך קמפיין הבחירות שלו. בקדנציה הקודמת הוא אכן עמד מאחורי חלק מההבטחות, אך המציאות הגיאופוליטית בעולם ושורה של אילוצים יפעילו לחצים נגדיים והוא בהחלט יעמוד למבחן.
איתי ליפקוביץ' הוא מנכ"ל ובעלים של בית ההשקעות הורייזן