המועצה הארצית אישרה: כבל חשמל תת-ימי באורך 150 ק"מ יוקם בקו החוף
המועצה הארצית אישרה: כבל חשמל תת-ימי באורך 150 ק"מ יוקם בקו החוף
הקמת הקו בין אשקלון לחיפה תאפשר הולכת חשמל מדרום הארץ, היכן שיש פוטנציאל גבוה לייצור באנרגיות מתחדשות, לאזור הביקוש העיקרי - מרכז הארץ. השלב הבא בתוכנית הוא חיבור של הקו באזור חיפה לקפריסין ומשם לרשת החשמל האירופאית
המועצה הארצית לתכנון ובנייה אישרה היום (ג') את ההקמה של כבל חשמל תת-ימי לאורך קו החוף הישראלי, בין אשקלון לחיפה. התוכנית אושרה לאור בקשת משרד האנרגיה, בראשות ישראל כ"ץ, לקדם אותה.
הקמת הקו תאפשר הולכת חשמל מדרום הארץ, היכן שיש פוטנציאל גבוה לייצור חשמל באנרגיות מתחדשות, לאזור הביקוש העיקרי לחשמל, מרכז הארץ, הצורך כ-35% מכל החשמל בישראל. השלב הבא בתוכנית, שבתכנון לא מעט שנים, הוא חיבור של הקו באזור חיפה לקפריסין ומשם לרשת החשמל האירופאית. אורך הקו הוא כ-150 ק"מ.
הקו החדש יעזור גם להגדלת היקפי ייצור החשמל בדרום הארץ, לא רק באנרגיות מתחדשות. בשנים הקרובות צפויות לקום באזור הדרום עוד מספר תחנות כוח בגז טבעי, ביניהן הרחבת תחנת הכוח דוראד שאושרה בממשלה לפני כחודש ויחידת ייצור חשמל נוספת במתחם של תחנת הכוח באשכול. אחד החששות שעלו הוא שהקמת התחנות יפגע ביכולת להעביר חשמל מאנרגיות מתחדשות.
יתרון נוסף של הקו הוא היכולת להגדיל את תשתיות החשמל בישראל, שבשנים האחרונות נמצאות במצב של חוסר השקעה גדול, ללא הצורך בכניסה לשטחים פרטיים או אישור של ראשי רשויות המסרבים לאפשר הקמה של תשתיות חשמל בשטחן. כיום, הקמה של כבל חשמל קרקעי בישראל, החל משלב התכנון ועד ההקמה בפועל, לוקחת 10-8 שנים. על מנת לצמצם פגיעה בסביבה, הוחלט כי הקו ייבנה בסמוך לתשתית הגז הטבעי הימית של חברת נתג"ז.
לדברי מנכ"ל מינהל התכנון, רפי אלמליח: "קידום רצועת הולכה הינו משימה לאומית להבטחת אספקת חשמל לאזורי הביקוש במרכז ובכלל זה לאזור גוש דן, ותאפשר הולכת חשמל מתחנות כוח וממתקני ייצור באנרגיה מתחדשת בדרום הארץ ועמידה בביקוש לחשמל שגדל בקצב שנתי ממוצע של יותר מ-3% בשנה".