למרות התחייבויותיו, המשרד להגנת הסביבה חידש את היתר הפליטה של תחנת הכוח באשדוד
למרות התחייבויותיו, המשרד להגנת הסביבה חידש את היתר הפליטה של תחנת הכוח באשדוד
השרה להגנת הסביבה הכריזה היום על חידוש ההיתר של תחנת הכוח אשכול, ושהיחידות המזהמות בה ייסגרו ב-2026. מדובר בעיכוב משמעותי מההתחייבות הקודמת של המשרד להפסיק את פעילותן בספטמבר 2023
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן הכריזה היום (ד') כי היתר תחנת הכוח אשכול שבאשדוד חודש, וכי נקבע בו שיחידות הייצור הישנות והמזהמות ייסגרו בשנת 2026. "סגירת הקיטוריות הישנות והמזהמות מהווה בשורה לתושבי האזור שיוכלו לנשום אוויר נקי יותר", אמרה.
אולם בפועל מדובר בנסיגה מהתחייבות עבר של משרדה; בחודש אוקטובר בשנת 2022 הודיע המשרד להגנת הסביבה כי כלל לא יחדש את היתר הפליטה של התחנות הקיטוריות באשכול, בשל הזיהום והנזק לבריאות שהן גורמות וכי הפעלתן תפסק בספטמבר 2023.
בשנת 2022 הפעילו משרדי האנרגיה והאוצר לחץ על המשרד להגנת הסביבה במטרה לגרום לו לחדש את היתר הפליטה של היחידות המזהמות באשכול, שעה שהתחנה עמדה למכירה בשל הרפורמה במשק החשמל. שני המשרדים אף דרשו לאשר תוספת הפעלה של לא פחות מ-10,000 שעות בשנת 2022, למרות הנזק הסביבתי והבריאותי שלו אחראיות ארבע היחידות הקיטוריות המזהמות בתחנה.
לפי המשרד להגנת הסביבה, היחידות הקיטוריות 9-6 באשכול הפועלות בלא מתקני הפחתת זיהום אוויר הן מהמזהמות בארץ. הן עובדות בטכנולוגיה ישנה שאינה עומדת בדרישות הרגולציה של האיחוד האירופי ובדרישות חוק אוויר נקי ומייצרות זיהום ברמה גבוהה עד פי שלושה מהמותר באיחוד האירופי. הן גם פולטות פי 6 זיהום אוויר בייצור קוט"ש חשמל בהשוואה ליחידות האחרות בתחנה, שהן יחידות חדישות יותר הפועלות במחזור משולב (ניצול החום משריפת הגז לייצור נוסף של חשמל). עלות זיהום האוויר המקומי מהן גבוהה כמעט פי שניים בהשוואה לעלות הזיהום הנפלט מתחנת הכוח הפחמית רוטנברג הפועלת עם מתקנים להפחתת פליטות. יחידות אלה הוסבו בעבר ממזוט לגז, אך לא הותקנו בהן סולקנים להפחתת הזיהום הכבד.
לפי המשרד להגנת הסביבה, היחידות הקיטוריות המזהמות יפעלו עד סגירתן במתכונת חירום, וההיתר אמנם חודש – אך לא אושרו בו שעות הפעלה. אולם נושא שעות ההפעלה בחירום כלל אינו נמצא בידי המשרד להגנת הסביבה, לאחר שהופקע ממנו במסגרת "פסקת ההתגברות" על חוק אוויר נקי שנחקקה בחוק ההסדרים האחרון. בהסכמת המשרד להגנת הסביבה, שונה החוק כך שחברה לניהול מערכת החשמל (נגה) תוכל להתגבר על היתרי המשרד להגנת הסביבה ולהפעיל את יחידות תחנות הכוח המזהמות בישראל לפי החלטתה בעת חירום או לצורך מניעת הפסקות חשמל. היכולת לפקח על כך תצא מידיו של המשרד.
החוק מגדיר כי החברה לניהול המערכת תגבש נוהל המגדיר מהו מצב חירום (ללא אישור המשרד להגנת הסביבה), אך נוהל בנושא לא פורסם לעיון הציבור עד היום ולא ידוע עד כמה קשיחה אותה הגדרה, שכן יחידות רבות בתחנות הכוח המזהמות כיום פועלות בחריגה. כך למשל, לפחות יחידה אחת מיחידות היצור 4-1 הישנות והמזהמות ביותר בתחנת הכוח "אורות רבין" בחדרה הפועלות במתכונת חירום, פעלה במשך 99% מהזמן בשנת 2022. יחידות אלו היו אמורות להיסגר בשנת 2022 ולעבור למתכונת שימור, אולם לוחות הזמנים נדחו.
גם היתר תחנת הכוח אורות רבין בחדרה חודש לאחרונה, ובמשרד להגנת הסביבה הכריזו יחד עם איגוד ערים שרון כרמל על "סוף לעידן הפחם בישראל", שכן עד סוף 2025 תופסק פעילות יחידות 4-1 המזהמות בתחנת הכוח שבחדרה. עוד קבע ההיתר כי עד למועד זה יהיה השימוש בהן במצבי סיכון לאספקת חשמל בלבד ולדרישת מנהל מערכת החשמל. החלטות של המשרד להגנת הסביבה בהיתרי פליטה כבר שונו בעבר, וגם הצהרה זו בהיתר עלולה להימצא בספק. כך למשל, אתמול אף הבהיר בכנסת מנכ"ל חברת החשמל כי הסבת היחידות הפחמיות בישראל לגז לא תסתיים לפני אוגוסט 2026, לכל הפחות. נזכיר כי לאורך שנים הבטיחו הרשויות כי הותקנו סולקנים להפחתת הזיהום בחדרה, ולאחר מכן הוחלט לעבור מפחם לגז, ושיחידות שלא יעברו הסבה – ייסגרו. כעת לאחר שהמועדים נדחים שוב ושוב, היתר הפליטה מחודש.
אולם בהיתר של תחנת הכוח הפחמית המזהמת בחדרה גם רשמו התושבים הישג לאחר דרישת "מגמה ירוקה" ו"איגוד ערים שרון כרמל"; חברת החשמל תצטרך להציג תוכנית לטיפול במפגעי הפחם בחדרה בתוך חודשיים. עם זאת, מערומי הפחם העצומים המסבים נזק בריאותי לתושבי האזור, לא יפונו וימשיכו להיערם. נזכיר כי בשנת 2020 הוכרז כי יבוצעו צעדים כמו הקמת רשת אלקטרונית שתקלוט את אבק הפחם ותמנע את הגעתו לשכונת המגורים חפציבה הסמוכה, אולם הצעד המדובר לא יצא לפועל עד היום.