סגור
זריקת פסולת באופן לא חוקי
זריקת פסולת באופן לא חוקי (רשות הטבע והגנים)

הממשלה אישרה עוד עשרות מיליוני שקלים לגרעינים התורניים - גם מקרן הניקיון ומשרד החוץ

לפי החלטת הממשלה, קרן הניקיון תעביר 4 מיליון שקל לגרעינים התורניים - אף שאינם עוסקים בנושאי סביבה; עוד עשרות מיליונים יועברו אליהם ממשרדי התיירות, המשפטים, החינוך, המודיעין ועוד

המשרד להגנת הסביבה לא מצליח לעמוד במשימותיו הרבות תחת שמיכת התקציב הקצרה, אך הממשלה אישרה היום העברה של ארבעה מיליון שקלים מקרן הניקיון שבשליטת המשרד לגרעינים התורניים לטובת "חינוך סביבתי". זאת למרות שהגרעינים התורניים אינם עוסקים באופן ממוקד בנושאי סביבה, ותכליתם התיישבות של משפחות מהציונות הדתית באזורים עם מיעוט דתי - בין אם מדובר בערים חילוניות או בערים מעורבות - מתוך מטרה ״לחזק" את הזיקה ליהדות.
השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, הצהירה כי במשרדה "רואים חשיבות רבה בתרומה עבור תוכניות סביבתיות ענפות" עבור הגרעינים התורניים, הפועלים "למען חיזוק הערים וההתיישבות". התקציב יוקצה באמצעות הקרן לשמירה על הניקיון, שתידרש בקרוב לאשר הקצאה בגובה 4 מיליון שקל (2 מיליון שקל בשנה) "למטרת פעולות חינוך והסברה לשמירה על איכות נאותה של הסביבה". סילמן הדגישה שמדובר בכ-80 גרעינים ברחבי הארץ, והמשמעות היא תקציב בגובה של כ-50 אלף לגרעין מקרן הניקיון בה נאגרים בעיקר כספי הרשויות המקומיות, המשלמות היטל הטמנת פסולת.
במסגרת החלטת הממשלה, שהגיש שר החינוך יואב קיש ואשר התקבלה לאחר אישור תקציב המדינה, יוקצו סכומים נוספים לפעילות הגרעינים התורניים בשנתיים הקרובות מתוך תקציבם השוטף של כמה משרדים. כך למשל יוקצו 4 מיליון שקל לגרעינים התורניים ממשרדי התיירות, החוץ והמשפטים (12 מיליון בסך הכל), 10 מיליון שקל מתקציב משרד החינוך ואף שני מיליון שקלים ממשרד המודיעין וסכום דומה ממשרד התרבות והספורט. בסך הכל מדובר בסכום של 42 מיליון שקל בשנתיים, זאת בנוסף לתקציבי הענק שכבר אושרו לגרעינים התורניים, בין השאר במסגרת הכספים הקואליציוניים.
המשרדים השונים יקצו את הסכומים האמורים מתקציבם, ואולם המשרד להגנת הסביבה ישתמש לצורך כך בקרן הניקיון – קופה המנוהלת על ידו כדי לממן פתרונות לשוק הפסולת.
קרן הניקיון הוקמה תחת המשרד להגנת הסביבה במטרה לרכז מאמץ להקמת מתקני קצה לטיפול בפסולת. לאורך השנים נמתחה ביקורת ערה על פעילותה, אך נכון להיום עדיין 80% מהפסולת בישראל מוטמנת, בעיה המובילה למפגע סביבתי ובריאותי כבד. מבקר המדינה מתח בשנה שעברה ביקורת על התנהלות הקרן ועל כך שכספיה מוקצים לא אחת למטרות שונות שאינן המטרה שלשמה הוקמה – צמצום הטמנת הפסולת בישראל באמצעות הקמת מתקני קצה. בין היתר אף ציין המבקר כי כסף מהקרן מועבר למטרות שונות באמצעות החלטות ממשלה (כך למשל הוקצו 184 מיליון שקלים עד היום עבור תמיכות שונות ברשויות המקומיות).
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "הממשלה, באמצעות המשרד להגנת הסביבה, תפנה להנהלת הקרן לשמירת הניקיון בבקשה כי תבחן לאשר תקציב של 2 מיליון שקל לשנים 2023 ו-2024 בהתאם לחוק שמירת הניקיון והתקנות על פיו, וכן בכפוף לאישור הנהלת הקרן. זאת, למטרת פעולות חינוך והסברה לשמירה על איכות נאותה של הסביבה, ובכפוף למבחני התמיכה בגרעינים החינוכיים התורניים".