מחכים להחלטת ממשלה: אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק פיצוי נפגעי המתקפה ב־7/10
מחכים להחלטת ממשלה: אושרה בקריאה טרומית הצעת חוק פיצוי נפגעי המתקפה ב־7/10
הצעת החוק פרטית להרחבת הפיצוי לנפגעי מתקפת חמאס בשמחת תורה נועדה להפעיל לחץ על הממשלה לקדם פתרון לבעיה. נכון לעכשיו, עדיין מחכים להצעת חוק של משרד האוצר, שלא ברור מתי תוגש ומה יהיה היקפה הכספי
מליאת הכנסת אישרה היום בקריאה טרומית הצעת חוק של 49 חברי כנסת להעניק פיצוי מורחב לנפגעי ההתקפה ב־7 באוקטובר. למרות האישור, העברת החוק עלולה להימשך עוד כמה חודשים משום שהאישור שהעניקה ועדת השרים לחקיקה להעברת החוק מתייחס לקריאה טרומית בלבד. עכשיו אמורים להמתין להצעת חוק ממשלתיות, שעדין לא ברור מתי תוגש.
הבשורה הטובה היא שבאוצר אכן מכינים הצעת חוק ממשלתית. הבשורה הפחות טובה היא שהגשה שלה לכנסת תלויה בקבלת החלטת מדיניות כמה כסף המדינה מתכוונת להשקיע בסוגיה. צריך לזכור שביטוח לאומי לבדו כבר הכיר ב־62 אלף נפגעים וסביר שזה לא מספר סופי. משמעות הדבר שרק פיצוי אוטומטי של 5,000 שקל לאיש יעלה 300 מיליון שקל או יותר. פיצוי ממוצע של 20 אלף שקל יעלה יותר מ־1.2 מיליארד שקל. כל זאת בנוסף לזינוק העצום בעלויות סעיף נפגעי פעולות האיבה בתקציב הביטחון.
בחודשיים הראשונים של המלחמה העניק ביטוח לאומי פיצוי אוטומטי לתושבי היישובים נפגעי המתקפה ומשתתפי המסיבות. מדצמבר הם נדרשים להגיש תביעה לפי חוק נפגעי פעולות איבה ולהוכיח נזק. מדובר בהליך בירוקרטי לא פשוט ומתיש נפשית, שחלקם אינם מסוגלים לו. אחרים אינם מעוניינים לקבל סטיגמה של נכות בגלל המחדל של המדינה. בדצמבר יצא המוסד לביטוח לאומי בקריאה להעברת חוק אסון שיעניק פיצוי ללא הוכחת נזק.
את הצעת החוק הפרטית יזמו ח"כ יצחק פינדרוס מיהדות התורה וח"כ קארין אלהרר מיש עתיד כדי להפעיל לחץ לקידום הצעת חוק ממשלתית. ההצעה, שכאמור ספק אם תקודם מעבר לשלב הקריאה הטרומית, קובעת ש"המדינה תעניק לנפגע ולבן משפחה סיוע בהתאם לתוכנית סיוע שיכין שר האוצר, מעבר לזכאות המגיעה להם לפי כל דין בשל הנזק או הפטירה". בן משפחה מוגדר כ"בן זוגו של הנפגע או הנפטר, ילדו, לרבות ילד מאומץ או חורג, וכן אחיו, נכדו, הורהו או הורהו של בן זוגו".
על תוכנית הסיוע תמליץ ועדה ציבורית בת 12 חברים בראשות שופט בדימוס ובהשתתפות נציגי משרדי הממשלה והיא תכלול 3 נציגים של משפחות הנפגעים. הוועדה תגיש לשר האוצר את המלצותיה בתוך 30 מיום תחילת עבודתה. שר האוצר יכין את תוכנית הסיע בתוך 10 ימים ויגיש אותה בצרוף המלצות לאישור ועדת הכספים של הכנסת
בדברי ההסבר להצעת החוק נאמר, ש"התשלומים המגיעים כיום על פי דין למשפחות נפגעי איבה, לא מכסים את הצרכים הגופניים והנפשיים להם נזקקים בני המשפחות, כמו סיוע נפשי נרחב, תמיכה באחים, בנכדים ועוד, כפי שעלה בדיוני הוועדה המיוחדת לפניות הציבור בכנסת, שקיימה בנושא שתי ישיבות".