סוכנות דירוג האשראי פיץ' עלולה לפרסם דו"ח קשה על המשק
סוכנות דירוג האשראי פיץ' עלולה לפרסם דו"ח קשה על המשק
משלחת סוכנות הדירוג נפגשה עם עשרות בכירים בארץ ואף נתקעה בפקקי המחאה. הדו"ח שיפרסמו יבטא חשש כבד לכלכלה אך הם עדיין מאמינים שנתניהו יעצור
משלחת של סוכנות הדירוג פיץ' בראשות סדריק בארי סיימה בסוף השבוע את ביקורה הרשמי בישראל. הסוכנות תפרסם את הסקירה הדו־שנתית השגרתית שלה באמצע אוגוסט. בניגוד לחלק מהפרסומים, מדובר בביקור מתוכנן מראש המיועד להשלים סקירה שבשגרה. המדרגים נועדו עם עשרות אנשי כלכלה בכירים וסיכמו את הביקור בפגישה המסורתית עם נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון ביום רביעי. המשלחת עזבה את הארץ ביום חמישי.
בניגוד לפעמים קודמות, המשלחת לא הסתפקה במפגשי "זום" ובביקורה בארץ הצליחה לחוש באופן בלתי אמצעי את האווירה הקשה, להתרשם מהמחאה וגם לסבול מחסימת כבישים. כך הם הצליחו לקבל תמונה הרבה יותר טובה על התסיסה החברתית־פוליטית־כלכלית הפוקדת את הארץ לרבות מחאת הרופאים, המילואימניקים וכמובן ראשי הקהילה העסקית שהתאגדו וקראו לעצירת החקיקה.
כמה מסקנות עולות מההערות שהשמיעו חברי המשלחת בפני אותם בכירים שהם פגשו. המדרגים, לרבות בארי עצמו שעוסק בדירוג האשראי של ישראל שנים רבות, מבינים היטב ולפרטי פרטים את המתחולל כאן, לרבות ההתפתחויות הפוליטיות־חברתיות. עם זאת, הם עדיין מאמינים לראש הממשלה בנימין נתניהו. הם סבורים כי ראש הממשלה רוצה להשאיר אחריו מורשת ולפיכך הוא לא ילך עד הסוף עם החקיקה.
תרחישי הייחוס של רוב חברות הדירוג הם של "פתרון מוסכם" - תרחיש שנראה כעת כנאיבי למדי. שנית, בפיץ' שמים את רוב הדגש על המסגרות התקציביות (תקציב, גירעון וחוב) ופחות מודעים להשפעות מרחיקות הלכת ולנזקים העמוקים שהממשלה הזו מבצעת ופחות באים לידי ביטוי במשתנים המאקרו־כלכליים הבולטים. זאת לרבות הביזה בקופה הציבורית למטרות סקטוריאליות שלא רק שלא מעודדות צמיחה אלא שמחבלת בה; ריסוק עצמאות המוסדות לרבות ריסוק הפקידות המקצועית וחיסול המשטר הדמוקרטי־ליברלי במתכונתו הנוכחית.
אולם הם כן מודעים לכך שפגיעה באותה אווירה ליברלית נאורה שאפיינה את ישראל כן מסוגלת לפגוע בהשקעות ובהייטק. אך שוב: מדרגי פיץ' התנערו מתרחישי קיצון (הכוללים גם הידרדרות כלכלית גלובלית והידרדרות ביטחונית מקומית) שיחד עם השינויים הפוליטיים־משטריים המתוכננים מנבאים מיתון בטווח של שנה. לפי תרחיש קיצון למשל שהנפיקה קרן המטבע הבינ"ל, מימוש הסיכון המצטבר מהרפורמה עלול להכניס את כלכלת ישראל עוד השנה למיתון ולירידה בתמ"ג לנפש וכך גם ב־2024 וב־2025. לכן, הצפי הוא לדו"ח קשה המבטא חששות כבדים לפגיעה, אך לא לפעולה דירוגית קונקרטית (הפחתת תחזית או הפחתת דירוג). כבר עתה הדירוג של ישראל מטעם פיץ' (+A) נמוך מזה של S&P בציון אחד (-AA) כך שקשה יהיה לראות אותם מורידים או מאיימים להוריד דירוג תוך העמקת הפער מול המתחרה העיקרית.